Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 202

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (202)

Odgovorite

202 komentara

  1. Rade

    Poštovani,
    U knjizi Sokolska nahija od Ljube Pavlovića lijepo piše o porijeklu prezimena sa desne strane Drine,konkretno za ljuboviju i sela ispod Trešnjice,Grčić,Rubeže,Nemčeviće i druga.
    On pominje sveštenika’ Miladina i Krsta kovača’ Rubeźića-Jakičića koji su došli 1720.god.iz Rubeža-Nikšić i tu se pominju njihovi potomci prvo kao Kovačevići,Miladinovići,Krstovići,Grujičići,Matići,Jovanovići,Mitrovići,Perišići,Stjepanovići,Nenadovići,Đurđevići,Markovići,Tomići,Milanovići,Aleksići,Gavrilovići,Jakovljevići,Jokiĉići..drugi,kasnije ukupno 15 prezimena( zbog zakona Obrenovića sa oca na sina)od Krsta i Miladina Rubeźića.
    Miladin i Krsto su za vrijeme prve razure Trebjese(1710-1740.god.) bili u zbjegu na Čevu pored Čeva-opšt.Cetinje ima mjesto Papratna u pravcu Pješivaca. Oni i njihovi rođaci su bili uskoci’ u Klisu,Senju -Hrvatska a kasnije su preseljeni u Ogulinsku kapetaniju kao graničari-vojnici. Tada 1715.god.je doślo do pobune u Ogulinu zbog loših uslova, Miladinje bio vođa pobune i on je pokušao da prevede nezadovoljne u Pečujsku županiju(danas u Mađarsku) kod rođaka koji su prije bili tamo naseljeni,ali je Austro Hrvatska vlast to sprijeĉila i dala nalog da se vođe pohapse,ali oni nijesu ĉekali hapšenje nego su prebjegli nazad u Tursku.Vlast je raspisala nagradu( među državni ugovori su poštovani) i janičararii su uzeli nagradu( 300talira) za Miladinovu glavu 1720.god.
    Njegovi sinovi i Krstovi su ostavili brojno potomstvo u širom Maĉve,oko Osečine,u Jakalj između Bajine bašte i Kosijeriça,Tulari kod Koceljeva,Crvena Jabuka,Brović kod Lončanika,Rubibreza,Radiljevi,Brgule kod Lajkovca,Zagrade na Rudniku,Podgorini između Valjeva i Rogaĉice,Zvečka,Progar,i naravno neka brastva su u Ljuboviji stalno ostala.
    Ako je neko zainteresovan za porodiĉno stablo ili neke informac. možemo popričat na tel: +38164 6123106,ili e-mail: [email protected].
    Poz.Rade Rubežić

  2. Rade

    Poštovani,
    I da dodam da u Županjcu i Divnu je postojala brojna porodica Marković (Crnomarkovići Žutoarkovići),kao i Kovačevići ( Matoš,Matekelo od njih) koji imaju zajedničko porijeklo od Rubežića- Ćalića-Jakičića (sve jedno brastvo) odnosno Rubića ( kako Hrvati pišu Rubeže’) između ostalih Petra Rubića (1753-1828.god.) i njegovog sina harambaše Deli Marka Rubića.
    Svako dobro..