Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Поштовани, да ли неко зна нешто о Илићима из Доње Сабанте. Постоје неке приче да су дошли из крушевачке жупе и да су тада имали презиме немањић. У доњу сабанту код крагујевца су дошли око 1800.године…

  2. Миладин Илић

    Моје презиме потиче из Возуће, село Предрази, општина Завидовићи.
    Сви славимо Св. Илију.

  3. Илић

    Да ли неко нешто зна о Илићима из Драгојловића, слава свети Архангел? Знам да су дошли из Црне Горе, али ме интересује: када су дошли из Црне Горе и зашто су дошли? Да ли се зна од кога потиче презиме? Које је племе у питању и који део Црне Горе? Да ли и даље тамо има Илића и колико их је?
    Поздрав свим Илићима колико нас има!

  4. Aleksandra ilic

    Dobro vece..zanima me poreklo Ilica iz sela Pukovac opstina Doljevac…krsna slava sv.Nikola

  5. Milutin

    Odakle su došli Ilići u Barič?Slavimo Svetog arhiđakona Stefana. Pročitao sam da smo verovatno doselili iz Bosne. Zatim sam čitao o Ilićima iz Batkovića. Ali ne mogu da pronađem ništa preciznije.

  6. ljuba

    interesuje me odakle su ilići došli u vlasinu stojkovićeu slave svetog nikolu.kasnije su se preselili u staro momčilovo opština žitorađa.

  7. Nemanja

    Moj cukun deda ziveo je u Tresnjici,zvao se Ivan i umro je mlad,iza sebe je ostavio mog pradedu Jovana,koji se preselio u Vrhpolje.Slavimo djurdjevdan.
    Imam plavu/ridju kosu i svetao ten.
    Posto pre Ivana nastaje magla,a i o njegovoj smrti se malo zna,zanima me ako neko zna nesto vise o poreklu ili nesto vezano za poreklo da mi javi. [email protected]

  8. Војислав Ананић

    ИЛИЋ (п), у Југовићима (Невесиње). Бијељанима и Давидовићима (Билећа), Пустом Пољу (Гацко). Старином су из Рисна. Живјели су у Долу, Пољицу и Струјићима (Попово) и Сливници (Површ, Требиње). Из села До прешли су у Вријеске (Билећа), а одатле око 1830. године “на Ханџарев читлук” у Југовиће. Славе Аранђеловдан, У Пољицу су “дијелом смрли”, а дијелом одселили “уназад 150 година”. Као сјећање на њих у селу се задржао назив Илићева чатрња. Из Струјића су преселили у До, а из Дола у Чваљину, гдје су се прозвали Гашићи. Под овим презименом дуго су живјели у Сливници (Површ), гдје је „пре 200-300 година” дошла из Ћеклића у Црној Гори удовица неког Илића са својим синовима. Некада их је било и у Горогашама (Бобани), али су изумрли у том селу. У Бијељанима су Илићи “из Леденица изнад Рисна: доселио се Васо 1879. Године“. Славе Ђурђевдан (59:221, 267,268:84:76,181:248:27). Илићи у Пустом Пољу су доселили из Билеће у 19. вијеку, “на имање војводе Богдана Зимоњића” (147:579).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Bojan

    Zanima me poreklo Ilica iz Crvene Jabuke pored Uba. Pradeda mi se zvao Branko Ilic a slavimo Sv. Jovana?

  10. Milan Ilic

    Pozdrav za svu bracu Ilice. Da li neko zna ista o Ilicima sa podrucja Sladna(Gradačac/BIH). Slavimo Miholjdan. Unapred hvala.

    • Zeljka

      Moj deda pokojni je bio iz sela Brdari okolina Sanskog Mosta,takođe nam je slava Miholjdan

    • Milan Ilić

      Bog ti pomogao brate,mi smo Ilići iz sela Buševića (Opština Krupa na Uni) nekada Bosanska krupa. Slavimo Miholjdan.
      Ovo su neki podaci koje imam: Милан Карановић у књизи „Поуње у Босанској Крајини“ за Илиће из Средњег Бушевића каже да су доселили прије 1878. године из Лике.
      Било их је 3 куће (стање око 1925. године), славили су Михољдан, прије су се звали Бекези.
      Карановић их сврстава у стариначки род Иванчевић-Дакић-Кењало-Вулин. Овај род имао је 118 кућа и 9 презимена у овој области (Дакић, Кењало, Иванчевић, Вулин, Ћопић, Мирић, Беук, Радусин, Илић-Бекез). „Сви су веле једно, па су се некако разродили и славе ретку славу – Михољдан“.
      По шематизму Дабро – Босанске митрополије из 1882. године, Илића са крсном славом Михољдан било је у сљедећим парохијама:
      1 ) парохија Височник, протопрезвитерат сребренички
      2 ) парохија Градишка-Ламиначка, протопрезвитерат градишки
      3 ) парохија Каоци, протопрезвитерат прњаворски
      4 ) парохија Крупа, протопрезвитерат крупски
      5 ) парохија Кукуље, протопрезвитерат градишки
      6 ) парохија Сански Мост, протопрезвитерат санскимост
      7 ) парохија Сарајево Град, протопрезвитерат сарајевски
      8 ) парохија Томина, протопрезвитерат санскимост
      9 ) парохија Умци, протопрезвитерат санскимост
      Петар Демић

      • Željka

        To su moji Ilići! Pokojni deda Milan Ilić je rođen u selu Brdari pored Sanskog Mosta. Slavimo Miholjdan! Imao je braću,Lazara Luku ,Stojana i sestru Milicu! Pradeda mi se zvao Mijat