Порекло презимена Тодоровић

3. фебруар 2012.

коментара: 142

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОДОРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тодоровић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029 кластер

Порекло: Вољевци, Велика Река, Мали Зворник, Србија
Старином из прекодринског села Поповић, ”предак дошао цури у кућу, између два српска устанка”, тестирани Тодоровић не слави очеву славу Ђурђевдан него св. Василија Острошког”

Крсна слава: Ђурђевдан / св. Василија Острошки

Контакт:
_________________________

Тодоровић Дугић

Хаплогрупа: I1 P109 FGC 22045

Порекло: Грапска Доња, Добој, Република Српска / старином из Херцеговине

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОДОРОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из Липове равни код Никшића, а ту су се доселили из околине Чева, гдје су се раније презивали Ракојевићи. У Малинско су око 1830. године ускочили Драго, Филип и Лазар. Од Лазара и Филипа нема потомства, а од Драга су Тодоровићи на Малинску. Драго је био познати јунак. Опјеван је у народним пјесмама. Јанко Тодоровић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Војин Тодоровић је био истакнути родољуб и припадник НОП-а од првих устаничких дана, стријељан је од стране непријатеља августа 1942. године на Боану; Стеван је био борац НОР-а који је погинуо код Бијелог Поља 1941. године; Радивоје Радов је био борац 7. црногорске омладинске бригаде од њеног формирања у којој је и рањаван.

Славе Аћимовдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

____________________

Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“

ТОДОРОВИЋИ

(Вољевци, Велика Река, Мали Зворник)

Из доба Првог и Другог српског устанка (раздобље од 1804 до 1817), Тодоровићи су старином из прекодринског Поповића. Предак им ушао девојци у кућу, и славу променио (5 к.).

Славa Ђурђевдан, један кућа слави и св. Василија Острошког.

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“
____________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. Фамилије-презимена Тодоровић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Лоћица
    -Лукар
    -Црнча
    -Доњи Штипаљ
    -Горњи Рачник
    -Багрдан варош
    -Ловци
    -Стрижило
    -Буковче

  2. katarina

    Мене интересује моје порекло,
    Живим у Пријевору,славим слву Свети Алимпије Столник.Чукундеда ми се звао Илија, и имао је 4 сина и две кћерке, жена му се звала Кристина. Па ако можете да ми помогнете јер планирам да напишем своје породично стабло, о селу, а и о свом презимену. Упорно покушавам да отворим али не могу.
    Хвала унапред

  3. Фамилије-презимена Тодоровић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Вишевац, Лапово, Лапово (Ђорђевци), Лапово (Мратинци), Патровац (Ђорђервци), Петровац (Никољци), Горња Сабанта, Дивостин, Жировница, Јабучје, Корман, Пиносава, Ракинац, Чумић, Велики Крчмар, Жировница, Баточина Варош (Цинцари), Брзан (Цинцари) и Рача (Цинцари).

  4. Miroljub

    Prezivam se Todorović i rođen sam u selu Begaljica, opština Grocka. Čukundeda mi se zvao Svetozar, rođen oko 1860.god. (otac Marko a majka Dobrija iz Velaševića) i imao je još dva brata Milisava i Milinka i dve sestre Selenu i Jelicu. Interesuje me pisani dokumenti porekla moje porodice Todorović i kako doći do njih?
    Unapred se zahvaljujem.

  5. Здравко Тодоровић

    Поштовани,

    Желио бих сазнати поријекло свог презимена Тодоровић – деда по оцу звао се Димитрије и живио је у Призрену (род смо са неким Чемерикићима) и био је зидар. Говорили су разни да смо старином из Црне Горе, негдје близу Колашина али не знам колико је то тачно.
    Отац ми се звао Предраг (звали су га и Драган) и службовао је у некадашњој ЈНА као официр. Имао је брата Станислава и сестру Виду који су остали у Србији, а он се након доста премјештаја обрео у Требињу, одакле сам и ја сада.
    Слава је Света Великомученица Варвара, 17/4.12.

  6. Слободан Тодорoвић

    Živim u Republici Srbiji i već dugo pokušavam da saznam odakle potiču moji Todorovići? Prađed mi je se zvao Sava, sa akcentom na zadnjem slogu – kao kod Crnogoraca i Hercegovaca, ( živeo je u 19 veku ), đed mi se zvao Radovan ( živeo u 19. i 20. veku ). Slavimo Aranđelovdan. Dobijao sam različite podatke. Da potičemo iz Crne Gore, Hercegovine ili Bosne. Negde sam nalazio na podatke koji upućuju da su svi Todorovići dalekog cincarskog porekla ( od grčkog teodoros- “dar božiji”; jedan stric mi je se zvao Bogoljub )?

    • ”Negde sam nalazio na podatke koji upućuju da su svi Todorovići dalekog cincarskog porekla”
      То су обична наклапања. Колико Тодора толико и Тодоровића и сигурно је да нису сви истог порекла. Урадите ДНК тест па ће се видети с којом скупином породица сте сродни па тако сазнати и област из које потичете.

  7. Jelena

    Moja porodica je Todorović, iz sela Kloka kod Topole,
    slavimo svetog Nikolu i znam da je staro prezime bilo Niksić
    (pojavljuje se u knjizi B. Drobnjakovića – Jasenica).
    Niksići, 9k. Slava: sv. Nikola, doselili s pre 80g. iz Čubre (krajinski).

    Ono što pokušavam da saznam je kako se zvao otac Todora od koga smo postali Todorovići. Njegovi potomci su Pera (valjda Petar), Rajko (Radosav), Borislav, Živomir i sada još jedan Borislav Todorović.

    Da li mi možete pomoći?
    Hvala.

  8. Danijela Todorovic

    Postovani Todorovici,
    Zovem se Danijela 93ce sam godiste..Nisam upoznata sa svim tim stvarima o poreklu ali me jako zanimaju sve te stvari jer sam nazalost poslednja iz te loze u selu odakle potice moj otac Dusan. Radi se o selu Donja Velesnja pripada Kostajnici(Hrvatskoj) njegov otac se zvao Nikola a njegov deda moj pradeda Stevan ziveo je 95god ali mi nije uspeo preneti svoja znanja a dosta je znao o svemu tome (bila sam mala kada je umro)pricam ekavicom jer sam sa roditeljima dosla u Srbiju 95te ko razume shvatice. Tamo su se moji vratili ali vise tamo Todorovica nema ja sam nazalost poslednja.Ukoliko iko zna moju porodicu od tamo javite mi se za vise info da saznam odakle se moji preci tamo stvorise. jedino sto sam cula je da su o knjigama nekim tamo veoma dugo i da poticemo iz Crne gore. Slavimo Djurdjevdan kao i svi moji preci iz tog mesta.. veeliki pozzz..

  9. Тодоровић Марко

    Има ли кога од Тодоровића да су му преци из Црне Горе због убиства турчина побегли у Горњу Шаторњу код Рудника а после поновног убиства пребегли у Водице село код смедеревске Паланке ?

    • Александра

      Поштовани Марко, моја пра баба и Петар Тодоровић, били су брат и сестра. Отац им је Никола Тодоровић, из села Водице…иначе они су из чувене трговачке породице Тодоровић-а из Смедерева. Никола Тодоровић је био извозник жита . Браћа Тодоровић су били толико богати, да се српска привреда доста држала за њих.
      Ако будеш у прилици…јави се, можда смо род…поздрав Александра

      • Шаторњанин - Дробњак

        Ако је тако као што кажете онда смо сигурно род. Тодоровићи некадашњи Чарапићи племе Дробњак са Дурмитора. Слава Ђурђевдан заједнички предак Филип Ћурчија Чарапић који је отишао из Црне Горе у Горњу Шаторњу због убиства турчина и остало већ све знате.

  10. Тодоровић Марко

    Да нисам напоменуо ако је икоме Пера Тодоровић новинар и један од оснивача радикалне странке са Николом Пашићем даљи предак волео бих да се јави. Такође крсна слава Ђурђевдан.