Порекло презимена Митровић

3. фебруар 2012.

коментара: 182

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Митровић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
________________________

Митровић (Ђокини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Митровић

Хаплогрупа: I2a M223

Порекло: Шишмановац, Прокупље, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

MИТРОВИЋИ

(на Грацу)

Поријекло им је од Митровића из Марковине. Након погибије Милутина Јакшина Митровића 1796. године и борби против војске Махмут-паше Бушатлије, остану му три малољетна сина: Лазар, Иван и Митар, које њихова мајка из сиромаштине и разурене Марковине одведе на манастирску земљу у село Рсојевицу, под Острогом, гдје су живјели тридесетак година. Кад су одрасли, прешли су на Градачку пољану, на Крнову, на катун Аџимусића, а одмах затим преселе се на Градац, око 1820. године, гдје и данас живе њихови потомци. Истицали су се као хајдуци који су четовали по Затарју, гдје је Иван и погинуо (негдје поред Лима) и од њега није остало потомство.

Послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године, Митровићи пређу на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година; одатле се поново врате на своја имања на Градац. Лазар Митровић се истакао као познати јунак, а његови се потомци по њему прозову Лазаревићи.

Митар Митровић био је најмлађи од браће; бавио се кућним пословима, планиновао је, па његове потомке на уже зову Планинчићи. Имао је синове Милутина, Јакша и Сава. Од Милутина је остао син Милутин, који се родио посмртно, а од Јакше Неђељко, Живко и Митар. Митар Јакшин одлази на рад у Америку и отуда се, на позив краља Николе, враћа као добровољац и учествује у освајању Скадра. Послије завршених балканских ратова поново одлази у Америку, одакле као добровољац долази на Солунски фронт 1918. и бори се до коначног ослобођења од аустроугарског окупатора. Касно се жени, у шездесетој години, и добија сина Божидара, који је као командант батаљона НОВ-а погинуо 1944. године у борби против фашистичког окупатора.

Лука Митровић са Граца је учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 1916. године.

Стара им је крсна слава била Аранђеловдан, а прислуга Спасовдан, али доласком у Дробњак, узели су за своју племенску славу Ђурђевдан. Данас славе Спасовдан.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Сировцу)

Они су од братства Јечменица из Јечмишта код Пљеваља, одакле је око 1870. године дошао Митар код Шећковића, гдје се оженио. Његови се потомци по њему прозваше Митровићи.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Меруљи)

Јован Јовичин из Глиснице код Пљеваља доселио се у Меруљу крајем 19. вијека. Даљња старина им је из Марковине, одакле се Стеван, са синовима Јовицом, Митром, Илијом и Милованом, доселио у Глисницу. Род су с Митровићима на Грацу код Шавника.

Јовица је у Меруљи имао сина Митра, који живи у Меруљи са својом породицом и један је од имућнијих домаћина пољопривредника у том крају.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Митровићи се срећу и у пљеваљском крају:

Према казивању старих Бољанићана, Митровићи су око 1750. године дошли негде из Херцеговине и населили се у Поблаћу. Једна њихова невеста (изгледа да јој је било име Митра), напустила је мужа и са сином Стеваном у колевци, око 1820. године, населила се у Пустом Брду – Бољанићи. Касније се Митра преудала за Љиљанића. Стеван је имао 4 сина: Митра, Илију, Јовицу и Милана. Миланов је Дико (1886). Илијини синови су: Богдан, Илија и Тодо. (Богданов је Момир).

Из Глиснице је 1909. године побегло 28 Глисничана од аскера у Црну Гору. Побегао је Дико са 5 Митровића. Дико је радио код Видака, оца Живка Милића, на Жабљаку, док су остали отишли да граде мост на Пиви. Вратили су се са црногорском војском 1912. године као ратници.

У црногорској војсци у I светском рату 1914-1915. године, учествовало је 10  Митровића. Рањен је Илија. Мико је био официр и командир чете Бољанићког баталлна.

Митровића је у Поблаћу било до 1912. године две куће. Од њих су Миловићи у општини Чајниче. Има их преко 30 кућа. Можда су од њих и Лучићи у Крћама. Памте имена предака од Митра (1830). Њега су Швабе 1915. године интернирале у Мађарску и тамо је умро. Митров је Симо (1860). Симо је био угледан човек и коџобаша. Једног дана рекла му је најамница, која је чувала овце, да је читав дан грејала руке на ватри, али се није могла огрејати. Оде Симо тамо (око 1890) и нађе казан златника крај пећине у Кулини. Кад су дошле Швабе 1915. године, претресли су му кућу, нашли у сандуку око 4 оке златника и однели. Опљачкали су му читаву кућу и отерали стоку. Симов је био Тане, а Танов Раде. У црногорској војсци у I светском рату били су Тане и Милан.

ИЗВОР: Милета Војиновић – Пљеваљски крај, прошлост и порекло становништва, 2008, приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (182)

Одговорите

182 коментара

  1. Saša Mitrović

    Znam samo da mi je prađed bio Pero, koji je ima sinove Andriju (otac moga oca), Iliju, Milisava, Miću i ćerku Seku. Živeli su u okolini Bratunca, iznad Krasanpolja. Danas nas ima od Bratunca, Šapca, pa do Beograda. Ako mi neko može pomoći ili ako su nekome poznata ova imena, bilo bi mi jako drago. Moj email je [email protected]. Pozdrav Mitrovićima!

  2. Marija

    Moj pređed se zvao Milan.Imao je sinove Andriju,Micu,Milisava,Iliju,Peru i cerku Radojku.Ziveli su u Krasanpolju kod Bratunca,moj deda Andrija,Ilija,Milisav i baba Radojka su dosli u Srem 1971 kada se i rodio moj tata Milan.Slavimo Miholjdan.Ako neko nesto zna o ostaloj familiji nek javi,moj e-mail je [email protected] .

  3. Горан Митровић

    Поздрав, моји су из села Доње Вуковско, општина Купрес БиХ, предак Саван живјео је у Кршеву, изнад Босанског Грахова, и отуда добјегао од Турака. У Доњем Вуковску се оженио од Павловића и имао девет синова. Како се рачуна, Саван је дошао око средине 16. вијека, а сад село празно а ми по читавом свијету разасути. Славимо Св. Јован.

    • Милорад Богдановић

      Горане, знаш ли коју славу славе Поповићи из Вуковског, стара свештеничка породица, која је “средином 17 вијека дошла у Вуковско код Купреса”?

    • Marko

      Gorane, moji su iz sela Gornje Vukovsko kod Kupresa BiH, ali mi slavimo Đurđevdan. Voleo bih da mi napišete svoja saznanja, verovatno smo od istog pretka…
      Moj deda-stric je osamdesetih godina prošlog veka istraživao i došao ne kako kažu negde do 16v, nažalost posle njegove smrti, rodoslov nije sačuvan i sada ne znamo ništa dalje od početka 20v.
      [email protected]

  4. nenad

    zanima me poreklo mitrovica iz dole srbije dosli u vojvodinu 1945 deda je djordje a njegov otac branko mitrovic krsna slava sveti jovan

  5. Mitrovic Goran

    Zivim u Banja Luci djed mi je iz okolice Loznice selo Ndeljice dali gornje nisam siguran zvao se Zivojin slavimo Mitrovdan

  6. Stevan Mitrovic

    Kroz “maglu” se secam price pok. Dede Dimitrija Mitrovica da spominje Liverovice i Markovinu.. e sad ne znam da li je on ili Baba Milica ,Bigovic, Mitrovic tj. ko je odakle …. pa ako neko ima neki podatak… inace kolonizacijom su iz Vrulje preselili u Sivac . Krsna Slava je Sv. Luka 31.10. !?

  7. Slavica

    Molim vas,da li neko nesto zna o familijl Mitrovic koja se doselila na prostore opstine Bratunac? Krsna slava im je LAZAREVA SUBOTA(LAZAREVDAN ).Znam samo da su dosla 3 brata iz Crne Gore a jedan od njih se zvao Djoko.Unapred zahvalni

    • Драгомир

      Које село код Братунца?

      • Slavica

        Moji Mitrovici su se doselili u selo Jagonja u okolini Bratunca a nedaleko i od Srebrenice.Slava im je Lazareva subota. Dosla su 3 brata ,mislim da su od Kolasina. Unapred ,hvala.

        • Zlatomir Aleksić

          Selo Jagonje (Jagonja, sada na sajtu opštine Bratunac piše Jagodnja) bile tri porodice Aleksić, Mitrović i Mijatović ( svi slavili Lazarevu subotu!? a prezimena navodno po imenima braće koja su došla u taj kraj poreklo navodno iz stare Crne Gore – Hercegovina- pa selidba iz straha od osvete Turaka kažu prvo u okolinu Čačka, Zlatibor pa Jagonje. ) Najviše podataka imao pok.Milutin iz Jagonja preselio u Kuzmin, imao sina Tomu (pokojni) i ćerku Božicu. Ako je neko od njihovih naslednika sačuvao stari vojnički sanduk u njemu je bilo vazda dokumenata i pisanih podataka o ove tri porodice!!

    • ZM

      Kako sam sam nesto trazio po internetu dosao sam do nekog zaključka da moja porodica potiče iz opstine Bratunac.

  8. Moji Mitrovići su iz Zelengrada. Neki povijesni izvore govore da su Mitrovići bili bizantinskog obreda a da su kasnije prešli na katoličku vjeru.
    Meni su svi oni koji nose ovo prezime dragi ako su ljudi dobre vjere.

  9. Dragi svi koji se prezivaju MITROVIĆ,
    Ja sam Mitrović iz Zelengrada pokraj Obrovca. Svi smo Hrvati i katolici. Neki kažu da smo prešli s pravoslavne vjere na katoličku, ali o tome nema pouzdanih dokaza. Meni to uopće nebi nimalo smetalo, pa bolje da znam istinu.
    Mi imamo Zavičajni klub “Janko Mitrović” i svi su pozvani bili oni pravoslavci ili katolici ili ateisti, svejedno. Svi su dobro došli Mitrovići ma gdje i kakve vjere i nacije bili.
    To je sve iskreno i iz duše.

    • Ljiljana Mitrovic

      Pozdrav svim Mitrovicima ma gdje da su o mojim Mitrovicima postoji podatak da su za vreme mletaka bili u Dalmaciji Polaca koja kninska ili Zadarska iselili 1930 i nekih ima ih u Dubrovniku Spliti Kninu Beogradu Kraljevo U Crnoj Gori Sarajevu slava nam je Sveti Arhangel Mihailo .Iz Dalmacije su otisli preko Hercegovine ,Bosne ,Vojvodine ,Beograda svuda.Zelela bih znati zaista vise o njima.Pozdrav svim Mitrovicima

    • Mitrovic Saša BG

      Dragi Marijane,dugo sam razmisljao da li da ti ista napisem kao odgovor ili komentar jer neke stvari treba prestati pominjati da bi se našao mir u duši,ali kao potomak Krajiških Mitrovića čiji su svi pretci bili austrougarski oficiri, Kneževi sa zvanjem datim od AU monarhije i koji su ziveli duž reke Une što ti je vrlo blizu,po predanju dolazilo je do obračuna u okviru porodice medju braćom koja su se ponekad tragično zavrsavala a što je naj gore pobednici u tim tragedijama morali su da odu i uglavnom su odlazili u područje Knina,Obrovca i Zadarsko-Šibeničko zaledje a deda mi je pomenuo baš i Zelengrad.
      Neki su menjali prezime kako bi uklonili tragove iza sebe eventualnim osvetnicima a oni ispravniji menjali su veroispovest kako bi dobili pomoć od katoličke crkve i eventualno posao gde verovatno spada i tvoja porodica.Mitrovića katolika nikada nije bilo do medernije istorije,ime Mitar nije primereno toj kuluri niti veroispovesti ali nemoj da te to pogadja.Kroz istoriju su podelili braću u Hristu na isočno i zapadno carstvo ali brzo će se to promeniti i vratiti na zdrave osnove.Trebalo bi da ti je slava Sv Nikola ako ti preci nisu uzeli preslavu ili slavu kuće u koju su došli gde se trag vremenom gubi.Svakako ti zelim sve naj bolje u zivotu

      • Anđela

        Da li mi mozete reci nesto vise o Mitrovicima kraj Une. Moja prababa je Mitrovic iz tog kraja i bas sam gledala slike sa spomen ploca o junacima. Nazalost nista ne znam o toj strani porodice, osim par imena sa grobova u selu

  10. Nemanja Mitrovic

    Ima li kakvih podataka o Mitrovicima iz Sela Tijanja-Dragacevo?

    • Gojko Stojanovic

      Pozdrav rodjace. Mitrovici iz Tijanja vode poreklo od Popovica (pre toga Puzica). Djordje Popovic imao dva sina Petra i Dmitra (Mitra). Od Petra je grana Petrovici, a od Dmitra Mitrovici za koje pitas. Dmitar (Mitar) je imao sa ženom Anđelijom tri sina Stevana, Todora i Vićentija. Uzeli su za prezime Mitrović po ocu. Vićentije ( moj čukundeda) je bio pisar, kmet i predsednik opstinskog suda. Od dve zene je imao 9 sinova: ( sa Neranđžom) Milosav, Kosta, Aleksandar, Nikola, Đorđe, (sa Stanom) Milisav, Miloš (moj pradeda), Borisav, Dobrosav.
      Drugi Dmitrov sin Todor je imao Mlađena i Blagoja. Mlađen je imao Bogosava, Svetislava i Živojina.
      Za trećeg Dmitrovog sina Stevana nemam podatak da je imao potomstvo. Eto nadam se da ćeš se povezati na nešto od ovoga. Imam i dalje grane, ali mi nezgodno da ovde sve ispisujem 🙂
      Svako dobro