Poreklo prezimena Andrić

27. februar 2012.

komentara: 72

Prezime Andrić predstavlja, prema Risti Milićeviću (“Hercegovačka prezimena”), poznati rod u Hercegovini.

Andrići su nastanjeni u nevesinjskom, trebinjskom i stolačkom kraju. U Koleško (Nevesinje) veoma su se davno naselili iz Ljubomira, a iz Koleška su neke porodice prešle u Bratač kod Nevesinja. U Vrpolje (Ljubomir) Andrići su došli iz Crne Gore. Slave Jovanjdan.

U Domanoviće (Čapljina) su došli iz sela Pijesci kod Mostara. Slave Đurđevdan.

Jedno predanje kaže da su Andrići iz Bratača ubili “na konaku” jednog trgovca i opljačkali ga. Kada su se posvađali sa muslimanima iz tog sela, odselili su u Bosnu i nastanili se kod nekog bega. Beg im je na Božić poslao sina “na položaj” i dao mu “rušu” da metne na badnjak. Kao “uzdarje” oni su detetu dali sat od onog trgovca. Beg je poznao sat svog sina. Obećao je da im neće ništa učiniti ako mu kažu odakle im sat. Kad su mu kazali, beg je zaplakao, održao reč i naredio im da se sele što dalje, gde on o njima ništa neće znati. Jedni su se, zatim, vratili u Nevesinje, a drugi su otišli u neki drugi kraj Bosne.

Andrića ima u Mostaru, Konjicu, Bileći, Trebinju. Bilo ih je i u Donjim Davidovićima (Bileća), odakle su posle drugog svetskog rata odselili u Vojvodinu.

Andrići su u Zavali i Golubincu (Popovo). Iz Zavale je neki Andrić došao na Golubinac “za zeta kod Benića” i tu se nastanio.

 

Izuzetno vredan prilog o bratstvu Andrića iz mesta Mojdež dobili smo od Zorana Đurova Šabovića.

Uz Zoranovu saglasnost objavljujemo njegovo celokupno istraživanje o bratstvu Andrić iz knjige “Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove”, koju je objavio 2007. godine. Reč je o istraživanju o rodovima iz naselja Mojdež kod Herceg Novog.

Tekst o bratstvu Andrić  je u PDF formatu i možete ga pročitati preko sledećeg linka: Bratstvo Andrić – iz Mojdeža.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (72)

Odgovorite

72 komentara

  1. danica

    Ja sam iz Bresnice kod Cacka i moji Andici slave Stevanjdan a po predanju su dosli iz Kosovice kod I vanjice a po drugom predanju iz Hercegovine.Najdalje znam za pradedu Mihaila Andric.

  2. DRAGAN

    Moji su Andrici naselili na Rogoznu kod Banjske,one koja se pominje u pesmi o Banovic Strahinji,znam samo da su poreklom od plemena Pejovic …mozete li mi reci nesto vise?Hvala i pozdrav za sve Andrice

  3. AAndrić

    Nas Andrića ima dosta u okolini Ljubovije ( Podrinje ), slavimo Sv. Avrama, želeo bih znati poreklo, mislim da svi vučemo korene iz Hercegovine

  4. dragan andric

    Pisem iz Prokuplja ima nas Andrica dosta u ovom gradu,moji otac i ded doselili se sa Rgajskog visa.Da li neko zna ili ima informaciju o poreklu?

  5. Branko Todorović

    Prezime Andrić srećemo kod zapovednika džemata martolosa (age, sermie i buljukbaše) Todora Andrića u Osijeku 1541. godine. (Milan Vasić, Martolosi u jugoslovesnkim zemljama, str. 116-118)

    Njegova vojna služba može se pratiti devet godina. Godine 1541. on je upisan u defteru kao zapovednik martolosa u Osijeku, a u registrima vojnim iz 1543, 1544. i 1549. godine kao aga jednog džemata martolosa u Ostrogonu. (Isto, 128)

    Todor Andrić, aga martolosa u tvrđavi Ostrogon, upisan je s timarom nepoznate veličine u registrima iz 1544. i 1549. godine. (Isto, 137)

  6. nikola

    slučajno naletih na ovaj sajt tražeći neki drugi podatak. sećam se da je moja pokojna majka, drenka rođ. andrić, kadgod bi se pričalo o poreklu srba u vojvodini, govorila da su oni odvajkada tu, ne postoji predanje o deselenju. moja majka je rođena u Rumenki 1926, ali svi njeni preci su sahranjeni u novom sadu. otac joj se zvao Lazar a deda Mladen. krsna slava sv. Nikola. imate li neke podatke o poreklu?
    Hvala unapred….

  7. Vladimir

    Pozdrav svim Andrićima.Zanima me odakle su došli Andrići koji su trenutno u selu Nadalj (Bačka) . Moja slava je Miholjdan.Unapred hvala.

  8. Isidoera Andric

    Zelela bih da saznam nesto vise o svom poreklu i o ljudima koji su u mom srodstvu. Rodjena sam u Cacku, moj otac u Petrovcu, a deda takodje u Crnoj Gori. Slavimo Nikoljdan. Zanima me da li postoji literatura koju bih mogla da procitam o ovome. Unapred sam zahvalna na odgovoru.

  9. Isidoera Andric

    Zanima me poreklo Andrica iz Uzica, koji slave Nikoljdan

  10. Andric Emil

    Moj deda David Andric je iz Peci – vučitrn sa Kosova. Slavimo sv. Arhiđakona stevana. Deda je govorio da nam je poreklo Crnogorsko.

    • Andric Nikola

      Moj deda Andric Zivorad je iz sela Čečevo kod Zubinog Potoka.Slava nam je sveta Petka.Pokojni deda mi je isto govorio o crnogorskom(citaj Srbskom)poreklu.

    • Nikola

      Zdravo Emile
      Moj deda je takodje iz Peci,i zove se Andrija .
      Da li znas nesto vise o Andricima iz tog kraja ?