Порекло презимена Тодоровић

3. фебруар 2012.

коментара: 142

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОДОРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тодоровић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029 кластер

Порекло: Вољевци, Велика Река, Мали Зворник, Србија
Старином из прекодринског села Поповић, ”предак дошао цури у кућу, између два српска устанка”, тестирани Тодоровић не слави очеву славу Ђурђевдан него св. Василија Острошког”

Крсна слава: Ђурђевдан / св. Василија Острошки

Контакт:
_________________________

Тодоровић Дугић

Хаплогрупа: I1 P109 FGC 22045

Порекло: Грапска Доња, Добој, Република Српска / старином из Херцеговине

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОДОРОВИЋИ

(на Малинску)

Поријеклом су из Липове равни код Никшића, а ту су се доселили из околине Чева, гдје су се раније презивали Ракојевићи. У Малинско су око 1830. године ускочили Драго, Филип и Лазар. Од Лазара и Филипа нема потомства, а од Драга су Тодоровићи на Малинску. Драго је био познати јунак. Опјеван је у народним пјесмама. Јанко Тодоровић је био у комитском покрету 1916-1918. године. Војин Тодоровић је био истакнути родољуб и припадник НОП-а од првих устаничких дана, стријељан је од стране непријатеља августа 1942. године на Боану; Стеван је био борац НОР-а који је погинуо код Бијелог Поља 1941. године; Радивоје Радов је био борац 7. црногорске омладинске бригаде од њеног формирања у којој је и рањаван.

Славе Аћимовдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

____________________

Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“

ТОДОРОВИЋИ

(Вољевци, Велика Река, Мали Зворник)

Из доба Првог и Другог српског устанка (раздобље од 1804 до 1817), Тодоровићи су старином из прекодринског Поповића. Предак им ушао девојци у кућу, и славу променио (5 к.).

Славa Ђурђевдан, један кућа слави и св. Василија Острошког.

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић: „Соколска нахија“
____________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (142)

Одговорите

142 коментара

  1. M.T.

    Pozdrav.
    Moja porodica je Todorovic,iz sela Culine,opstina Mali Zvornik.
    Krsna slava Sveti Stefan.
    Pradeda se zvao Jovan Todorovic.

  2. P.

    Todorovici iz Siverica slave Djurdjevdan. Siveric je selo pored Drnisa, u sjevernoj Dalmaciji. Jedan dio je prije ne znam koliko presao na katolicku vjeru i izjasnjavaju se kao Hrvati. Pravoslavci Srbi, koji nisu promijenili vjeru otisli su iz Siverica 1995.g.

  3. Moja porodica je porekom sa Kozare, opština Gradiška (ex Bosanska), Turjak, selo Gornja Jurkovica, BiH (R. Srpska). Pokojni deda Ostoja je početkom 60-ih prodao imanje i preselio se u Vojvodinu, s. Šajkaš. Slavimo Časne Verige Sv. Apostola Petra (29. januar). Čuo sam neke priče da smo poreklom iz Crne Gore, pa da su preci kasnije prešli u Bosnu, navodno zbog ubistva nekog Turčina…Živim u Knjaževcu, u Timočkoj krajini (Srbija) i jedina smo porodica koja slavi Časne Verige.

    • Todorović

      Tvoji su došli u selo Bakince, opština Laktaši poodavno. Ja sam deveta generacija iz te loze.
      Bila tri brata, ista ona priča, ubili turčina i tu se doselili. Todor, Stojan i Milan, od njih Todorovići, Stupari i Milanovići. Svi slave Časne verige. Ima i negdje zapisano, u nekom tekstu o porijeklu ljudi sa Kozare.
      A navodno smo se prezivali Čulić, to je negdje okolina Mrkonjić grada, promijenili prezime poslije ubistva Turčina. Tako se pričalo u našoj familiji

      • ZORAN TODOROVIC

        I MOJI PRECI SU PORIJEKLOM IZ BAKINACA,A OD STARIH SAM CUO DASU ONI DOSLI IZ MRKONJICA,MI SMO SE NASELILI U OPSTINI CELINAC SELO SE ZOVE CRNI VRH ,MOJ PRADJED SE ZVAO NINKO,A DJED JOVAN SLAVIMO DJURDJEVDAN A POSLUZUJEMO DJURDJIC ,IMA NAS VISE PORODICA A JEDAN RODJAK UPRAVO ZAVRSAVA PORODICNO STABLO,PA CU TAKO SAZNATI VISE O SVOM PORIJEKLU.BILO BI MI DRAGO DA UPOZNAM JOS NEKOGA KOJE IZ ISTE LOZE,SLOBODNO SE JAVITE . JA ZIVIM U BANJALUCI A KON.TEL. 066 349352 ZORAN TODOROVIC

        • Вукашин Милановић

          “Милановићи, Тодоровићи и Ступари у Бакинце су доселили од Мркоњић-Града, а тамо су се звали Чулићи. Чулићи убише бега и мораше да бјеже од Мркоњића и да промјене презиме. Тамо су била три брата: Милан, Тодор и Стојан Чулић. Од Милана су Милановићи, од Тодора Тодоровићи, од Стојана Ступари у Бакинцима. Милановић, Тодоровић и Ступари славе Часне вериге. Братство Чулића код Мркоњића слави исто Часне вериге. Славу нису промијенили.”

          Ово је део текста из чланка “Поткозарје – порекло данашњег становништва”.
          Ја сам Милановић, порекло ми је такође из Бакинаца и славим Часне Вериге, тако да смо вероватно род
          Поздрав

      • Вукашин Милановић

        “Милановићи, Тодоровићи и Ступари у Бакинце су доселили од Мркоњић-Града, а тамо су се звали Чулићи. Чулићи убише бега и мораше да бјеже од Мркоњића и да промјене презиме. Тамо су била три брата: Милан, Тодор и Стојан Чулић. Од Милана су Милановићи, од Тодора Тодоровићи, од Стојана Ступари у Бакинцима. Милановић, Тодоровић и Ступари славе Часне вериге. Братство Чулића код Мркоњића слави исто Часне вериге. Славу нису промијенили.”

        Ово је део текста из чланка “Поткозарје – порекло данашњег становништва”.
        Ја сам Милановић, порекло ми је такође из Бакинаца и славим Часне Вериге, тако да смо вероватно род
        Поздрав

  4. Миливоје Станковић

    Поштовани Тодоровићи

    Ако неког занима порекло Тодоровића у селу Облачина јавите се на email, имам сваки детаљ од 1834. до данас

  5. sneza Todorovic

    Ja sam Todorovic moj praded Gaja void poreklo iz Crepaje Kod Panceva slavimo Djurdjevdan
    Zivimo I Zveckoj kod Obrenovca

  6. Nikola

    Ja sam Nikola Todorovic. Iz Velikog Gradista sam,Branicevski okrug. Jedna smo od brojno najvecih familija u Velikom Gradistu,od oca Djordja,deda mi je Slavoljub,praded “Stanislav”,cukun deda “Lada”….ako neko ima bilu kakvu informaciju o ovoj grani neka se javi na moj E-mail. Hvala i svako dobro….

  7. Војислав Ананић

    ТОДОРОВИЋ (п), у Добрељима (Гацко) и Рогачама (Невесиње). У Добрељима су поријеклом од “Тодора Булајића с Грахова који је прије пет кољена дошао у Огризовића у најам, оженио се његовом кћери и остао овдје”. И у Рогачама су старином Булајићи “из Загуља на Грахову”. У Рогаче су дошли из Заборана (Невесиње око 1815. године. Славе Никољдан, а прислужују Савиндан (59 199,222). У изворима се, међу познатијим “гацконским главарима” помиње Мијо Тодоровић чији се надгробник налази између Автовца и Самобора, познат под називом “Мијов мрамор” (147 596). Помињу се и у Бијелој (Коњиц).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. Milica

    Dobro veče,ja isto tražim porodicu Todorović sa Dvorova u Bosni.Moj pradeda se zvao Jovan Jovo Todorović njegov otac Tomislav Todorović. Pradeda Jovan je rođen 1914.Završio vojnu školu u Zagrebu za potporučnika na službi bio u Šumadiji.Ako neko nešto zna jako bi mi značilo i bila bih mu zahvalna.

  9. Stefan Todorovic

    Moj deda, kao i moj pradeda i cukundeda su iz Kormana kod Kragujevca i slave Nikoljdan. E sad sam cuo nekih prica da su se tu doselili u 19 tom veku, negde sa Bugarske strane

  10. Filip Todorovic

    Postovani, moji Todorovici su porkelom iz Rovaca u Crnoj Gori, dossli u Sumadiju pred prvi srpski ustanka. MOji preci su se prezivali Maricevici od Teodosija Mareicevica koji je imao kaze se sina po jednom Todoru kao i uglavnom idel loza Todorovica. Mi koji smo poreklom iz Rovaca slavimo svi sv. Luku. Ziveli su Orasac, Arandjelovac, Cacak i u Beogradu deo familije koji su bili oficiri .

    Ako neko ima neke informacije neka mi slobodno pise na [email protected]
    Hvala unapred