Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Томислав Илић

    Рођен сам у Весковићу,општина Сјеница славим Св.архангела Михаила,мој прадеда је био свештеник,звао се Илија а дошао је из околине Колашина.

  2. Томислав Илић

    У општини Сјеница Илића има 3 куће у селу Драгојловићи и они славе Св.архангела Михаила тако да мислим да смо рођаци?Ако неко зна нешто више нека напише о томе.

    • Илић

      Драги Томиславе, моји Илићи су се доселили из Драгојловића у село Сталаћ код Варварина пре много година. Имам заиста слабо познавање својих предака због разноразних прилика. Можеш ли ми, рођаче, рећи нешто више о Илићима, одакле долазе, када долазе у Драгојловиће и сл? Чуо сам неке приче да су се давно доселили из Црне горе.
      Прађед ми се звао Секула.
      Све најбоље, рођаче!

      • Rade ilic

        Moj pokonni otac je rodjen u selu Dragojlovice 1933 godina zvao se MILORAD a njegov otac Radivoje s vI su ga zvali Rako a djedov otac Anto otac mi je pricao da su se doselili u Dragojlovice iz Crne Gore iz Morace iz ocke gore tamo ima ilica a ima ih u vasojevice I u bijelopavlice .Zna da ima I u Stalac u srbiji to su nam bliski rodjaci posecivali smo se Ali davno pozdrav .Ako neko Zna nesto vise volio bih da se javi Pozdrav za sve Ilice .Rade ilic zovu me Rasko

  3. Томислав Илић

    Поздрављам све Илиће широм Србије,Србских земаља и оне широм света,нека су им са срећом све крсне славе које славе а и оне који су настали од нас Илића.

  4. ljuba.

    ljubomir ilić kalinče đorinski selo ladovica vlasotince.živimo u smederevu slava sveti JOVAN,prezime je od čukun čukun dede,najstariji predak đora osnivač sela imate li podataka još starijeg datuma,što znam na par kilometara od ladovica je postojalo mesto lukovica ili lokvica,selo ga zove lukovica,selo je bilo pored puta i zbog turaka je familija morala da se povuče prema planini kosovici odnosno to je sada ladovica ispod kosovice

  5. Ilija Stojkovic

    Moji Ilici zive u selu Donja Devca opstina Merosina inace nas zovu Ere.Zanima me poreklo.

  6. Александар Илић

    Поздрав свим Илићима. Читајући Ваше коментаре видим да ни са ким нисам у сродству. Пореклом сам из Босне, област Осат, општина Братунац, село Јакетић. Славимо светог Стефана Дечанског или како неки кажу Мратиндан, а преслава нам је Млада недеља (по Спасовдану). Читајућу шематизам Дабробосанске митрополије видео сам да иако је презиме Илић десето по учесталости само моја породица и још једни Илићи из околине Сребренице славимо ову славу, а колико ја знам са њима нисам у сродству. Другим речима, Слава открива да нисам у сродству ни са једним Илићима у Босни. Зато ме интересује одакле су моји дошли у Осат. Волео бих више него ишта да било шта сазнам.

    • Бранко Тодоровић

      Не треба сметнути с ума да је презиме Илић патронимичког порекла и да је с обзиром на учесталост имена Илија и само презиме доста учестало. Такође је могуће да сте се некада раније другачије и презивали, те да због тога баш ни са једним Илићима не налазите додирне тачке, бар гледано кроз призму крсне славе. Ако не знате да сте се раније другачије презивали, а до сада нисте погледали матичне књиге у парохији из које потичете, то бих вам свакако препоручио, уколико су оне наравно сачуване и уколико се воде од неког колико толико старијег времена (крај XIX века). Нешто што је можда најбржи начин утврђивања даљег порекла, јесте тестирање по мушкој линији, које би вам требало у најмању руку обезбедити податке о приближном географском пореклу и сродности са неким до сада тестираним родовима. Ако се ти подаци поклопе још са вашом ретком славом, бићете на добром трагу да продубите своје истраживање порекла, што ће вам потврдити већина до тестираних. А свакако потражите и да ли нешто више има у Дигиталној библиотеци портала “Порекло”.

      • Александар Илић

        Хвала Вам Дефендор на брзом и искреном одговору. Ето, и сами сте скептично поменули књиге, јер свака парохија мора да води евиденцију о рођеним и умрлим, али у томе и јесте проблем, све је то изгорело у 2. светском рату. Црква у Факовићима у којој су се водиле књиге о мом селу је спаљена. Само који тренутак раније, у порти цркве, мој прадеда је ставио своју сељачку главу на пањ да му је усташе брадвом одсеку. Можда ако су подаци преживели у књигама епархије Зворничко-Тузланске али и то је питање шта је код њих претекло… Не бих да будем погрешно схваћен, али не видим себе како куцам на врата Владичанског двора са тим питањем.
        Е сад, пошто поменусте као старије време с краја 19. века, то знам и сам: наврдеда Милан – чукундеда Петар, (Петко) – прадеда Радосав – деда Милан – отац Чедомир, а додао бих и курђел Петар(?) али то није сигурно. Мени треба оно раније, одакле смо дошли? У Осату се зна да су неки са Косова а неки из Херцеговине, али то је нажалост све. За моје интересовање недовољно.
        Ако не будем могао ништа више да сазнам послушаћу Ваш савет и отићи на тестирање.

        Срдачан поздрав и све најбоље.

        • Бранко Тодоровић

          Нема на чему Александре. Како смо пореклом из исте епархије, оно што важи за мене, отприлике би важило и за вас. Нема потребе још увек да куцате на врата Владичанског двора, јер и кад би тамо било воље да се помогне, вероватно вам не би имали чиме помоћи. Нажалост, многе српске цркве и црквене матичне књиге су попаљене, што у Другом светском рату, што у овом последњем. Али с обзиром да ви и тако вероватно знате једнако, ако не и више од оног штоје некада у тим књигама писало, како мени тко и вама су једина нада пописи и архивска грађа. То наравно захтева рад на терену, или консултовање литературе која је можда обрадила неке пописе, због тог вам и препоручих да погледате шта има у Дигиталној библиотеци портала Порекло. А пре него се упустите у истраживање те врсте, моја је препорука да се тестирате, било у земљи или иностранству, јер ти резултати ће вас усмерити и у ком правцу да истражујете. Нешто више о том можете наћи на страницама Српског ДНК пројекта.

    • Milovan Ilic

      Postovani,
      moja familija Ilic je iz Donjeg Dobrica kod Loznice, deda je imao dosta brace i sestara koji su se odselili, tako da nas ima i u Dobricu i selu pored, zove se Straza. Slavimo Stefana Decanskog, sigurno postoji mogucnost da smo rodbinski povezani, jer retko ko slavi Mratindan, a da se preziva Ilic.
      Moj pradeda je bio Lazar. Toliko znam za sada.

      • Milovan Ilic

        Pisite na moj mail, ako zelite da se cujemo.
        [email protected]

      • Александар Илић

        Поштовани Миловане, извините што се јављам са закашњењем јер сам Вашу поруку видео тек малопре. Верујем да Вам је заједнички светац дао трачак наде да би могли да будемо у родбинским везама али моје знање Вас неће одвести даље у прошлост Ваше породице јер је веома оскудно. Видите драги презимењаче, питање порекла је авантура кроз коју се путује с колена на колено, из века у век, а Ви и ја своје путешествије, нажалост, завршавамо врло брзо. Ја не знам да је неко од побочних сродника моје породице прешао Дрину и населио се у околини Лознице. Ако се то десило то је морало бити у 19. веку или још раније јер ја памтим приче само из двадесетог. Наиме, мој прадеда је био малолетан када су му аустријанци одвели оца и стрица у концентрациони логор Арад из кога се нису вратили, док је мој деда такође био млад момак када су му оца усташе убиле, тако да и један и други нису имали старијег у кући који би им приповедао о старини, па се отуд и памћење о пореклу и сродницима који су отишли прекинуло. Архивска грађа је спаљена или однешена а није враћена, тако да је мој случај двоструко у мртвом углу. Чак и на овако богатим порталима као што је „Порекло“ ја нисам мрднуо даље од почетка. Исто као и Ви надам се да би неко са истом славом могао знати, или је начуо, да су његови далеки сродници отишли у источну Босну, што би, без обзира на неодређеност свакако био траг. Дотад, мрка капа!
        Да ли неко из тих села које сте поменули зна одакле су вам преци дошли? У мом крају сва села „знају“ да су са Косова или Хецеговине што је, признаћете, врло неодређено и неубедљиво. Питајте их Миловане, у Србији је траг порекла много оштрији него у пустој турској Босни. Ако би Вам рекли да су из Осата то би већ био добар знак о заједничком пореклу.
        Свако добро!

  7. Dušan Ilić

    Zna li neko nesto o Ilicima koji slave Svetu Petku. Inace iz Valjeva smo, oko 1850e je jedan predak dosao ovde, kako kazu, iz Crne Gore (najverovatnije sa Cetinja), mada nemamo pouzdane podatke o poreklu jer je bilo vise brakova… Ako neko zna nesto nek odgovori

  8. dragan

    Da li postoje Ilici da im je slava sv Jovan Krstitelj,ako ima takvih neka se jave,mozda zajedno otktijemo nesto vise o poreklu,Ja sam iz okoline Krusevca i znam dosta o svom poreklu,ali bih voleo da saznam jos vise.

  9. dragan

    Ilici koji slave Jovana Krstitelja,javite se na mail [email protected]

  10. Prezime ILIĆ potiče od prezimena OBILIĆ iz vremena turske vladavine. Kada je miloš Obilić ubio murata, izdato je naređenje da se zatare svako ko nosi prezime OBILIĆ. Tako da su Obilići bili priniđeni da menjaju prezime, pa su se prvo odrekli slova O da bi se prezivali BILIĆ. Pošto je to prezime turcima opet bilo slično OBILIĆ odrekli su se još jednog slova ito slova B tako da je ostalo prezime ILIĆ… O-B-ILIĆ ovo je podatak iz crkveni knjiga a za tačnost ovog podatka navodim primer da malo ko zna ijednog OBILIĆA , možda negde postoi neko ko je sam sebi dao ovo prezime ali još nikad nisam čuo ni za jednog OBILIĆA prezime BILIĆ postoi ali u dosta manjoj mjeri od prezimena ILIĆ!!!!! pozdrav za sve O-B-ILIĆE

    Like · Reply · 15 mins

    • Милорад Богдановић

      Ееее Момире Момире, очито да си погријешио мјесто гдје ћеш се обратити.
      Ово је врло озбиљан Портал, и имјесто гдје се износе ваљана и провјерена сазнања.
      На које Илиће се ово односи? Коју славу славе? У којим црквеним књигама и у коме времену се Илићи спомињу?
      Презиме Илић настало је од имена Илија. Славе преко двадесет различитих слава.