Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Фамилије-презимена Илић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Трешњевица
    -Сињи Вир
    -Шуљковац
    -Багрдан
    -Горњи Штипаљ
    -Милошево
    -Ковачевац
    -Међуреч
    -Буковче

  2. Фамилије-презимена Илић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Градац, Корман, Црни Кал, Драча, Брзан, Адровац, Рача, Доња Рача, Ботуњ, Драгобраћа, Корићани (Петковчани), Корићани (Никољци), Маршић, Радовање, Ресник (Петковчани) Ресник (Никољци), Ресник (Ђорђевци), Ракинац, Велики Шењ, Марковац (Аранђеловци), Марковци (Никољци), Лапово, Баточчина Варош, Рогојевац, Нови Милановац, Рача (Свилајничани), Рача (Сипићани), Доња Рача и Дивостин

  3. Мирослава Илић

    Поздрав 🙂
    и мене занима моје поријекло.Живим у околини Бијељине(Република Српска)
    Прандјед ми се звао Танасије имао је 5 дјеце, од којих су два сина Перо и Лазар.
    Ми смо потомци Перини, док преко пута нас живе Лазареви потомци.
    Славимо Савиндан.Само те двије куће Илића имају.

  4. Marijana

    Postovani, zanima me poreklo Ilica, zivim u Vrcinu (Beograd), krsna slava nam je Djurdjevdan. Jedino sto znam i sto moj deda pamti, da nam je poreklo od deda Jevrema (od njega ima jos 5 generacija). Veliki pozdrav!

  5. Miroslav

    Poštovani,
    Čitao sam vaše komentare i nisam našao nikgog da slavi Lazarevu subotu ( Vrbicu ). To je naša slava, mi smo Ilići iz Buđanovaca ( kod Rume ). Moj pradeda se zvao Radovan i nije imao braće i sestara. Od skoro sam počeo da se zanimam za dalje poreklo, jer od mojih niko ne zna za dalju istoriju prezimena i porekla.
    Pozdrav…

  6. Jovana

    Zanima me da li neko zna Poreklo Ilica iz Srebrenice? Krsna slava Sveti Jovan?

  7. Milan

    pozdrav. da li neko zna nesto vise o Ilićima iz sela Metlic kod Šabca, krsna slava sv. Luka ćale mi je rekao da smo potomci Neje Ilića sto sam i ovde procitao ali me zanima jos detalja ako neko slucajno zna.

  8. Mile Ilic

    Pozdrav svima , zovem se Mile Ilic rodjen sam u N Sadu od oca Dusana i majke Save devojacko Ilic.Moji roditellji su u krvnom srodstvu i to im je poznato bilo i pre nego su stupili u brak.Oboje su rodjeni u Lokvarima selo Ilici (Kauri) na Manjaci (B Luka)Moj pradeda sa oceve strane Mile i Jovan sa majcine strane su bili su rodjena braca od oca Petra koji se oko 1850 god doselio iz mesta Padjeni kod Knina.U isto vreme je njegov rodjeni brat (ime mi nije poznato) odselio za Beograd i poznato mi je iz price moga deda DJordja da je njegov otac ,a moj pradeda Mile odlazio kod strica u Beograd u vise navrata ali se posle ta veza prekinula!Moj deda sa Majcine strane Milan mi je pricao o svojim odlascima u Padjene i o tome da nam je tamo ostala familija.Inace krsna slava nam je Djurdjev dan!Takodje deda nam je pricao da smo starinom iz Crne Gore cak je pominjao mesto Kralji! Trenutno najveci deo familije Ilica zivi u N sadu i okolini i jedan deo u Vognju kod Rume.Ima ih i u B Luci tacnije svuda!Moj otac je meni pricao da Ilica iz Padjena ima i kod Sombora u mestu Prigrevici i da su oni naseljeni u 20 veku ne secam se tacno da li su Solunci ili iz 8 ofanzive! Toliko ja znam o mojem poreklu!Inace neko je napisao da smo crne puti sto jeste tacno cak imamo i deo familije (to nisam spomenuo ranije) naseljen u Omoljici koji smo zvali Crnkici .Kod nas su svi imali nekakav nadimak tako da su postojali i danas fala bogu postoje Pusulici (moji) Kicici (moji po zenskoj liniji) Jovici, Simici, Tonjici, Romici.Pozdrav iz Bukovca!

  9. slavisa

    Zivim u Sapcu moj deda je donet u selo petkovica sa 4 godine oko1920 doneo ga je ujak Jezdimir Ilic(imao sina jelenka mislim) iz sela Zajace mislim okolina Loznice njegova sestra se zvala Soka Ilic a moj deda je vanbracno dete i tu gubim svaki dalji trag . Ako neko zna nesto vise nek posalje e mail [email protected]

  10. Sanja Ilic

    Zivim u Loznici,prezivam se ilic,moj otac je poreklom iz sela Matijavac opstina Vladimirci,deda Ilija, Pradeda Milorad,krsna slava sv.Jovan,molim Vas ako nesto zna o nasem poreklu da mi posalje na mejl [email protected]