Порекло презимена Миљковић

5. фебруар 2012.

коментара: 46

Презиме Миљковић је присутно у доста крајева у којима живе Срби. О Миљковићима из Херцеговине, кратак прилог нам је послала Наташа Миљковић из Требиња. Она наводи да у градском подручју Требиња данас живи око 30 породица Миљковић.

“Нико нема информацију да су се породице Миљковић икад досељавале из других крајева, већ откако се памти и колико досежу усмена предања, настањени су на ужем градском подручју Требиња. Учествовали су у подизању и оснивању града, тзв. старосједиоци”, наводи наша сарадница и додаје да њени Миљковићи славе Зачеће Св. Јована Крститеља, 6. октобра.

Иначе, о Миљковићима из Херцеговине писао је и Ристо Милићевић у књизи “Херцеговачка презимена” где се наводи следеће:

“МИЉКОВИЋ, православни, у Засаду, Хрупјелима, Тодорићима и Гомиљанима (Требиње), Требињу и Љубињу. Године 2003. у Засаду је било 10 кућа Миљковића, у Хрупјелима шест, у Гомиљанима четири, Требињу двије и у Љубињу једна кућа. Веле да су старином из Мрцина у Конавлима. Славе Јовањдан (подаци Саво Пујић из Тодорића код Требиња)”.

КРСНА СЛАВА: Зачеће Светог Јована Крститеља (6. октобар), Миљковићи из Требиња; Свети Никола, Миљковићи из Подујева;

ПОЗНАТИ: Наташа Миљковић, тв водитељка; Иван Миљковић, одбојкаш; Бранко Миљковић, песник;

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (46)

Одговорите

46 коментара

  1. Đorđe Miljković

    Pozdrav svim Miljkovićima! Moji dolaze iz Malog Vojlovca opština Lebane, nedaleko od Kosova. Otac mi se zove Aleksandar, deda Đura, imao je brata Ostoju, njihov otac se zvao Đorđe. Familiju nam zovu Timčini/Timčazi po nekom Timči koji je bio trgovac. Ako neko zna odakle smo došli, neka napiše. Hvala unapred, veliki pozdrav!

  2. Goran

    Миљковићи из Поповог поља,из Гомиљана потичу од Николића кнежева Поповог поља из 15века.Николићи су живели у Врањеву код Неума иу Дубљанима Попово,у Главској код Требиња,Ливну,најпознатије племе у Јужној Херцеговини.

  3. Goran

    Тачније од Миљка Вујадиновог Вучинића Николића.потомци Вукосава Николића.

  4. Dragana

    Moja baba majkina mamaima danas ima 88 godina rodjena je u krepoljinu u opstini Zagubici gde je i udata inace opstina zagubica se nalazi u istocnom delu Srbie ali ih ima jos u selu
    Pozdrav za sve miljkovice sirom sveta

  5. Jugovici

    Miljkovici koji zive u Trebinju vode porijeklo od Miljka Jugovica, drugog po starini Vratkovog sina, praunuka Vukana Nemanjica, rodjenog brata svetog Save.
    Po ocu su od Vratka Nemanjica , poznatijeg kao Jug Bogdan,
    Rodoslovno porijeklo sa imenima postoji u nazad vise od 300 godina i mjesta na kojima su zivili.
    Prisluga sv.Trojica je zajdnicka slava svih potomaka Jug Bogdana, zajednicka je Miljkovicima iz Trebinja i drugim Miljkovicima iz okoline Paracina kao o onima sa Kosova koji takodje gaje predanje o porijeklu od Miljka Jugovica. Crkva sv.Trojice je u Jugovicima kod Gacka, tu je trudna zena Vojina Jugovica, najstarijeg Jug Bogdanovog ,sina prebjegla posle boja na Kosovu i zaklon nasla kod Bosanskog kralja Tvrtka, a u muzevljevu pradjedovinu Hercegovinu.
    Miljkovici nakon Boja na Kosovu prelaze u planinske zbjegove Crne Gore, nakon toga jedna grupa odlazi i naseljava Mrcine Konavoske, u pradjedovinu svoju. Nakon pritiska katulicenja pod terororom Marije Tereze prelaze u Talezu tri brata da bi sacuvali Pravoslavnu vjeru, tu se kratko zadrzavaju i otud se raseljavaju po Hrupjelima, Gomiljanima i Zasadu odakle se njihove porodice sire u tri rodoslova stabla.

  6. Dragan Zoran Miljkovic

    Pozdrav Miljkovici
    Vidim po komentarima da Miljkovica ima najvise na potezu od prokuplja,preko malog jastrebca pa prema Krusevcu.
    Ja sam poreklom sa malog jastrebca iz sela Klisurica,u kome je po mojim saznanjima bar trecina sela Miljkovici.

    • Aleksandar

      Ja sam iz mesta Rataje,kod Zupskog Aleksandrovca. Jel i vi slavite Sv.Stefana?
      Po nekim seoskim knjigama sam pronasao da smo se doselili sa juga,za vreme Velike seobe Srba…U mom selu bas ima dosta porodica Miljkovic.Veliki pozdrav.

  7. Rados Miljkovic

    Cetiri kuce miljkovica u selu MItrova Reka 10 kilometara severno od Novog Pazara . U vreme turaka ubili su agu i jedan brat je sa porodicom pobegao u Kursumliju. Ti miljkovici su iz istog plemena.

  8. Radmila(Miljković)Krstić

    Mi smo iz Trbusca okolina Sapca,mog pradede Zivka otac se iz Mrdjenovca (Sabac)doselio u Trbusac.U Trbuscu je bilo 4 kuce Miljkovica ,sada ima 2,stim sto iz jedne kuce zive u Beogradu.Moja kuca iz koje sam ja nema naslednika prezimena ,ja sam jedino dete mojih pokojnih roditrelja.Kazu da nam je poreklo iz Trebinja . Krsna slava Sveti Jovan.Pozdrav za sve Miljkovice.

  9. Dušan Miljković

    Pozdrav svim Miljkovićima.
    Da i ja kažem to što znam o mom prezimenu.
    Otac mi se zove Živan i on trenutno živi u Sloveniji gde sam i ja rodjen.
    Njegov otac(moj deda se zvao Obrad Miljković).
    Moj otac Živan ima stariju sestru Stojanu i mladjeg brata Živoslava.Svi su rodjeni u Selu Krajkovac,opština Merošina,a kasnije su se preselili u selo Mramor kod Niša,gde još uvek žive.

  10. Жељко Танасијевић

    Поштовани, порекло мојих Миљковића потиче са севера Црне Горе још у доба Турака када су исељавали породице у ниже подручије да би им плаћали харач мог пра пра деду Танасија Миљковића су доселили у Арнајево (општина Барајево) и ту су променули презиме у Танасијевић вероватно због крвне освете славимо светог Николу