Poreklo prezimena Todorović

3. februar 2012.

komentara: 142

[toggle title=”TESTIRANI TODOROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Todorović

Haplogrupa: R1a M458 L1029 klaster

Poreklo: Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik, Srbija
Starinom iz prekodrinskog sela Popović, ”predak došao curi u kuću, između dva srpska ustanka”, testirani Todorović ne slavi očevu slavu Đurđevdan nego sv. Vasilija Ostroškog”

Krsna slava: Đurđevdan / sv. Vasilija Ostroški

Kontakt:
_________________________

Todorović Dugić

Haplogrupa: I1 P109 FGC 22045

Poreklo: Grapska Donja, Doboj, Republika Srpska / starinom iz Hercegovine

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TODOROVIĆI

(na Malinsku)

Porijeklom su iz Lipove ravni kod Nikšića, a tu su se doselili iz okoline Čeva, gdje su se ranije prezivali Rakojevići. U Malinsko su oko 1830. godine uskočili Drago, Filip i Lazar. Od Lazara i Filipa nema potomstva, a od Draga su Todorovići na Malinsku. Drago je bio poznati junak. Opjevan je u narodnim pjesmama. Janko Todorović je bio u komitskom pokretu 1916-1918. godine. Vojin Todorović je bio istaknuti rodoljub i pripadnik NOP-a od prvih ustaničkih dana, strijeljan je od strane neprijatelja avgusta 1942. godine na Boanu; Stevan je bio borac NOR-a koji je poginuo kod Bijelog Polja 1941. godine; Radivoje Radov je bio borac 7. crnogorske omladinske brigade od njenog formiranja u kojoj je i ranjavan.

Slave Aćimovdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

____________________

Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“

TODOROVIĆI

(Voljevci, Velika Reka, Mali Zvornik)

Iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka (razdoblje od 1804 do 1817), Todorovići su starinom iz prekodrinskog Popovića. Predak im ušao devojci u kuću, i slavu promenio (5 k.).

Slava Đurđevdan, jedan kuća slavi i sv. Vasilija Ostroškog.

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović: „Sokolska nahija“
____________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (142)

Odgovorite

142 komentara

  1. Pozdrav,

    Interesuje me da li neko posjeduje informacije o detaljnom porijeklu Todorovća iz Donjeg Lipova (Kolašin)? Naša slava je Sv.Nikola.

  2. Slobodan Todorovic

    Slobodan Todorovic Pipeeci opština Bijeljina slavimo sv. LUKU
    Imali kojiTodorovic što slavi sv. LUKU?
    NEKA SE JAVI.
    HVALA

  3. Radovan Todorović

    Radovan (Jelenko) Todorović, deda Radovan Todorović, pradeda Vaskrsije Todorović, čukundeda Zavid Todrović, Selačka, opština Kotor Varoš. Slava Sv. Nikola. Trenutno rasuti po svetu..

    • Tomislav Todorovic

      Pozdrav Radovane. I ja sam Todorovic iz Mrkonjic Grada, selo Baljvine. I mi slavimo Nikoljdan. Pretpostavljam da mzd imamo zajednicku lozu. Ako imas nekih saznanja o tome javi. Ja nemam bas nikakvih informacija o porijeklu mojih Todorovica.

      • Radovan Todorovic

        Pozdrav Tomislave, nemam ništa pouzdano, sećam se da mi je deda pričao da vučemo poreklo iz okoline Valjeva, navodno mesto se zove Nikolićev Izvor, da su se naši preselili tamo za vreme Balkanskih ratova, mada je to zasnovano na pričama, nemam dokaze za to. Negde postoji podatak sigurno, treba se raspitati po opštini, možda negde u crkvenim spisama, svako dobro!

  4. Obrad

    Moji Todorovici su poreklom sa Ceva odakle su preko Sipacna dosli u Donja Brezna (opstina Pluzine) podno planine Vojnik. Mislim da smo rod sa Todorovicima iz Jasenovog polja, tj da smo istog porekla.
    Slavimo Arandjelovdan.

  5. Todorovic

    Moji Todorovici su u Bosni opština Gračanica, selo Donji Skipovac.
    Pradjeda se zvao Jerko Todorovic, slava sv. Kuzman i Damjan 14.11
    Dali moze ko da pojasni porijeklo?

  6. Vera

    Moji su poreklom iz Zlatiborskog okruga. Slave Mratindan.

  7. Todorovic -Vitinica Zvornik

    Mi smo par Porodica iz sela Vitinica – opstina Zvornik, i bilo bi lepo saznati odakle poticemo, tj. odakle smo se se doselili u zvornicku Opstinu. Po pricanju nasih starih , izgleda da su se nasi Preci doselili iz Hercegovine. Po pricanju Dede koliko mogu da se setim, prvo je u ovaj kraj dosao Vasilj Todorovic, ali nije znao da mi objasni dali smo mi svi potomci od Vasilja ili je tu doslo vise Familija. Mi slavimo inace svi slavu svetog Nikolu – Nikoljdan.
    Nazalost zbog proketog rata, selo je komplet unisteno, tako da smo se ponovo svi razisli na razne krajeve. Ima nas u selu Skocic kod Zvornika, samom Zvorniku i ja sa bratom u Loznici.

  8. Milijana

    Moji Todorovici su iz Bobove,Stave kod Valjeva.Mi slavimo Sv.Stefana.Volela bih da znam odakle smo dosli.

  9. Branislav

    Pozdravljam sve Todorovice,ja zivim u selu Zabrdje kod Ugljevika .Od starina se pricalo da smo dosli nekada davno iz Stare Hercegovine a slavimo Djurdjevdan a preslava je Sveti Nikola koji se oduvijek preslavljao iako niko od nas nije znao zbog cega.Ako neko ima nekakvih saznanja o nasem porijeklu bilo bi lijepo da to podijeli sa mnom a ja cu sa ostalim mojim Todorovicima.Moja email adresa je [email protected]

  10. ZORAN TODOROVIC

    POZDRAV ZA SVE TODOROVICE MA GDJE BILI,DASTE ZIVI I ZDRAVI I DA NAS STO VISE IMA NA OVOM SVJETU/