Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 205

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (205)

Odgovorite

205 komentara

  1. Rade

    Poštovani,
    U knjizi Sokolska nahija od Ljube Pavlovića lijepo piše o porijeklu prezimena sa desne strane Drine,konkretno za ljuboviju i sela ispod Trešnjice,Grčić,Rubeže,Nemčeviće i druga.
    On pominje sveštenika’ Miladina i Krsta kovača’ Rubeźića-Jakičića koji su došli 1720.god.iz Rubeža-Nikšić i tu se pominju njihovi potomci prvo kao Kovačevići,Miladinovići,Krstovići,Grujičići,Matići,Jovanovići,Mitrovići,Perišići,Stjepanovići,Nenadovići,Đurđevići,Markovići,Tomići,Milanovići,Aleksići,Gavrilovići,Jakovljevići,Jokiĉići..drugi,kasnije ukupno 15 prezimena( zbog zakona Obrenovića sa oca na sina)od Krsta i Miladina Rubeźića.
    Miladin i Krsto su za vrijeme prve razure Trebjese(1710-1740.god.) bili u zbjegu na Čevu pored Čeva-opšt.Cetinje ima mjesto Papratna u pravcu Pješivaca. Oni i njihovi rođaci su bili uskoci’ u Klisu,Senju -Hrvatska a kasnije su preseljeni u Ogulinsku kapetaniju kao graničari-vojnici. Tada 1715.god.je doślo do pobune u Ogulinu zbog loših uslova, Miladinje bio vođa pobune i on je pokušao da prevede nezadovoljne u Pečujsku županiju(danas u Mađarsku) kod rođaka koji su prije bili tamo naseljeni,ali je Austro Hrvatska vlast to sprijeĉila i dala nalog da se vođe pohapse,ali oni nijesu ĉekali hapšenje nego su prebjegli nazad u Tursku.Vlast je raspisala nagradu( među državni ugovori su poštovani) i janičararii su uzeli nagradu( 300talira) za Miladinovu glavu 1720.god.
    Njegovi sinovi i Krstovi su ostavili brojno potomstvo u širom Maĉve,oko Osečine,u Jakalj između Bajine bašte i Kosijeriça,Tulari kod Koceljeva,Crvena Jabuka,Brović kod Lončanika,Rubibreza,Radiljevi,Brgule kod Lajkovca,Zagrade na Rudniku,Podgorini između Valjeva i Rogaĉice,Zvečka,Progar,i naravno neka brastva su u Ljuboviji stalno ostala.
    Ako je neko zainteresovan za porodiĉno stablo ili neke informac. možemo popričat na tel: +38164 6123106,ili e-mail: [email protected].
    Poz.Rade Rubežić

  2. Rade

    Poštovani,
    I da dodam da u Županjcu i Divnu je postojala brojna porodica Marković (Crnomarkovići Žutoarkovići),kao i Kovačevići ( Matoš,Matekelo od njih) koji imaju zajedničko porijeklo od Rubežića- Ćalića-Jakičića (sve jedno brastvo) odnosno Rubića ( kako Hrvati pišu Rubeže’) između ostalih Petra Rubića (1753-1828.god.) i njegovog sina harambaše Deli Marka Rubića.
    Svako dobro..

  3. Stefan Markovic

    Cisto da znate apsolutno nije tacno da su se Markovici doselili iz Crne Gore ili Bosne,to su budalastine. Ja sam Stefan Markovic od oca Miodraga Markovica,dede Miladina Markovica,pradede Milorada Markovica,cukundede Svetozara Markovica,nisam isao do crkve da trazim dalje,jer ove spomenike odrzavamo,pa na njima pise,a i pradeda mi je ziveo 95 godina tako da znamo sve o nama… Mi smo Moravski Srbi i veze nemamo sa bilo kakvim Crnogorcima,Bosancima itd….

    • Marko Markovic

      Marković su iz Lješanske Nahije Selo Buronje
      Crna Gora i odatle su se raseljavali po celoj bivšoj Jugoslaviji .Slave Svetog Aranđela