Порекло презимена Миљковић

5. фебруар 2012.

коментара: 46

Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наводи да у градском подручју Требиња данас живи око 30 породица Миљковић.

“Нико нема информацију да су се породице Миљковић икад досељавале из других крајева, већ откако се памти и колико досежу усмена предања, настањени су на ужем градском подручју Требиња. Учествовали су у подизању и оснивању града, тзв. старосједиоци”, наводи наша сарадница и додаје да њени Миљковићи славе Зачеће Св. Јована Крститеља, 6. октобра.

Иначе, о Миљковићима из Херцеговине писао је и Ристо Милићевић у књизи “Херцеговачка презимена” где се наводи следеће:

“МИЉКОВИЋ, православни, у Засаду, Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, у Хрупјелима шест, у Гомиљанима четири, Требињу двије и у Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конавлима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња)”.

КРСНА СЛАВА: Зачеће Светог Јована Крститеља (6. октобар), Миљковићи из Требиња; Свети Никола, Миљковићи из Подујева;

ПОЗНАТИ: Наташа Миљковић, тв водитељка; Иван Миљковић, одбојкаш; Бранко Миљковић, песник;

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

  1. Danijela

    Zna li neko poreklo Miljkovica koji sada zive u Gornjem Stupnju opstina Aleksandrovac.

  2. ЉИЉАНА

    Супругова породица Миљковић из Белушића код Рековца. Левач! Славе Св. Тому. Порекло доласка ако знате.

  3. Миљковићи су живели до 1995. у Старом селу, засеок Трњани, општима Сисак. Било их је те године 3 куће са укупно 10 особа. Слава им је Свети Никола, као и већини становника Старог села од којих су најбројнији Вранешевићи, Радишевићи, Радомировићи итд. А овај Давор ми звучи познато… 🙂

  4. Julijana Miljković

    Evo i ja, da podelim priču o svom prezimenu.
    Moj navrdeda Miljko Cvetković, živeo je u selu Krušce nadomak Niša. Kako dugo nije mogao da dobije porod, usvojio je svog radnika. Međutim, nakon usvojenja Bog mu dade sina Milana Cvetkovića i sina Ljubu Cvetkovića (mog čukundedu).
    Milan, borac i preživeli ranjenik Kolubarske bitke, imao je dvojicu sinova Ratka Cvetkovića i deda Daceta Cvetkovića, Ratko je imao samo kćeri, Dace je ima sina Žarka Cvetkovića koji je takođe dobio dve kćeri.
    Ljuba koji se vratio sa Solunskog fronta, kako kažu na belom konju, imao je sina Čedu Cvetkovića, a Čeda imaše veliki porod tri kćeri i tri sina Tomu Cvetkovića, Dragija Cvetkovića i Velimira. Velimiru po rođenju dade prezime Miljković po svom dedi Miljku.
    Tako u selu Krušce, pored Niša nastade prezime Miljković.
    Danas su nosioci tog prezimena Velimirov sin Slaviša Miljković i unuk Velimir Miljković koji živi u Nišu i čija sam ja sestra, i Cvetkovići i Miljkovići slave slavu 21.novembra – Sv.Arhangela Mihaila.
    Navrdeda Miljko je svo svoje imanje raspodelio na tri jednaka dela kako svojim sinovima tako i svom usvojeniku. U ime svog usvojitelja, usvojeni sin je svojim potomcima dao prezime Miljković u znak sećanja i poštovanja na Miljka Cvetkovića, i dan danas se njegovi naslednici tako prezivaju.
    Nisu mi poznata njihova imena i mesto prebivališta kao i da li i oni slave istu slavu, takođe verujem da su neka gorenavedena imena – nadimci.
    Veliki pozdrav!

  5. Љиљана (Миљковић) Рајић

    Моја породица потиче из села Пајсак код Велућа (општина Трстеник). У том селу су се наводно доселили из Херцеговине по једнима, а по другима из Црне Горе. Мој чукундеда био је у то време познат хајдук ЉУБА МИЉКОВИЋ. Његов син се звао Лазар Миљковић, који је имао три сина, а један од њих је и Радош Миљковић (мој пок. деда), погинуо је 1945. године у новембру. Његов син, а мој отац Јован Миљковић, рођен је 1938. а умро је 2007. године у Ловћенцу. Мој отац напустио је село Пајсак, давне 1963. године и одселио се у Ловћенац, где и данас живи моја мајка и мој брат Миломир. Моји и Миљковићи у Пајсаку славе славу св. Јован Крститељ 20. јануара.
    Пошто сам и ја рођена у Ловћенцу (Бачка), немам контакте са Миљковићима из Пајсака (а колико сам чула у селу су остале само две куће) не могу више ништа да кажем о пореклу.
    Велики поздрав!

  6. Весна Миљковић

    Колико сам ја успела да сазнам нешто о свом пореклу ,фамилија Миљковић потиче са КИМ.Одатле се фамилија Миљковић због крвне освете сели у село Петровац код Прокупља,а једна или две породице из те фамилије одлазе преко планине Јастребац за Крушевац.Село Петровац је доста велико и ако сад тренутно нема пуно људи сви су раштркани свуда по свету,село чини 80%Миљковића.Крсна слава нам је св.Архангел Михаил.Волела бих да сазнам много више о свом пореклу,ако имате било какве информације била бих вам захвална.Поздрав за све!

  7. Slobodan nisam Miljkovic

    Slucajno sam naisao na ovu stranu i vidio sam post Davora Miljkovica u kojem kaze da je Huska Miljkovic bio komandant Handzar divizije.Huska Miljkovic je osnovao lokalnu seosku miliciju koja je stitila stanovnistvo (takodjer i srpsko)od ratnih razaranja.Ta milicija se zvala Huskina vojska ili Huskavci i ustrucavala seod bilo kakvih ofenzivnih akcija.O kladuskim Miljkovicima Radoslav Lopasic u svojoj knjizi “Bihać i Bihaćka krajina” kaze da su u kladuski krajdosli iz Like nakon sto je Lika oslobodjena od otomanske vlasti.Samo on u svojoj knjizi kaze da je prezime Milkovic.Ne znam da li je on pogrijesio ili su se oni tada tako izjasnjavali.Jedan od Miljkovica mi jerekao da mu je njegov djed rekao da su oni bili pravoslavci prije nego sto su presli na islam.Trenutno u Hrvatskoj ima oko 4000 osobekoje se prezivaju Milkovic i 800 koje nose prezime Miljkovic.Inace prezime je izvedeno od pridjeva mio tako da porodicee Miljkovica ne moraju da budupovezane cak ako zive i u istom selu.Pozdrav

    • Dr.Miljković iz KLADUŚE

      Taj dotični śto ti reče da su Miljkovići došli iz Like i prešli na Islam LAŽE,pogotovo mi u koje spada i HUSKA MILJKOVIĆ.Mi smo na prostore Cazinske Krajine došli prije 450god.iz Bugarske i bili smo BOGUMILI

  8. Nevena

    Nevena Miljkovic,prezime nosim od dede Radivoja Miljkovica,naravno preko oca Dragojuba Miljkovica… Slabo znam svoje dalje poreklo. Znam da je deda bio iz okoline Cuprije. Moj deda se ozenio i preselio u Krusevac i znam da nas Miljkovica ima po Krusevcu ali iskreno ne znam ko su mi sve rodjaci. Blizak rod znam da nismo. Svi vec vekovama slavimo sv.Arangela Mihaila. Volela bih da znam dalje poreklo.
    PS: kucam sa telefona pa nazalost nemam cirilicu.

    • Marija

      Nevena, vidim da pise da ti je deda poreklom iz okoline Cuprije. Ima nas Miljkovica i u Paracinu 🙂 jedino sto je nasa slava Lazareva subota-Vrbica, pa ne znam da li neko jos od Miljkovica slavi tu slavu. Ako neko zna nesto vise koje slave Vrbicu, neka pise.

  9. Slaviša Miljković

    Здраво, сестре и браћо Миљковић !!!
    Зовем се Славиша Миљковић, из Ниша сам.У задње време сам нешто читао на нету, по разним форумима о пореклу презимена Миљковић.Ово је моје сазнање.Славим Сетог Николу,80 % Миљковића у Србији слави ту славу.Водим порекло из Заплања, околина Ниша,тачније село Велики Вртоп,иначе, песник Бранко Милјковић потиче исто из Заплања само је у питању село Гаџин Хан.Пре неколико година сам причао са једним старијим господином исто из Заплања,исто Миљковић,по професији свештеник.Каже,Миљко,не зна које је презиме имао потиче из села Орах код Никшића.Из не зна ког разлога је побегао за време турака и на југу Србије околина Власотинаца основао село Орашје,касније он или неки његов потомак је дошао у Заплање и раширио презиме Миљковић.Волео бих да ми се јаве Миљковићи безобзира где живе,да разменимо приче.Ово је мој број 066/80-66-581 ,може и вајбер. Велики поздрав !

    • Pozdrav za sve Miljkovice ma gde bili!
      Daklem ime mi je SLAVISA MILJKOVIC, rodjen 07.01.1970, inace sam iz Donje Trnave kod Prokuplja.
      Tamo nas Miljkovice ima za sad 9 porodica, odakle su doseljeni nasi preci nezna niko. ja sam se dosta raspitivo, a i deda nam je nekad pricao da su nasi dobili prezime po nekom MILJKU. pa da pojasnim:
      Veljko i Miljko bili braca, ako se ne varam prezivali se Jovanovic. Zasto je doslo do promene ili dali je to tacno bas da je do toga doslo, ne znam.
      Od Miljka, tri sina – Milovan, Raka i Denca
      Milovan dva sina Dragutin i Vojislav, dve cerke Draga i Rosa
      Raka samo sina Stanoje.
      Denca sina Stanoje i cerka ( ne znam ime).
      Dragutin sinovi – Milan, Milorad- Mole, Slobodan i cerka Vukosava
      Vojislav sinovi – Radomir, Vlasta, Mimi ( ne znam pravo ime),Milivoje
      Stanoje sin Dile, cerke Srbijanka, Dani (ne znam pravo ime)
      Stanoje sinovi – Hikola, Djordje, Jovan
      svi muski slave sv Arhandjela slavu
      Inace ima Miljkovica i osim Pertovca, i u Gornjoj i Donjoj Strazavi, Prokuplju …
      U koliko sta pomaze oko saznanja porekla, prezimena Miljkovic, tu sam jos sta da kazem , jer nisam naveo poslednja 3 kolena, tj. generacije jos.

      • Maja

        Poštovani ja sam od Miljkovica iz Jugbogdanovca opština Merosina kod Prokuplja, pradeda Miodrag (Midza)imao brata-ne znam ime ali je brat imao dva sina. Moj pradeda imao je dva sina Savu i Stoleta i četiri kćeri. Moja baba je Milica Miljkovic udata Cvetković. Po vašem opisu i lokaciji napriblizniji ste mojim Miljkovicima

  10. Војислав Ананић

    МИЉКОВИЋ (п), у Засаду. Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, а у Хрупјелима шест. Гомиљанима четири, Требињу двије и Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конављима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.