Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. Poštovani, da li neko zna nešto o Ilićima iz Donje Sabante. Postoje neke priče da su došli iz kruševačke župe i da su tada imali prezime nemanjić. U donju sabantu kod kragujevca su došli oko 1800.godine…

  2. Miladin Ilić

    Moje prezime potiče iz Vozuće, selo Predrazi, opština Zavidovići.
    Svi slavimo Sv. Iliju.

  3. Ilić

    Da li neko nešto zna o Ilićima iz Dragojlovića, slava sveti Arhangel? Znam da su došli iz Crne Gore, ali me interesuje: kada su došli iz Crne Gore i zašto su došli? Da li se zna od koga potiče prezime? Koje je pleme u pitanju i koji deo Crne Gore? Da li i dalje tamo ima Ilića i koliko ih je?
    Pozdrav svim Ilićima koliko nas ima!

  4. Aleksandra ilic

    Dobro vece..zanima me poreklo Ilica iz sela Pukovac opstina Doljevac…krsna slava sv.Nikola

  5. Milutin

    Odakle su došli Ilići u Barič?Slavimo Svetog arhiđakona Stefana. Pročitao sam da smo verovatno doselili iz Bosne. Zatim sam čitao o Ilićima iz Batkovića. Ali ne mogu da pronađem ništa preciznije.

  6. ljuba

    interesuje me odakle su ilići došli u vlasinu stojkovićeu slave svetog nikolu.kasnije su se preselili u staro momčilovo opština žitorađa.

  7. Nemanja

    Moj cukun deda ziveo je u Tresnjici,zvao se Ivan i umro je mlad,iza sebe je ostavio mog pradedu Jovana,koji se preselio u Vrhpolje.Slavimo djurdjevdan.
    Imam plavu/ridju kosu i svetao ten.
    Posto pre Ivana nastaje magla,a i o njegovoj smrti se malo zna,zanima me ako neko zna nesto vise o poreklu ili nesto vezano za poreklo da mi javi. [email protected]

  8. Vojislav Ananić

    ILIĆ (p), u Jugovićima (Nevesinje). Bijeljanima i Davidovićima (Bileća), Pustom Polju (Gacko). Starinom su iz Risna. Živjeli su u Dolu, Poljicu i Strujićima (Popovo) i Slivnici (Površ, Trebinje). Iz sela Do prešli su u Vrijeske (Bileća), a odatle oko 1830. godine “na Handžarev čitluk” u Jugoviće. Slave Aranđelovdan, U Poljicu su “dijelom smrli”, a dijelom odselili “unazad 150 godina”. Kao sjećanje na njih u selu se zadržao naziv Ilićeva čatrnja. Iz Strujića su preselili u Do, a iz Dola u Čvaljinu, gdje su se prozvali Gašići. Pod ovim prezimenom dugo su živjeli u Slivnici (Površ), gdje je „pre 200-300 godina” došla iz Ćeklića u Crnoj Gori udovica nekog Ilića sa svojim sinovima. Nekada ih je bilo i u Gorogašama (Bobani), ali su izumrli u tom selu. U Bijeljanima su Ilići “iz Ledenica iznad Risna: doselio se Vaso 1879. Godine“. Slave Đurđevdan (59:221, 267,268:84:76,181:248:27). Ilići u Pustom Polju su doselili iz Bileće u 19. vijeku, “na imanje vojvode Bogdana Zimonjića” (147:579).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Bojan

    Zanima me poreklo Ilica iz Crvene Jabuke pored Uba. Pradeda mi se zvao Branko Ilic a slavimo Sv. Jovana?

  10. Milan Ilic

    Pozdrav za svu bracu Ilice. Da li neko zna ista o Ilicima sa podrucja Sladna(Gradačac/BIH). Slavimo Miholjdan. Unapred hvala.

    • Zeljka

      Moj deda pokojni je bio iz sela Brdari okolina Sanskog Mosta,takođe nam je slava Miholjdan

    • Milan Ilić

      Bog ti pomogao brate,mi smo Ilići iz sela Buševića (Opština Krupa na Uni) nekada Bosanska krupa. Slavimo Miholjdan.
      Ovo su neki podaci koje imam: Milan Karanović u knjizi „Pounje u Bosanskoj Krajini“ za Iliće iz Srednjeg Buševića kaže da su doselili prije 1878. godine iz Like.
      Bilo ih je 3 kuće (stanje oko 1925. godine), slavili su Miholjdan, prije su se zvali Bekezi.
      Karanović ih svrstava u starinački rod Ivančević-Dakić-Kenjalo-Vulin. Ovaj rod imao je 118 kuća i 9 prezimena u ovoj oblasti (Dakić, Kenjalo, Ivančević, Vulin, Ćopić, Mirić, Beuk, Radusin, Ilić-Bekez). „Svi su vele jedno, pa su se nekako razrodili i slave retku slavu – Miholjdan“.
      Po šematizmu Dabro – Bosanske mitropolije iz 1882. godine, Ilića sa krsnom slavom Miholjdan bilo je u sljedećim parohijama:
      1 ) parohija Visočnik, protoprezviterat srebrenički
      2 ) parohija Gradiška-Laminačka, protoprezviterat gradiški
      3 ) parohija Kaoci, protoprezviterat prnjavorski
      4 ) parohija Krupa, protoprezviterat krupski
      5 ) parohija Kukulje, protoprezviterat gradiški
      6 ) parohija Sanski Most, protoprezviterat sanskimost
      7 ) parohija Sarajevo Grad, protoprezviterat sarajevski
      8 ) parohija Tomina, protoprezviterat sanskimost
      9 ) parohija Umci, protoprezviterat sanskimost
      Petar Demić

      • Željka

        To su moji Ilići! Pokojni deda Milan Ilić je rođen u selu Brdari pored Sanskog Mosta. Slavimo Miholjdan! Imao je braću,Lazara Luku ,Stojana i sestru Milicu! Pradeda mi se zvao Mijat