Порекло презимена Тодоровић

3. фебруар 2012.

коментара: 142

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОДОРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тодоровић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029 кластер

Порекло: Вољевци, Велика Река, Мали Зворник, Србија
Старином из прекодринског села Поповић, ”предак дошао цури у кућу, између два српска устанка”, тестирани Тодоровић не слави очеву славу Ђурђевдан него св. Василија Острошког”

Крсна слава: Ђурђевдан / св. Василија Острошки

Контакт:
_________________________

Тодоровић Дугић

Хаплогрупа: I1 P109 FGC 22045

Порекло: Грапска Доња, Добој, Република Српска / старином из Херцеговине

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОДОРОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из Липове равни код Никшића, а ту су се доселили из околине Чева, гдје су се раније презивали Ракојевићи. У Малинско су око 1830. године ускочили Драго, Филип и Лазар. Од Лазара и Филипа нема потомства, а од Драга су Тодоровићи на Малинску. Драго је био познати јунак. Опјеван је у народним пјесмама. Јанко Тодоровић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Војин Тодоровић је био истакнути родољуб и припадник НОП-а од првих устаничких дана, стријељан је од стране непријатеља августа 1942. године на Боану; Стеван је био борац НОР-а који је погинуо код Бијелог Поља 1941. године; Радивоје Радов је био борац 7. црногорске омладинске бригаде од њеног формирања у којој је и рањаван.

Славе Аћимовдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

____________________

Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“

ТОДОРОВИЋИ

(Вољевци, Велика Река, Мали Зворник)

Из доба Првог и Другог српског устанка (раздобље од 1804 до 1817), Тодоровићи су старином из прекодринског Поповића. Предак им ушао девојци у кућу, и славу променио (5 к.).

Славa Ђурђевдан, један кућа слави и св. Василија Острошког.

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“
____________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. dacu i ja nekih informacija isto sam todorovic moji su iz sela donji ribnik pored kljuca 150 kilometara od banja luke na groblju u selu sve todorovici i savici sto sam se i sam uvjerio a imanje koje imam je preko 350 godina u mojoj familiji 1715 godine otac kad je nesto gruntovno prevodio naso u arhivama kupoprodajni ugovor citavo selo su bukvalno todorovici pored planine sise uz rijeku sanu

    • Gojko Todoorivc

      Moj otac je rodjen u Donjem Ribniku i koloniziran 1945 u Novi Sad. Ja ne znam nista dalje od oca posto je deda ubijen za vreme 2sv.rata, a baba je umrla kada sam se ja rodio. Da li bi se mozda mogli pronaci jos neki podaci iz arhiva u selu? Kako ste vi dosli do tih podataka?
      Hvala

      • Marina

        i moje poreklo Todorovica vodi oko te okoline. deda mi je okolina Golupca. al sta sam cula, neko od njegovih je dosao zeni u kuci (znaci to prezime verovatno potice sa zenske strane) i saplecu se sa rumunima i sa madjarima, mesta tacno neznam, jel tog dedu (Stevan Todorovic) nisam nikad upoznala, on je se razveo od moje babe i ozenio se ponovo i valjdal ima jednom sina sa nekom drugom zenom. krsnu slavu od pokojnog dede isto neznam, jel mi je otac uzeo od drugo dede.
        jedini podatci sto ja imam sa dedine strane (Stevana Todorvica) jeste da mu se majka ili baba zvala Romanica ili Milanka (jedna je bila Romanica a jedna Milanka, al neznam tacno ko je koja (verovatno je ta Romanica bila rumunka). Otac mu se zvao Janos . To je sve sto znam, ako neko dolazi iz slicne okoline, i isto se preziva Todorovic, bila bih sretna, kad bi se neko javio.

      • Aleksandar

        Dragi Todorovici,

        Moj deda (Mile Todorovic) rodjen je u Donjem Ribniku, moj pradeda (Lazo Todorovic) ubijen je za vreme drugog svvetskog rata u Ribniku. Slavimo svetog Nikolu. U selu Donji Ribnik ima veoma puno Todorovića, i ja imam dosta rodjaka koji tamo i danas žive, međutim ni oni nisu načisto sa kim su od drugih Todorovica iz istog sela u srodstvu. Neki tvrde da smo svi mi Todorovici poreklom iz Ribnika jedna porodica, dok drugi tvrde da je tu u pitanju više porodica koje se su se, doduše, kasnije mešale brakom, ali su različitog porekla. Bilo kako bilo, ako imate bilo kakve podatke ili zelite da razmenite informacije, slobodno pišite na mail: [email protected]

  2. Teodor Todorovic

    Ja sam Todorovic neznam tacno poreklo odakle su moji ali znam da slavimo Nikoljdan dali mozda nekog ima da se preziva Todorovic ali da slavi Nikoljdan?

    • дамјан

      и ја сам тодоровић, и славим никољдан. ја сам из возуће, то је село недалеко од бановића.

    • Milorad

      Pozdrav …nama je isto Slava sv Nikola… Kazu da smo Golijani ili Niksicani poreklom …otac Milos je rodjen u bosni selo ugodnovic. Gornji ….ja sam rodjen u kuli Vojvodina ….izgleda da smo mi svi Jedna velika familija

    • SAŠA TODOROVIĆ

      MOJ OTAC ROĐEN U SELU VRANDOL OPŠTINA BELA PALANKA
      SLAVIMO SVETOG NIKOLU

    • Лука

      Поздрав свима
      Ја сам Тодоровић из Невесиња. Крсна слава нам је Никољдан.
      По предању сви смо из села Чева у данашњој Црној Гори. Сви смо настали од попа Тодора Булајића који је пребјегао у другу нахију због сукоба са Турцима. Имао је три сина која су се распоредила и отишла на три стране. Један је дошао у Невесиње од кога сам и ја, други је отишао у Гацко а трећи у Коњиц. Колико знам јесте да су сви Тодоровићи из Коњица у рату 90 – их избјегли негдје око Зворника.
      Било би ми веома драго ако би се јавио неко од тих Тодоровића из Коњица јер никога не знм од њих.
      Велики поздрав

    • Borisav

      pozdrav, mi slavimo Sv Nikolu, iz sela Pilice opstina Zvornik Republika Srpska

  3. dejan

    Ja sam Todorovic slavim svetoga nikolu iz Obilica sa kosova i metohije stara srpska porodica . nasi su starosedeoci jos za vreme turaka gde su radili kod turkog age ali nisu primili islam samo su nam prababe bile jebane od strane turaka dosli sa prostora Crne gore tacno neznam , u pitanju je posna slava sveti nikola,

  4. Stevo Todorović

    Ja se prezivam Todorović, krsna slava Đurđevdan. Todoroviću žive duže od 100 godina u Čengiću pored Bijeljine. Stari kažu da smo iz Hercegovine, a navodno je na ove prostore prvi došao prapradeda Gordijan.

    Ima li neki Todorović iz Hercegovine koji slavi Sv. Đorđa?

    • Александар Маринковић

      Постоје Тодоровићи у Добрељима (Гацко) и Рогачима (Невесиње), али они славе Св. Николу, а преслављају Савиндан. Потомци су Тодора Булајића с Грахова.

    • Defendor

      Да ли памтите неко старије презиме? И ја се исто презивам, исту славу славим, и пореклом сам такође из Херцеговине. Међутим, моје презиме датира тек од краја XIX века, и по мојим сазнањима вероватно се не презивамо по истом Тодору, али није искључено да су наши преци некада заједно дошли на те просторе упарво из Херцеговине.

    • Marko Todorović

      Ima Todorovića iz Čengića u Ljubljani i Jesenicama.

  5. Фамилије-презимена Тодоровић по местим живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Доња Тријешњица
    -Вољевци
    -Читлук
    -Љубовија
    -Пецка
    -Стрмово (Барани)
    -Овчина
    -Јеловик
    -Обајгоре
    -Бајина Башта
    -Костојевићи (Чогури)
    -Сијерач
    -Црвица

  6. JOVAN TODOROVIĆ

    Moje prezime je porijeklom iz Goražda-FBiH selo Zorovići prevoj Orahovice (Oravice) ,a po predanju potičemo iz Crne Gore od tri brata Todor, Risto a treći nije pouzdan podatak od čega su nastali Todorovići ,Rističevići i slave slavu Svetog Arhangela Mihaila.Javite se da razmjenimo korisne podatke.

  7. Фамилје-презимена Тодоровић, према местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића “Доње Драгачево”.

    -Негришори
    -Лучани
    -Гуча
    -Граб
    -Пухово

  8. Фамилије-презимена Тодоровић по местима пребивалишта. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

    -Брђани
    -Доња Трепча
    -Лађевци
    -Остра-1
    -Прислоница
    -Остра-2, уз Дуковиће

  9. Фамилије-презимена Тодоровић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Влашка
    -Губеревац
    -Велика Иванча
    -Парцани
    -Раља
    -Рогача
    -Ропочево
    -Сибница
    -Сопот

  10. Драган Миливојев Тодоровић

    Мој покојни отац, Миливоје, рођ. 1926.г. Парцани, Раља, умро 2009. г. у Аранђеловцу, као најмлађи, имао је два брата, пок. Миодрага, рођ. 1924.г. умро 2008.г у Крагујевцу и Милорада, рођ. 1922.г. жив, у Парцанима. Деда, њихов отац, пок. Јовица, рођен 1899. умро, децембра 1980. Деда Јовица је имао два брата, Радисава, Радојицу и сестру, нисам сигуран за име. Знам још потомака, али за почетак оволико. Ако је неко из ове фамилије, нека се јави, нека да везу, па ћу дати податке за остале које знам, мој ниво и још два колена млађих. Слава је Свети архангел Михаил, Свети Аранђео, Аранђеловдан21. новембар.