Порекло презимена Митровић

3. фебруар 2012.

коментара: 182

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Митровић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
________________________

Митровић (Ђокини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Митровић

Хаплогрупа: I2a M223

Порекло: Шишмановац, Прокупље, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

MИТРОВИЋИ

(на Грацу)

Поријекло им је од Митровића из Марковине. Након погибије Милутина Јакшина Митровића 1796. године и борби против војске Махмут-паше Бушатлије, остану му три малољетна сина: Лазар, Иван и Митар, које њихова мајка из сиромаштине и разурене Марковине одведе на манастирску земљу у село Рсојевицу, под Острогом, гдје су живјели тридесетак година. Кад су одрасли, прешли су на Градачку пољану, на Крнову, на катун Аџимусића, а одмах затим преселе се на Градац, око 1820. године, гдје и данас живе њихови потомци. Истицали су се као хајдуци који су четовали по Затарју, гдје је Иван и погинуо (негдје поред Лима) и од њега није остало потомство.

Послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године, Митровићи пређу на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година; одатле се поново врате на своја имања на Градац. Лазар Митровић се истакао као познати јунак, а његови се потомци по њему прозову Лазаревићи.

Митар Митровић био је најмлађи од браће; бавио се кућним пословима, планиновао је, па његове потомке на уже зову Планинчићи. Имао је синове Милутина, Јакша и Сава. Од Милутина је остао син Милутин, који се родио посмртно, а од Јакше Неђељко, Живко и Митар. Митар Јакшин одлази на рад у Америку и отуда се, на позив краља Николе, враћа као добровољац и учествује у освајању Скадра. Послије завршених балканских ратова поново одлази у Америку, одакле као добровољац долази на Солунски фронт 1918. и бори се до коначног ослобођења од аустроугарског окупатора. Касно се жени, у шездесетој години, и добија сина Божидара, који је као командант батаљона НОВ-а погинуо 1944. године у борби против фашистичког окупатора.

Лука Митровић са Граца је учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 1916. године.

Стара им је крсна слава била Аранђеловдан, а прислуга Спасовдан, али доласком у Дробњак, узели су за своју племенску славу Ђурђевдан. Данас славе Спасовдан.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Сировцу)

Они су од братства Јечменица из Јечмишта код Пљеваља, одакле је око 1870. године дошао Митар код Шећковића, гдје се оженио. Његови се потомци по њему прозваше Митровићи.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Меруљи)

Јован Јовичин из Глиснице код Пљеваља доселио се у Меруљу крајем 19. вијека. Даљња старина им је из Марковине, одакле се Стеван, са синовима Јовицом, Митром, Илијом и Милованом, доселио у Глисницу. Род су с Митровићима на Грацу код Шавника.

Јовица је у Меруљи имао сина Митра, који живи у Меруљи са својом породицом и један је од имућнијих домаћина пољопривредника у том крају.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Митровићи се срећу и у пљеваљском крају:

Према казивању старих Бољанићана, Митровићи су око 1750. године дошли негде из Херцеговине и населили се у Поблаћу. Једна њихова невеста (изгледа да јој је било име Митра), напустила је мужа и са сином Стеваном у колевци, око 1820. године, населила се у Пустом Брду – Бољанићи. Касније се Митра преудала за Љиљанића. Стеван је имао 4 сина: Митра, Илију, Јовицу и Милана. Миланов је Дико (1886). Илијини синови су: Богдан, Илија и Тодо. (Богданов је Момир).

Из Глиснице је 1909. године побегло 28 Глисничана од аскера у Црну Гору. Побегао је Дико са 5 Митровића. Дико је радио код Видака, оца Живка Милића, на Жабљаку, док су остали отишли да граде мост на Пиви. Вратили су се са црногорском војском 1912. године као ратници.

У црногорској војсци у I светском рату 1914-1915. године, учествовало је 10  Митровића. Рањен је Илија. Мико је био официр и командир чете Бољанићког баталлна.

Митровића је у Поблаћу било до 1912. године две куће. Од њих су Миловићи у општини Чајниче. Има их преко 30 кућа. Можда су од њих и Лучићи у Крћама. Памте имена предака од Митра (1830). Њега су Швабе 1915. године интернирале у Мађарску и тамо је умро. Митров је Симо (1860). Симо је био угледан човек и коџобаша. Једног дана рекла му је најамница, која је чувала овце, да је читав дан грејала руке на ватри, али се није могла огрејати. Оде Симо тамо (око 1890) и нађе казан златника крај пећине у Кулини. Кад су дошле Швабе 1915. године, претресли су му кућу, нашли у сандуку око 4 оке златника и однели. Опљачкали су му читаву кућу и отерали стоку. Симов је био Тане, а Танов Раде. У црногорској војсци у I светском рату били су Тане и Милан.

ИЗВОР: Милета Војиновић – Пљеваљски крај, прошлост и порекло становништва, 2008, приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (182)

Одговорите

182 коментара

  1. Mile Mitrovic

    Molim da mi se javite ako imate informacije o Mitrovicima iz Vitanovica i Bukvika. Zivi bili ma gde da ste.

  2. Mitrovic Djoka ili Djordje imao tri sina,Boska,Davida i Dimitrija.Bosko je poginuo u nekom o svetskih ratova,prvom ili drugom,to ne znam.David ima sedam sinova a Dimitrije je imao cetiri sina i cerku.Imena Davidovih – Jovan,poginuo u saob.nesreci 1990,Miljo,Sreto,Pero i Slobodanka.Poticu iz Smoluce kod Lukavca,BIH.Ja sam inace Miljin najstariji sin,imam brata Dimitrija i sestru Mariju.Ako neko ima bilo kakve informacije o korenima bio bih zahvalan da to podeli sa mnom.Slava je Sveti Stefan tj danasnji dan,Pozdrav svim Mitrovicima a ko slavi neka proslavi u zdravlju,miru i sreci.Zivi bili.

  3. Mladjo

    Pozdrav za sve Mitrovice,mi smo iz Prnjavora, tacnije selo Mravica,slavimo Sv.Oca Nikolu. Ali ne znamo tacno potomstvo.

  4. Митровић

    moj prandeda Milorad Mitrovic iz sela Crnatovo ,opstina Vlasotince , krsna slava sveti Arandjel , pre Milorada bili su Rista,Stojiljko dalje nzm ,sve u svemu ima nas ki zeceva ,napravili smo vece migracije nego Arsenije Carnojevic

  5. milos mitrovic

    Postovanje,ja sam Milos Mitrovic-iz Beograda sam,okolina i tu smo nekih 300 godina.Slavimo svetog proroka Mojsija,jako retka slava,cak je nema u kalendaru kao slavu,.Po nekim podacima,pricama poreklo je iz Crne gore ili Makedonije.Ima li ko neku informaciju vise?
    Hvala

  6. aleksandra

    Porijeklo Mitrovica iz Zenice i okoline, (srednja Bosna), Krsna Slava SV. Simeon 16. feb.?

  7. Znate li nesto o Mitrovicima Dugopolje,Republika Srpska,Djurdjevdan krsna slava

  8. Dejan

    Mitrovici iz sela Trnjani.izmedju modrice i doboja.republika Srpska.slava Djurdjevdan!

    • Софија

      Ја сам унука Дика Митровића ( који је поменут на почетку текста о Митровићима из Бољанића код Пљеваља). Прије двадесетак година упознала сам једну госпођу из околине Добоја. Дјевојачко презиме јој је Митровић, славили су Ђурђевдан. У њеном крају је насеље Бољанић, али ми је рекла да постоје још нека села која имају исте називе као и наша у Црној Гори. Занима ме следеће: да ли је неко истраживао поријекло Митровића из околине Добоја? Колико се сјећам, негдје прије овог последњег рата, успостаљена је сарадња између ова два насеља истог имена.

      • Бранко Тодоровић

        Могао бих само да потврдим на Озрену код Добоја заиста има села која носе називе као и група села у Црној Гори. Познато ми је да су то села Бољанић и Какмужи, а могуће да их има још. У Дигиталној библиотеци портала Порекло имате књигу о Бољанићу у којој су вам обрађени и бољанички родови. Остала места, колико знам, нису обрађена. За препоруку је и да погледате чланак Миленка Филиповића, Озрењаци или Маглајци, тамо су такође неке породице обрађене. Митровића има разних, а заједничка вам слава може указивати на заједничко порекло, но све треба детаљно истражити на терену.

      • Sinisa mitrovic

        Pored Ozrena, i na drugoj strani Doboj postoje Mitrovici, selo Opsine (manje selo koje granici sa Velikom Bukovicom – Rudankom).Stanovnike ovog sela cini preko 50% Mitrovica, koji pored Opsina zive i u susjenim selima Velikoj Bukovici, Zarjeci, Kladarima, Malom Prnjavoru..Svi ovi Mitrovici slave Sv. Oca Nikolu 19 decembar, postoji nekoliko loza koje se medjusobno mogu zeniti i udavavati (mada nema zabiljezenih slucajeva).Pored Boljanica i Kakmuza i na drugom kraju Ozrena postoje Mitrovici u Jabucic Polju koju slavu slave nisam siguran, ali Nikoljdan im nije krsna slava.

  9. Moj pradeda zvao se Shujo Mitrovic,sahranjen na groblju u Markovini.Njegov sin Spasoje sa bratom presao u Petrovo selo i uzeo prezime matovic,verovatno po poslednjem sinu Suje.Kasnije preselio na Kosova u Urosevac
    Mata je takodje sahranjen na groblju u Markovini.Informmacije koje sam dobio od oca Blagoja /sin spasoja/vodio me put u markovinu gde sam pronasao grobove predaka.Na njemu je ispisano ime Sujo mitrovic i poslednje ime na grobu je Mata,zato pretpostavljam da je zato promenjeno prezime u Matovic
    Jedino nisam siguiran o razlogu promeni prezimena.Slavimo Sv,Arhangela.

  10. МАРКО МИТРОВИЋ

    Митровића има много и у Републици Српској, ја сам из Шамца и моја фамилија Митровића, слави крсну славу Благочасне Вериге апостола Петра 29. јануара. Митровића има доста и у Бањалуци, Дервенти, Броду, Модричи, Брчком, Бијељини итд.