Poreklo prezimena Miljković

5. februar 2012.

komentara: 46

Prezime Miljković je prisutno u dosta krajeva u kojima žive Srbi. O Miljkovićima iz Hercegovine, kratak prilog nam je poslala Nataša Miljković iz Trebinja. Ona navodi da u gradskom području Trebinja danas živi oko 30 porodica Miljković.

“Niko nema informaciju da su se porodice Miljković ikad doseljavale iz drugih krajeva, već otkako se pamti i koliko dosežu usmena predanja, nastanjeni su na užem gradskom području Trebinja. Učestvovali su u podizanju i osnivanju grada, tzv. starosjedioci”, navodi naša saradnica i dodaje da njeni Miljkovići slave Začeće Sv. Jovana Krstitelja, 6. oktobra.

Inače, o Miljkovićima iz Hercegovine pisao je i Risto Milićević u knjizi “Hercegovačka prezimena” gde se navodi sledeće:

“MILJKOVIĆ, pravoslavni, u Zasadu, Hrupjelima, Todorićima i Gomiljanima (Trebinje), Trebinju i Ljubinju. Godine 2003. u Zasadu je bilo 10 kuća Miljkovića, u Hrupjelima šest, u Gomiljanima četiri, Trebinju dvije i u Ljubinju jedna kuća. Vele da su starinom iz Mrcina u Konavlima. Slave Jovanjdan (podaci Savo Pujić iz Todorića kod Trebinja)”.

KRSNA SLAVA: Začeće Svetog Jovana Krstitelja (6. oktobar), Miljkovići iz Trebinja; Sveti Nikola, Miljkovići iz Podujeva;

POZNATI:Nataša Miljković, tv voditeljka; Ivan Miljković, odbojkaš; Branko Miljković, pesnik;

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (46)

Odgovorite

46 komentara

  1. Danijela

    Zna li neko poreklo Miljkovica koji sada zive u Gornjem Stupnju opstina Aleksandrovac.

  2. LJILJANA

    Suprugova porodica Miljković iz Belušića kod Rekovca. Levač! Slave Sv. Tomu. Poreklo dolaska ako znate.

  3. Miljkovići su živeli do 1995. u Starom selu, zaseok Trnjani, opštima Sisak. Bilo ih je te godine 3 kuće sa ukupno 10 osoba. Slava im je Sveti Nikola, kao i većini stanovnika Starog sela od kojih su najbrojniji Vraneševići, Radiševići, Radomirovići itd. A ovaj Davor mi zvuči poznato… 🙂

  4. Julijana Miljković

    Evo i ja, da podelim priču o svom prezimenu.
    Moj navrdeda Miljko Cvetković, živeo je u selu Krušce nadomak Niša. Kako dugo nije mogao da dobije porod, usvojio je svog radnika. Međutim, nakon usvojenja Bog mu dade sina Milana Cvetkovića i sina Ljubu Cvetkovića (mog čukundedu).
    Milan, borac i preživeli ranjenik Kolubarske bitke, imao je dvojicu sinova Ratka Cvetkovića i deda Daceta Cvetkovića, Ratko je imao samo kćeri, Dace je ima sina Žarka Cvetkovića koji je takođe dobio dve kćeri.
    Ljuba koji se vratio sa Solunskog fronta, kako kažu na belom konju, imao je sina Čedu Cvetkovića, a Čeda imaše veliki porod tri kćeri i tri sina Tomu Cvetkovića, Dragija Cvetkovića i Velimira. Velimiru po rođenju dade prezime Miljković po svom dedi Miljku.
    Tako u selu Krušce, pored Niša nastade prezime Miljković.
    Danas su nosioci tog prezimena Velimirov sin Slaviša Miljković i unuk Velimir Miljković koji živi u Nišu i čija sam ja sestra, i Cvetkovići i Miljkovići slave slavu 21.novembra – Sv.Arhangela Mihaila.
    Navrdeda Miljko je svo svoje imanje raspodelio na tri jednaka dela kako svojim sinovima tako i svom usvojeniku. U ime svog usvojitelja, usvojeni sin je svojim potomcima dao prezime Miljković u znak sećanja i poštovanja na Miljka Cvetkovića, i dan danas se njegovi naslednici tako prezivaju.
    Nisu mi poznata njihova imena i mesto prebivališta kao i da li i oni slave istu slavu, takođe verujem da su neka gorenavedena imena – nadimci.
    Veliki pozdrav!

  5. Ljiljana (Miljković) Rajić

    Moja porodica potiče iz sela Pajsak kod Veluća (opština Trstenik). U tom selu su se navodno doselili iz Hercegovine po jednima, a po drugima iz Crne Gore. Moj čukundeda bio je u to vreme poznat hajduk LJUBA MILJKOVIĆ. Njegov sin se zvao Lazar Miljković, koji je imao tri sina, a jedan od njih je i Radoš Miljković (moj pok. deda), poginuo je 1945. godine u novembru. Njegov sin, a moj otac Jovan Miljković, rođen je 1938. a umro je 2007. godine u Lovćencu. Moj otac napustio je selo Pajsak, davne 1963. godine i odselio se u Lovćenac, gde i danas živi moja majka i moj brat Milomir. Moji i Miljkovići u Pajsaku slave slavu sv. Jovan Krstitelj 20. januara.
    Pošto sam i ja rođena u Lovćencu (Bačka), nemam kontakte sa Miljkovićima iz Pajsaka (a koliko sam čula u selu su ostale samo dve kuće) ne mogu više ništa da kažem o poreklu.
    Veliki pozdrav!

  6. Vesna Miljković

    Koliko sam ja uspela da saznam nešto o svom poreklu ,familija Miljković potiče sa KIM.Odatle se familija Miljković zbog krvne osvete seli u selo Petrovac kod Prokuplja,a jedna ili dve porodice iz te familije odlaze preko planine Jastrebac za Kruševac.Selo Petrovac je dosta veliko i ako sad trenutno nema puno ljudi svi su raštrkani svuda po svetu,selo čini 80%Miljkovića.Krsna slava nam je sv.Arhangel Mihail.Volela bih da saznam mnogo više o svom poreklu,ako imate bilo kakve informacije bila bih vam zahvalna.Pozdrav za sve!

  7. Slobodan nisam Miljkovic

    Slucajno sam naisao na ovu stranu i vidio sam post Davora Miljkovica u kojem kaze da je Huska Miljkovic bio komandant Handzar divizije.Huska Miljkovic je osnovao lokalnu seosku miliciju koja je stitila stanovnistvo (takodjer i srpsko)od ratnih razaranja.Ta milicija se zvala Huskina vojska ili Huskavci i ustrucavala seod bilo kakvih ofenzivnih akcija.O kladuskim Miljkovicima Radoslav Lopasic u svojoj knjizi “Bihać i Bihaćka krajina” kaze da su u kladuski krajdosli iz Like nakon sto je Lika oslobodjena od otomanske vlasti.Samo on u svojoj knjizi kaze da je prezime Milkovic.Ne znam da li je on pogrijesio ili su se oni tada tako izjasnjavali.Jedan od Miljkovica mi jerekao da mu je njegov djed rekao da su oni bili pravoslavci prije nego sto su presli na islam.Trenutno u Hrvatskoj ima oko 4000 osobekoje se prezivaju Milkovic i 800 koje nose prezime Miljkovic.Inace prezime je izvedeno od pridjeva mio tako da porodicee Miljkovica ne moraju da budupovezane cak ako zive i u istom selu.Pozdrav

    • Dr.Miljković iz KLADUŚE

      Taj dotični śto ti reče da su Miljkovići došli iz Like i prešli na Islam LAŽE,pogotovo mi u koje spada i HUSKA MILJKOVIĆ.Mi smo na prostore Cazinske Krajine došli prije 450god.iz Bugarske i bili smo BOGUMILI

      • Miljkovićeva

        Moj deda pokojni deda je bio iz Cazinske krajine. Srbin, pravoslavac. I. ja sam čula (ali ne iz istog izvora kao i Vi) da su Miljkovići došli iz Like.

  8. Nevena

    Nevena Miljkovic,prezime nosim od dede Radivoja Miljkovica,naravno preko oca Dragojuba Miljkovica… Slabo znam svoje dalje poreklo. Znam da je deda bio iz okoline Cuprije. Moj deda se ozenio i preselio u Krusevac i znam da nas Miljkovica ima po Krusevcu ali iskreno ne znam ko su mi sve rodjaci. Blizak rod znam da nismo. Svi vec vekovama slavimo sv.Arangela Mihaila. Volela bih da znam dalje poreklo.
    PS: kucam sa telefona pa nazalost nemam cirilicu.

    • Marija

      Nevena, vidim da pise da ti je deda poreklom iz okoline Cuprije. Ima nas Miljkovica i u Paracinu 🙂 jedino sto je nasa slava Lazareva subota-Vrbica, pa ne znam da li neko jos od Miljkovica slavi tu slavu. Ako neko zna nesto vise koje slave Vrbicu, neka pise.

  9. Slaviša Miljković

    Zdravo, sestre i braćo Miljković !!!
    Zovem se Slaviša Miljković, iz Niša sam.U zadnje vreme sam nešto čitao na netu, po raznim forumima o poreklu prezimena Miljković.Ovo je moje saznanje.Slavim Setog Nikolu,80 % Miljkovića u Srbiji slavi tu slavu.Vodim poreklo iz Zaplanja, okolina Niša,tačnije selo Veliki Vrtop,inače, pesnik Branko Miljković potiče isto iz Zaplanja samo je u pitanju selo Gadžin Han.Pre nekoliko godina sam pričao sa jednim starijim gospodinom isto iz Zaplanja,isto Miljković,po profesiji sveštenik.Kaže,Miljko,ne zna koje je prezime imao potiče iz sela Orah kod Nikšića.Iz ne zna kog razloga je pobegao za vreme turaka i na jugu Srbije okolina Vlasotinaca osnovao selo Orašje,kasnije on ili neki njegov potomak je došao u Zaplanje i raširio prezime Miljković.Voleo bih da mi se jave Miljkovići bezobzira gde žive,da razmenimo priče.Ovo je moj broj 066/80-66-581 ,može i vajber. Veliki pozdrav !

    • Pozdrav za sve Miljkovice ma gde bili!
      Daklem ime mi je SLAVISA MILJKOVIC, rodjen 07.01.1970, inace sam iz Donje Trnave kod Prokuplja.
      Tamo nas Miljkovice ima za sad 9 porodica, odakle su doseljeni nasi preci nezna niko. ja sam se dosta raspitivo, a i deda nam je nekad pricao da su nasi dobili prezime po nekom MILJKU. pa da pojasnim:
      Veljko i Miljko bili braca, ako se ne varam prezivali se Jovanovic. Zasto je doslo do promene ili dali je to tacno bas da je do toga doslo, ne znam.
      Od Miljka, tri sina – Milovan, Raka i Denca
      Milovan dva sina Dragutin i Vojislav, dve cerke Draga i Rosa
      Raka samo sina Stanoje.
      Denca sina Stanoje i cerka ( ne znam ime).
      Dragutin sinovi – Milan, Milorad- Mole, Slobodan i cerka Vukosava
      Vojislav sinovi – Radomir, Vlasta, Mimi ( ne znam pravo ime),Milivoje
      Stanoje sin Dile, cerke Srbijanka, Dani (ne znam pravo ime)
      Stanoje sinovi – Hikola, Djordje, Jovan
      svi muski slave sv Arhandjela slavu
      Inace ima Miljkovica i osim Pertovca, i u Gornjoj i Donjoj Strazavi, Prokuplju …
      U koliko sta pomaze oko saznanja porekla, prezimena Miljkovic, tu sam jos sta da kazem , jer nisam naveo poslednja 3 kolena, tj. generacije jos.

      • Maja

        Poštovani ja sam od Miljkovica iz Jugbogdanovca opština Merosina kod Prokuplja, pradeda Miodrag (Midza)imao brata-ne znam ime ali je brat imao dva sina. Moj pradeda imao je dva sina Savu i Stoleta i četiri kćeri. Moja baba je Milica Miljkovic udata Cvetković. Po vašem opisu i lokaciji napriblizniji ste mojim Miljkovicima

  10. Vojislav Ananić

    MILJKOVIĆ (p), u Zasadu. Hrupjelima, Todorićima i Gomiljanima (Trebinje), Trebinju i Ljubinju. Godine 2003. u Zasadu je bilo 10 kuća Miljkovića, a u Hrupjelima šest. Gomiljanima četiri, Trebinju dvije i Ljubinju jedna kuća. Vele da su starinom iz Mrcina u Konavljima. Slave Jovanjdan (podaci Savo Pujić iz Todorića kod Trebinja).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.