Poreklo prezimena Miljković

5. februar 2012.

komentara: 46

Prezime Miljković je prisutno u dosta krajeva u kojima žive Srbi. O Miljkovićima iz Hercegovine, kratak prilog nam je poslala Nataša Miljković iz Trebinja. Ona navodi da u gradskom području Trebinja danas živi oko 30 porodica Miljković.

“Niko nema informaciju da su se porodice Miljković ikad doseljavale iz drugih krajeva, već otkako se pamti i koliko dosežu usmena predanja, nastanjeni su na užem gradskom području Trebinja. Učestvovali su u podizanju i osnivanju grada, tzv. starosjedioci”, navodi naša saradnica i dodaje da njeni Miljkovići slave Začeće Sv. Jovana Krstitelja, 6. oktobra.

Inače, o Miljkovićima iz Hercegovine pisao je i Risto Milićević u knjizi “Hercegovačka prezimena” gde se navodi sledeće:

“MILJKOVIĆ, pravoslavni, u Zasadu, Hrupjelima, Todorićima i Gomiljanima (Trebinje), Trebinju i Ljubinju. Godine 2003. u Zasadu je bilo 10 kuća Miljkovića, u Hrupjelima šest, u Gomiljanima četiri, Trebinju dvije i u Ljubinju jedna kuća. Vele da su starinom iz Mrcina u Konavlima. Slave Jovanjdan (podaci Savo Pujić iz Todorića kod Trebinja)”.

KRSNA SLAVA: Začeće Svetog Jovana Krstitelja (6. oktobar), Miljkovići iz Trebinja; Sveti Nikola, Miljkovići iz Podujeva;

POZNATI:Nataša Miljković, tv voditeljka; Ivan Miljković, odbojkaš; Branko Miljković, pesnik;

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (46)

Odgovorite

46 komentara

  1. Marko

    Miljkovic je Zaplanjsko prezime, jugoistočna Srbija, Šopski/Torlački kraj, Niško prigradje. Bar je tako kod nas. Svaki drugi, treci Zaplanjac je Miljkovic npr. odbojkaš…

  2. Miljkovic Marko

    Miljkovici iz Jajinaca,predgradje Beograda(opstina Vozdovac)
    Cetiri rodjena brata sa prezimenom Milutinovic su izbegli u Jajince u periodu izmedju 1820 i 1830 godine iz sela Plocnik(okolina Prokuplja)zbog optuzbi za smrt nekolicine turaka koji su im branili da slave krsnu slavu.Da bi najbolje sakrili svoj identitet onu su se odrekli prezimena Milutinovic i uzeli su prezimena po svojim imenima,i tako je Miljko Miljkovic postao osnivac familije Miljkovic koja je i danas brojna na ovim prostorima,u samim Jajincima ima izmedju 20 i 30 porodica.
    Sve ovo je na osnovu usmenog predanja koje sam cuo od starijih clanova nase familije
    Krsna slava nam je Arandjelovdan

  3. Prezimena-familije u Šumadiji, Miljković.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Staro Selo
    -Belosavci
    -Botunj
    -Bukorovac
    -Krnjevo
    -Markovac

  4. Ratomir Miljković

    Postoji i selo Miljkovići, nedaleko od Mostara.

  5. Bozidar Miljkovic

    Postovani Milodan,pisem po ko zna koji put.Mozetet li mi pomoci oko mog porekla,mislim da ne trazim puno.Imate li podatke o naseljavanju sela Bivolja i okoline kod Krusevca?Ja sam Bozidar Miljkovic iz Leskovca,moji Miljkjovici su dosli iz Crne Gore pre 200god.kao Stevanovici u Bivolje,ali je moj pok.otac izgubio kontakt.Dakle,samo da li imate pisane podatke.Hvala unapred i molim vas za pomoc.Moj mail je [email protected]

  6. Familije-prezimena Miljković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Lukar
    -Bunar
    -Bagrdan
    -Ribare

  7. Familije-prezimena Miljković po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Bošnjan
    -Badnjevac
    -Jovanovac
    -Markovac
    -Markovac (Svilajčani)
    -Botunj
    -Petrovac
    -Čumić
    -Rakinac
    -Novi Adžibegovac (Novo Selo)
    -Gradac
    -Opornica

  8. Predrag Miljković

    Poštovani,
    zanima me, da li neko zna nešto o porodici Miljković iz Aleksinca. Porodica je prilično postradala od strane komunista, tako da se gube koreni. Deda mi je bio dugo aleksinački prota, pre Drugog rata i koliko znam, jedno vreme, posle rata. Njegov otac je krajem 19. veka bio bogati trgovac u Ražnju i zvao se Mitke (Dimitrije) Miljković.
    Slava nam je Sveti Nikola.

    • Miša Miljković

      Ja sam takodje Miljković,iz Prćilovice kod Aleksinca,inace starosedeoci. Trazim nesto o svom poreklu. Slavimo Arandjelovdan.

  9. Dragan Miljković

    Postoje porodice Miljkovića iz okoline Raške i sela Sebimilja. Navodno poreklo vodi od Miljka, jednog od dva brata koji su polovinom 19-og veka prebegli iz Crne Gore u Srbiju, po kojem su njegovi naslednici dobili prezime Miljković.

    • Davor Miljkovic

      Postovani…. Sasvim slucajno sam naleteo na ovu stranicu, i sta reci, do SVAKA CAST. E sad…potrazih Miljkovice, i videh ih ovde, ali ne nadjoh nijedan tekst koji pominje Miljkovice iz danasnje Hrvatske. Grobovi mojih predaka ostadose na Baniji (nikad “Banovini”), a mi, zivi, se izgleda, VRATISMO u Srbiju, i dalje kao pravoslavci. Takvih nas i nije bilo puno tamo, barem po onom sto ja znam. Ali je malo vise njih ostalo tamo, naravno-katolika, citaj-Hrvata. (Ivica Miljkovic, nekad cuveni fudbaler Osijeka). U Cazinskoj krajini, okolina Bihaca, BiH, citavo jedno selo…veliko selo, sve Miljkovici—MUSLIMANI!!! Najkrvaviji od svih, u Drugom sv.ratu, Husein Miljkovic-Huska, komandant tadasnje zloglasne “Handzar-divizije” Dakle, ima nas svakakvih. A o zajednickom poreklu, po onome sto ja znam,stalno se provlaci prica o Crnoj Gori i Carnojevicima. Kao, oni su nas doveli tamo, na zapad. Msm, u srpske krajeve, zapadno od Drine. Toliko za ovaj put. Hvala sto postojite..

      • Milorad Bogdanović

        Davore, hvala ti što si nas posjetio, i ostani i dalje sa nama.

        Pošto nisi naveo koju slavu slave tvoji Miljkovići i iz koga mjesta na Baniji, teško je bilo šta više reći o njima.

        Inače, nerado odgovaram na pitanja pisana LATINIcom, ali pošto mi se tvoj tekst dopao, pokušaću da nešto napišem o Miljkovićima pravoslane vjeroispovjesti.

        Na prostoru Like, Banije i Korduna sve do poslednjeg ‘rvatskog etničkog čišćenja spominju se kao slavljenici Jovanjdana, Đurđevdana i Aranđelovdana.
        Iste slave slave u Slavoniji: u parohiji Daruvar slave Aranđelovdan, a u protoprezviteratu novogradiškom slave Jovanjdan u istoimenoj parohiji a Đurđevdan u parohiji Kukunjevac, u selu Brezine. Ovo su podatci iz Šematizma eparhije pakračke za 1898 godinu.

        U Šematizmu d/b za 1882 godinu tvoje prezime se spominje kao slavljenici osam različitih slava: sv. Vasilije, Ilija, Jovan,Marko Evang, Nikola, Simeun, Toma i Usjek. Jovanovo. Nastanjeni su na prostoru Bugojna, Bihaća, Dubice, Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Travnika, Visokog.

        Skorom sve ovo možeš pronaći u našoj Digitalnoj biblioteci http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

        Svako dobro ti želimo.
        I piši ćirilicom da te sav svijet razumije.

        • Miljković Nikola

          Ni ja ne mogu da pišem ćirilicom, jer mi je takva tastatura na telefonu. Inače, i ja sam poreklom iz Like i nasa krsna slava je Aranđelovdan.

      • Zemira (Miljkovic) Porcic

        Gospodine Davore,
        Selo Miljkovici se nalaze u Velikoj Kladusi, BIH i to je jedna od najmnogobrojnijih muslimanskih familija u Velikoj Kladusi, jer su tu stoljecima. Posto sam ja djevojacki Miljkovic takodjer me zanima nase porijeklo. A koliko sam saznala prezime Miljkovic je zastupljeno u sve tri vjere tako da je izgleda tesko reci od kud ko dolazi.
        Pozdrav.

      • Poštovani
        Zbog naše burne povijesti i stalnih migracija teško je odrediti korjene
        prezimena Miljković.
        Na ovom sajtu pogledajte o povijesti prezimena Miljković u Hrvatskoi
        I BiH

  10. zoran miljković

    Pozdrav mojim prezimenjacima…! ! ! !…
    Miljko je stari naziv za blago(imovinu)…u zemlji i u stoci…Po predanju su bila dva brata,koji su sa juga,bežeći od turaka(verovatno su imali “zasluga”…),naselili,okolinu Smedereva.Stariji se naselio u Krnjevu ili Saraorcima sa svojom porodicom,dok je mlađi došao u selo Kolari,takođe u smederevskoj nahiji…Imena su zaboravljena na žalost,ali se zna da je moj Askurđel,umro mlad,da se baba preudala i iz Saraoraca došla u Lugavčinu,dovela sina Đurađa(Đuru),koji je izrodio tri sina,od kojih je najmlađi…moj deda Žika,izrodio petoricu sinova,od kojih je moj otac Milan ,najmlađi.On je ostavio za sobom mene Zorana i mog brata Gorana…Ja imam 3 sina a moj brat dve ćerke…Toliko od mene…Živeli i Bog Vas čuvao…! ! ! ! !

    Clavimo SVETU PETKU…

    • Pozdrav Zorane, moji Miljkovići su se naselili u selu Malošište blizu Niša pre Drugog svetskog rata i odatle se zna dosta, ali pre toga sam malo slab sa podacima, cukundeda je bio vojnik u Prvom svetskom ratu, presao Albaniju, Stojan Miljković,. takođe znam detaljnije tu pricu o bežanju dva brata od turaka, koja se javlja u mojoj porodici, znam i zašto su pobegli i to sa celim porodicama a ne samo oni ali ne znam dali su to baš oni o kojima vi pricate, možda i nisu, a imena ne znam. Takođe slavimo slavu Sveta Petka . Pozdrav i sve najbolje moj mail je : [email protected]