Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. Tomislav Ilić

    Rođen sam u Veskoviću,opština Sjenica slavim Sv.arhangela Mihaila,moj pradeda je bio sveštenik,zvao se Ilija a došao je iz okoline Kolašina.

  2. Tomislav Ilić

    U opštini Sjenica Ilića ima 3 kuće u selu Dragojlovići i oni slave Sv.arhangela Mihaila tako da mislim da smo rođaci?Ako neko zna nešto više neka napiše o tome.

    • Ilić

      Dragi Tomislave, moji Ilići su se doselili iz Dragojlovića u selo Stalać kod Varvarina pre mnogo godina. Imam zaista slabo poznavanje svojih predaka zbog raznoraznih prilika. Možeš li mi, rođače, reći nešto više o Ilićima, odakle dolaze, kada dolaze u Dragojloviće i sl? Čuo sam neke priče da su se davno doselili iz Crne gore.
      Prađed mi se zvao Sekula.
      Sve najbolje, rođače!

      • Rade ilic

        Moj pokonni otac je rodjen u selu Dragojlovice 1933 godina zvao se MILORAD a njegov otac Radivoje s vI su ga zvali Rako a djedov otac Anto otac mi je pricao da su se doselili u Dragojlovice iz Crne Gore iz Morace iz ocke gore tamo ima ilica a ima ih u vasojevice I u bijelopavlice .Zna da ima I u Stalac u srbiji to su nam bliski rodjaci posecivali smo se Ali davno pozdrav .Ako neko Zna nesto vise volio bih da se javi Pozdrav za sve Ilice .Rade ilic zovu me Rasko

  3. Tomislav Ilić

    Pozdravljam sve Iliće širom Srbije,Srbskih zemalja i one širom sveta,neka su im sa srećom sve krsne slave koje slave a i one koji su nastali od nas Ilića.

  4. ljuba.

    ljubomir ilić kalinče đorinski selo ladovica vlasotince.živimo u smederevu slava sveti JOVAN,prezime je od čukun čukun dede,najstariji predak đora osnivač sela imate li podataka još starijeg datuma,što znam na par kilometara od ladovica je postojalo mesto lukovica ili lokvica,selo ga zove lukovica,selo je bilo pored puta i zbog turaka je familija morala da se povuče prema planini kosovici odnosno to je sada ladovica ispod kosovice

    • Ilic

      Slava Sv Nikola ?
      Pre Vlasotinca sisli su sa Vlasine Opstina Surdulica i to sa dela prema Bugarskoj gde je Stojkovića Vlasina. Odatle su silazili na sve strane .

    • Ilic

      Slava Sv Nikola ?
      Pre Vlasotinca sisli su sa Vlasine Opstina Surdulica i to sa dela prema Bugarskoj gde je Stojkovića Vlasina. Odatle su silazili na sve strane .

  5. Ilija Stojkovic

    Moji Ilici zive u selu Donja Devca opstina Merosina inace nas zovu Ere.Zanima me poreklo.

  6. Aleksandar Ilić

    Pozdrav svim Ilićima. Čitajući Vaše komentare vidim da ni sa kim nisam u srodstvu. Poreklom sam iz Bosne, oblast Osat, opština Bratunac, selo Jaketić. Slavimo svetog Stefana Dečanskog ili kako neki kažu Mratindan, a preslava nam je Mlada nedelja (po Spasovdanu). Čitajuću šematizam Dabrobosanske mitropolije video sam da iako je prezime Ilić deseto po učestalosti samo moja porodica i još jedni Ilići iz okoline Srebrenice slavimo ovu slavu, a koliko ja znam sa njima nisam u srodstvu. Drugim rečima, Slava otkriva da nisam u srodstvu ni sa jednim Ilićima u Bosni. Zato me interesuje odakle su moji došli u Osat. Voleo bih više nego išta da bilo šta saznam.

    • Branko Todorović

      Ne treba smetnuti s uma da je prezime Ilić patronimičkog porekla i da je s obzirom na učestalost imena Ilija i samo prezime dosta učestalo. Takođe je moguće da ste se nekada ranije drugačije i prezivali, te da zbog toga baš ni sa jednim Ilićima ne nalazite dodirne tačke, bar gledano kroz prizmu krsne slave. Ako ne znate da ste se ranije drugačije prezivali, a do sada niste pogledali matične knjige u parohiji iz koje potičete, to bih vam svakako preporučio, ukoliko su one naravno sačuvane i ukoliko se vode od nekog koliko toliko starijeg vremena (kraj XIX veka). Nešto što je možda najbrži način utvrđivanja daljeg porekla, jeste testiranje po muškoj liniji, koje bi vam trebalo u najmanju ruku obezbediti podatke o približnom geografskom poreklu i srodnosti sa nekim do sada testiranim rodovima. Ako se ti podaci poklope još sa vašom retkom slavom, bićete na dobrom tragu da produbite svoje istraživanje porekla, što će vam potvrditi većina do testiranih. A svakako potražite i da li nešto više ima u Digitalnoj biblioteci portala “Poreklo”.

      • Aleksandar Ilić

        Hvala Vam Defendor na brzom i iskrenom odgovoru. Eto, i sami ste skeptično pomenuli knjige, jer svaka parohija mora da vodi evidenciju o rođenim i umrlim, ali u tome i jeste problem, sve je to izgorelo u 2. svetskom ratu. Crkva u Fakovićima u kojoj su se vodile knjige o mom selu je spaljena. Samo koji trenutak ranije, u porti crkve, moj pradeda je stavio svoju seljačku glavu na panj da mu je ustaše bradvom odseku. Možda ako su podaci preživeli u knjigama eparhije Zvorničko-Tuzlanske ali i to je pitanje šta je kod njih preteklo… Ne bih da budem pogrešno shvaćen, ali ne vidim sebe kako kucam na vrata Vladičanskog dvora sa tim pitanjem.
        E sad, pošto pomenuste kao starije vreme s kraja 19. veka, to znam i sam: navrdeda Milan – čukundeda Petar, (Petko) – pradeda Radosav – deda Milan – otac Čedomir, a dodao bih i kurđel Petar(?) ali to nije sigurno. Meni treba ono ranije, odakle smo došli? U Osatu se zna da su neki sa Kosova a neki iz Hercegovine, ali to je nažalost sve. Za moje interesovanje nedovoljno.
        Ako ne budem mogao ništa više da saznam poslušaću Vaš savet i otići na testiranje.

        Srdačan pozdrav i sve najbolje.

        • Branko Todorović

          Nema na čemu Aleksandre. Kako smo poreklom iz iste eparhije, ono što važi za mene, otprilike bi važilo i za vas. Nema potrebe još uvek da kucate na vrata Vladičanskog dvora, jer i kad bi tamo bilo volje da se pomogne, verovatno vam ne bi imali čime pomoći. Nažalost, mnoge srpske crkve i crkvene matične knjige su popaljene, što u Drugom svetskom ratu, što u ovom poslednjem. Ali s obzirom da vi i tako verovatno znate jednako, ako ne i više od onog štoje nekada u tim knjigama pisalo, kako meni tko i vama su jedina nada popisi i arhivska građa. To naravno zahteva rad na terenu, ili konsultovanje literature koja je možda obradila neke popise, zbog tog vam i preporučih da pogledate šta ima u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo. A pre nego se upustite u istraživanje te vrste, moja je preporuka da se testirate, bilo u zemlji ili inostranstvu, jer ti rezultati će vas usmeriti i u kom pravcu da istražujete. Nešto više o tom možete naći na stranicama Srpskog DNK projekta.

    • Milovan Ilic

      Postovani,
      moja familija Ilic je iz Donjeg Dobrica kod Loznice, deda je imao dosta brace i sestara koji su se odselili, tako da nas ima i u Dobricu i selu pored, zove se Straza. Slavimo Stefana Decanskog, sigurno postoji mogucnost da smo rodbinski povezani, jer retko ko slavi Mratindan, a da se preziva Ilic.
      Moj pradeda je bio Lazar. Toliko znam za sada.

      • Milovan Ilic

        Pisite na moj mail, ako zelite da se cujemo.
        [email protected]

      • Aleksandar Ilić

        Poštovani Milovane, izvinite što se javljam sa zakašnjenjem jer sam Vašu poruku video tek malopre. Verujem da Vam je zajednički svetac dao tračak nade da bi mogli da budemo u rodbinskim vezama ali moje znanje Vas neće odvesti dalje u prošlost Vaše porodice jer je veoma oskudno. Vidite dragi prezimenjače, pitanje porekla je avantura kroz koju se putuje s kolena na koleno, iz veka u vek, a Vi i ja svoje putešestvije, nažalost, završavamo vrlo brzo. Ja ne znam da je neko od pobočnih srodnika moje porodice prešao Drinu i naselio se u okolini Loznice. Ako se to desilo to je moralo biti u 19. veku ili još ranije jer ja pamtim priče samo iz dvadesetog. Naime, moj pradeda je bio maloletan kada su mu austrijanci odveli oca i strica u koncentracioni logor Arad iz koga se nisu vratili, dok je moj deda takođe bio mlad momak kada su mu oca ustaše ubile, tako da i jedan i drugi nisu imali starijeg u kući koji bi im pripovedao o starini, pa se otud i pamćenje o poreklu i srodnicima koji su otišli prekinulo. Arhivska građa je spaljena ili odnešena a nije vraćena, tako da je moj slučaj dvostruko u mrtvom uglu. Čak i na ovako bogatim portalima kao što je „Poreklo“ ja nisam mrdnuo dalje od početka. Isto kao i Vi nadam se da bi neko sa istom slavom mogao znati, ili je načuo, da su njegovi daleki srodnici otišli u istočnu Bosnu, što bi, bez obzira na neodređenost svakako bio trag. Dotad, mrka kapa!
        Da li neko iz tih sela koje ste pomenuli zna odakle su vam preci došli? U mom kraju sva sela „znaju“ da su sa Kosova ili Hecegovine što je, priznaćete, vrlo neodređeno i neubedljivo. Pitajte ih Milovane, u Srbiji je trag porekla mnogo oštriji nego u pustoj turskoj Bosni. Ako bi Vam rekli da su iz Osata to bi već bio dobar znak o zajedničkom poreklu.
        Svako dobro!

  7. Dušan Ilić

    Zna li neko nesto o Ilicima koji slave Svetu Petku. Inace iz Valjeva smo, oko 1850e je jedan predak dosao ovde, kako kazu, iz Crne Gore (najverovatnije sa Cetinja), mada nemamo pouzdane podatke o poreklu jer je bilo vise brakova… Ako neko zna nesto nek odgovori

  8. dragan

    Da li postoje Ilici da im je slava sv Jovan Krstitelj,ako ima takvih neka se jave,mozda zajedno otktijemo nesto vise o poreklu,Ja sam iz okoline Krusevca i znam dosta o svom poreklu,ali bih voleo da saznam jos vise.

  9. dragan

    Ilici koji slave Jovana Krstitelja,javite se na mail [email protected]

  10. Prezime ILIĆ potiče od prezimena OBILIĆ iz vremena turske vladavine. Kada je miloš Obilić ubio murata, izdato je naređenje da se zatare svako ko nosi prezime OBILIĆ. Tako da su Obilići bili priniđeni da menjaju prezime, pa su se prvo odrekli slova O da bi se prezivali BILIĆ. Pošto je to prezime turcima opet bilo slično OBILIĆ odrekli su se još jednog slova ito slova B tako da je ostalo prezime ILIĆ… O-B-ILIĆ ovo je podatak iz crkveni knjiga a za tačnost ovog podatka navodim primer da malo ko zna ijednog OBILIĆA , možda negde postoi neko ko je sam sebi dao ovo prezime ali još nikad nisam čuo ni za jednog OBILIĆA prezime BILIĆ postoi ali u dosta manjoj mjeri od prezimena ILIĆ!!!!! pozdrav za sve O-B-ILIĆE

    Like · Reply · 15 mins

    • Milorad Bogdanović

      Eeee Momire Momire, očito da si pogriješio mjesto gdje ćeš se obratiti.
      Ovo je vrlo ozbiljan Portal, i imjesto gdje se iznose valjana i provjerena saznanja.
      Na koje Iliće se ovo odnosi? Koju slavu slave? U kojim crkvenim knjigama i u kome vremenu se Ilići spominju?
      Prezime Ilić nastalo je od imena Ilija. Slave preko dvadeset različitih slava.