Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 205

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (205)

Odgovorite

205 komentara

  1. Bojana

    Ima li nekoga od Markovića poreklom iz Rovca koji slave sv.Luku. Ja imam rodoslov ali ga još uvek dopunjujem i eto hoću da znam ko su mi dalji dođaci. Ako ima javite mi se na [email protected]
    I ako ima slučajano nekoga ko se preziva Tesačević ili Tresač a da je iz CG. neka mi se javi jer vas ima u Čačku dosta u selu Ostra u tu familiju sam udata i znam da potiču iz C.G.

  2. B Kresanovic

    Kako mogu da stupim u kontakt sa Markovicima iz Olova ,BiH posto moji Kresanovici vode porijeklo od njih?

  3. Shpend Salihi

    Poštovanje, meni su neki moji rekli da je moja prababa. bila nazvana Marija Marković, kojoj je u vreme Turaka, rećeno da se preobrazi u Muslimanku, i da dobije ime Mejreme, inaće ona je bila iz plemena Marković, živela je u Gradiću Štimlje na Kosmetu. Po nekim mojim istraživanjima koleno moje prababe Marković, ima poreklo od porodice Kraljevića Marka, iz čije porodice, su proistekli mnogi Akademici, naučnici i slavni politićari i vojne starešine. Inaće iz tog plemena moje prababe, doznao sam da imaju poreklo i slavna pokojna Mira Marković, žena časnog i slavnog Slobodana Miloševića, Draža Mihajlović i Mihajlo Marković cenjeni akademici itd. Inaće ja sam bio delegat 11 Kongresa CK SK Srbije, koji se održao od 12-14 decembra 1988 godine. Skratiću dali bi neko mogo da mi kaže, gde se nalazi porodica Marković, iz Štimlja, jer bih mnogo hteo da se sretnem sa svojom rodbinom.

    Pozdrav

    • Marko

      Postovani gospodine Markovici na Kosovu su po mom saznanju od plemena Pavla Orlovica posle kosovskog boje preselili se u Hercegovinu a negdje polovinom 15 vijeka katunska nahija Niksic vasa baka Marija bi mogla bit od razgranate linije Orlovica a tosu Krivokapica ili Martinovica

    • MILO

      Dobar dan meni je po ocevoj lini njegova baba markovic iz stimlja na kosovu imam rodjake markovice koji su ziveli sve do rata u stimlju sad su svuda po srbiji i svajcarskoj pozdrav

  4. Mlađan

    Pozdrav, ima li tko od Markovića sa Vlašića iz sela Vitovlje, slavimo Sv. Vračeve Kozmu i Damjana, volio bih upoznati svoju fameliju.

  5. Marković iz Novog pazara

    Moja prababa marija se prezivao markovic poreklom je bila iz crne gore podgorice a moj pradeda se zvao Savic bozidar poreklom je bio iz Šumadije, ja kako znam od uvek smo bili poreklom iz Novog pazara ali da su oni došli u Novi Pazar nisam znao.

  6. Lazar

    Pozdrav! Moj predak po kome nosim prezime Ćirković se zvao Ćirko Marković poreklo vučemo iz sela Donja Kamenica kod Knjaževca.Posle njega mi nije poznato poreklo pa me zanima da li ima Markovića iz tog kraja?Još jedna stvar koja mi je poznata jeste da je on živeo u 18.veku.

  7. Jovana

    Pozdrav,
    da li mogu ikako da stupim u kontakt sa Markovićima (ako ih ima) oko Šabačke Kamenice, pokojni deda mi je rodom odatle. Preselio se u Temerin, a sada njegov sin (moj otac) živi u Somboru. Slavimo Jovanjdan. Na raznim sajtovima sam našla informaciju da je ova porodica Marković zapravo naseljena oko Kolubare. Svaka druga informacija je korisna. Hvala unapred!

    • Ivan Markovic

      Ja sam od Markovica naseljenih pored kolubare. Slavimo sv. Jovana i imam podatke za 6 kolena u nazad, ko smo i odakle smo dosli.

  8. Gordana

    Ja sam od Markovića (srbija-seli smoljinac) moli su se doselili u banat 1948-1949krsna slava nam je sveti vrači

  9. Aleksandara

    Pozdrav Markovići! Zanima me poreklo mojih Markovića, iz sela Gračanica(opština Ljubovija), naseljeni svuda po malo, moj pokojni deda i njegovi u Tartićima, slava sv.Jovan.

  10. Saša

    Ja sam Marković iz Kosovske Mitrovice, moj otac, deda , pradeda su se rodilili i živeli u selo MUŠNIKOVO u sredačkoj župi na Šar planini, 18 km od Prizrena. Slavimo slavu Đurđic !!! Ako neko zna voleo bih da znam odakle smo došli. Čuo sam da moji vode poreklo iz sela Markoviće iznad Budve ali ništa zvanično !!!