Порекло презимена Миљковић

5. фебруар 2012.

коментара: 46

Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наводи да у градском подручју Требиња данас живи око 30 породица Миљковић.

“Нико нема информацију да су се породице Миљковић икад досељавале из других крајева, већ откако се памти и колико досежу усмена предања, настањени су на ужем градском подручју Требиња. Учествовали су у подизању и оснивању града, тзв. старосједиоци”, наводи наша сарадница и додаје да њени Миљковићи славе Зачеће Св. Јована Крститеља, 6. октобра.

Иначе, о Миљковићима из Херцеговине писао је и Ристо Милићевић у књизи “Херцеговачка презимена” где се наводи следеће:

“МИЉКОВИЋ, православни, у Засаду, Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, у Хрупјелима шест, у Гомиљанима четири, Требињу двије и у Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конавлима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња)”.

КРСНА СЛАВА: Зачеће Светог Јована Крститеља (6. октобар), Миљковићи из Требиња; Свети Никола, Миљковићи из Подујева;

ПОЗНАТИ: Наташа Миљковић, тв водитељка; Иван Миљковић, одбојкаш; Бранко Миљковић, песник;

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

  1. Marko

    Miljkovic je Zaplanjsko prezime, jugoistočna Srbija, Šopski/Torlački kraj, Niško prigradje. Bar je tako kod nas. Svaki drugi, treci Zaplanjac je Miljkovic npr. odbojkaš…

  2. Miljkovic Marko

    Miljkovici iz Jajinaca,predgradje Beograda(opstina Vozdovac)
    Cetiri rodjena brata sa prezimenom Milutinovic su izbegli u Jajince u periodu izmedju 1820 i 1830 godine iz sela Plocnik(okolina Prokuplja)zbog optuzbi za smrt nekolicine turaka koji su im branili da slave krsnu slavu.Da bi najbolje sakrili svoj identitet onu su se odrekli prezimena Milutinovic i uzeli su prezimena po svojim imenima,i tako je Miljko Miljkovic postao osnivac familije Miljkovic koja je i danas brojna na ovim prostorima,u samim Jajincima ima izmedju 20 i 30 porodica.
    Sve ovo je na osnovu usmenog predanja koje sam cuo od starijih clanova nase familije
    Krsna slava nam je Arandjelovdan

  3. Презимена-фамилије у Шумадији, Миљковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Белосавци
    -Ботуњ
    -Букоровац
    -Крњево
    -Марковац

  4. Ратомир Миљковић

    Постоји и село Миљковићи, недалеко од Мостара.

  5. Bozidar Miljkovic

    Postovani Milodan,pisem po ko zna koji put.Mozetet li mi pomoci oko mog porekla,mislim da ne trazim puno.Imate li podatke o naseljavanju sela Bivolja i okoline kod Krusevca?Ja sam Bozidar Miljkovic iz Leskovca,moji Miljkjovici su dosli iz Crne Gore pre 200god.kao Stevanovici u Bivolje,ali je moj pok.otac izgubio kontakt.Dakle,samo da li imate pisane podatke.Hvala unapred i molim vas za pomoc.Moj mail je [email protected]

  6. Фамилије-презимена Миљковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Лукар
    -Бунар
    -Багрдан
    -Рибаре

  7. Фамилије-презимена Миљковић по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Бошњан
    -Бадњевац
    -Јовановац
    -Марковац
    -Марковац (Свилајчани)
    -Ботуњ
    -Петровац
    -Чумић
    -Ракинац
    -Нови Аџибеговац (Ново Село)
    -Градац
    -Опорница

  8. Предраг Миљковић

    Поштовани,
    занима ме, да ли неко зна нешто о породици Миљковић из Алексинца. Породица је прилично пострадала од стране комуниста, тако да се губе корени. Деда ми је био дуго алексиначки прота, пре Другог рата и колико знам, једно време, после рата. Његов отац је крајем 19. века био богати трговац у Ражњу и звао се Митке (Димитрије) Миљковић.
    Слава нам је Свети Никола.

  9. Драган Миљковић

    Постоје породице Миљковића из околине Рашке и села Себимиља. Наводно порекло води од Миљка, једног од два брата који су половином 19-ог века пребегли из Црне Горе у Србију, по којем су његови наследници добили презиме Миљковић.

    • Davor Miljkovic

      Postovani…. Sasvim slucajno sam naleteo na ovu stranicu, i sta reci, do SVAKA CAST. E sad…potrazih Miljkovice, i videh ih ovde, ali ne nadjoh nijedan tekst koji pominje Miljkovice iz danasnje Hrvatske. Grobovi mojih predaka ostadose na Baniji (nikad “Banovini”), a mi, zivi, se izgleda, VRATISMO u Srbiju, i dalje kao pravoslavci. Takvih nas i nije bilo puno tamo, barem po onom sto ja znam. Ali je malo vise njih ostalo tamo, naravno-katolika, citaj-Hrvata. (Ivica Miljkovic, nekad cuveni fudbaler Osijeka). U Cazinskoj krajini, okolina Bihaca, BiH, citavo jedno selo…veliko selo, sve Miljkovici—MUSLIMANI!!! Najkrvaviji od svih, u Drugom sv.ratu, Husein Miljkovic-Huska, komandant tadasnje zloglasne “Handzar-divizije” Dakle, ima nas svakakvih. A o zajednickom poreklu, po onome sto ja znam,stalno se provlaci prica o Crnoj Gori i Carnojevicima. Kao, oni su nas doveli tamo, na zapad. Msm, u srpske krajeve, zapadno od Drine. Toliko za ovaj put. Hvala sto postojite..

      • Милорад Богдановић

        Даворе, хвала ти што си нас посјетио, и остани и даље са нама.

        Пошто ниси навео коју славу славе твоји Миљковићи и из кога мјеста на Банији, тешко је било шта више рећи о њима.

        Иначе, нерадо одговарам на питања писана ЛАТИНИцом, али пошто ми се твој текст допао, покушаћу да нешто напишем о Миљковићима правослане вјероисповјести.

        На простору Лике, Баније и Кордуна све до последњег ‘рватског етничког чишћења спомињу се као слављеници Јовањдана, Ђурђевдана и Аранђеловдана.
        Исте славе славе у Славонији: у парохији Дарувар славе Аранђеловдан, а у протопрезвитерату новоградишком славе Јовањдан у истоименој парохији а Ђурђевдан у парохији Кукуњевац, у селу Брезине. Ово су податци из Шематизма епархије пакрачке за 1898 годину.

        У Шематизму д/б за 1882 годину твоје презиме се спомиње као слављеници осам различитих слава: св. Василије, Илија, Јован,Марко Еванг, Никола, Симеун, Тома и Усјек. Јованово. Настањени су на простору Бугојна, Бихаћа, Дубице, Градишке, Бањалуке, Приједора, Травника, Високог.

        Скором све ово можеш пронаћи у нашој Дигиталној библиотеци http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

        Свако добро ти желимо.
        И пиши ћирилицом да те сав свијет разумије.

      • Zemira (Miljkovic) Porcic

        Gospodine Davore,
        Selo Miljkovici se nalaze u Velikoj Kladusi, BIH i to je jedna od najmnogobrojnijih muslimanskih familija u Velikoj Kladusi, jer su tu stoljecima. Posto sam ja djevojacki Miljkovic takodjer me zanima nase porijeklo. A koliko sam saznala prezime Miljkovic je zastupljeno u sve tri vjere tako da je izgleda tesko reci od kud ko dolazi.
        Pozdrav.

      • Poštovani
        Zbog naše burne povijesti i stalnih migracija teško je odrediti korjene
        prezimena Miljković.
        Na ovom sajtu pogledajte o povijesti prezimena Miljković u Hrvatskoi
        I BiH

  10. зоран миљковић

    Поздрав мојим презимењацима…! ! ! !…
    Миљко је стари назив за благо(имовину)…у земљи и у стоци…По предању су била два брата,који су са југа,бежећи од турака(вероватно су имали “заслуга”…),населили,околину Смедерева.Старији се населио у Крњеву или Сараорцима са својом породицом,док је млађи дошао у село Колари,такође у смедеревској нахији…Имена су заборављена на жалост,али се зна да је мој Аскурђел,умро млад,да се баба преудала и из Сараораца дошла у Лугавчину,довела сина Ђурађа(Ђуру),који је изродио три сина,од којих је најмлађи…мој деда Жика,изродио петорицу синова,од којих је мој отац Милан ,најмлађи.Он је оставио за собом мене Зорана и мог брата Горана…Ја имам 3 сина а мој брат две ћерке…Толико од мене…Живели и Бог Вас чувао…! ! ! ! !

    Cлавимо СВЕТУ ПЕТКУ…

    • Pozdrav Zorane, moji Miljkovići su se naselili u selu Malošište blizu Niša pre Drugog svetskog rata i odatle se zna dosta, ali pre toga sam malo slab sa podacima, cukundeda je bio vojnik u Prvom svetskom ratu, presao Albaniju, Stojan Miljković,. takođe znam detaljnije tu pricu o bežanju dva brata od turaka, koja se javlja u mojoj porodici, znam i zašto su pobegli i to sa celim porodicama a ne samo oni ali ne znam dali su to baš oni o kojima vi pricate, možda i nisu, a imena ne znam. Takođe slavimo slavu Sveta Petka . Pozdrav i sve najbolje moj mail je : [email protected]