Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Jelena Ilić

    Pozdrav! Ilici iz Klekovaca kod Kozarske Dubice,BIH. Moji Ilici su se doselili iz Kaća poslije 1.svj. rata. Cukundeda koji se doselio zvao se Dusan. Dusan je imao 3 kceri i 5 sinova Radu,Uroša,Đoku,Stevu i mog pradedu Savu. Da li neko zna nesto vise o porijeklu tih Ilića iz Kaća? Unapred hvala.

  2. Милорад Богдановић

    Јелена, а можемо ли макар знати коју су славу славили преци ваши, да нам мало олакшате претраживања.
    Моја је претпоставка да су Илићи из Клековаца?, ако сам добро прочитао шта сте написали (латиница није читка као ћирилица),онда сте слављеници Јовањдана, који припадају парохији Драксенић, и више нигдје ови слављеници не спомињу се у дубичком крају, у том времену. Ову парохију 1882 године чинила су још села Гуњевци и Пуцари. Село Клековац? те године чинило је 76 кућа са 459 душа.
    Препис: ШЕМАТИЗАМ дабробосански за 1882 годину, стр.36 и 143.

    Илићи, слављеници Јовањдана у Митрополији дабробосанској за 1882 годину, спомињу се још у парохијама Брусница, Порјечина, Ступари (Маглај); Вишеград; Градишка-Ламинци; Гудавац (Крупа); Кравица, Прибојевићи,Сасе, Сребреница (Сребреница); Приједор; Прњавор-Смртић; Рудница (Бихаћ) и Суваја (Петровац).
    Препис:Ђорђе Јањатовић-ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ, стр.146

    Свако добро. Поздрав из Поткозарја, ваших прадједова родног краја.

  3. Jelena Ilić

    Milorade,hvala Vam na odgovoru. Jeste, slava nam je Jovanjdan.

  4. Породична презимена у Качеру, Илић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Илић– порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Драгољ
    -Бољковци
    -Бранчићи
    -Гукоши
    -Лалинци

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Илић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Илић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Арнајево, Медошевац, Баљевац, Барајево, Барич, Барошевац, Велики Борак, Велики Црљени, Вранић, Гунцате, Жупањац, Јасенак, Јунковац, Конатице, Лазаревац, Лесковац, Лукавица, Мали Црљени, Медошевац, Миросаљци, Петка, Соколово, Степојевац, Трбушница, Тулеж, Шиљаковац и Шопић.

  6. borislav

    molim vas da mi nesto kazete o poreklu ilica iz sela pridvorice opstina bojnik slava sv.arhangel mihajlo

  7. Dragan ILIC

    E ovako ja pokusa ali nidje ne pise o ILICIMA koji slave Petrovdan a pradjedovi su iz okoline tuzle Mramor, Smoluca, Potpec itd. pa ako ikako mozete nebilo Vam zapovjedjeno da napisete Vase misljenje odakle smo starinom. Unaprjed hvala

    • Милорад Богдановић

      Илићи 1882 година, који славе Петровдан

      Драгане, Илићи који славе Петровдан спомињу се у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину, по парохијама.

      Парохија Маглај коју сачињавају још Тумаре, Вуковине, Хрге, Свињашнца, Лозна, Ораховица српска и Бријесница доња. Поред Илића, Петровдан славе: Мијаиловићи, Ристићи, Ђурићи, Лазићи, Блажановићи, Демоњићи, Станићи, Јањићи и Сарајлићи.

      Парохија Високо у чјем саставу је још 22 села: Топузово Поље, Дубрава, Бискупићи, Мухашимовићи, Озраковићи, Кула, Бањер,Копачи, Дољно Поље, Кути, Чекрчићи, Љубњићи, Оџак, Вратница, Чифлук, Збиље, Град, Моштре Горње, Арнаутовићи, Врбовик и Сврљин, гдје је свеукупно било 293 дома са 1909 душа. Петровдан су славили парохијани Дидо и Илићи (Крлета).

      Парохја Печеноговци, протопрезвитерат прњаворски
      Ову парохију сачињавала су још села:Кобаш, Сеферовача, Трстенци и Корови. Петровдан су славили само Илићи.

      У парохији Сарајево град Петровдан славе парохијани: Илићи ( Керлоте), Наход, Балабан, Андрић, Благојевић (Врачалија), Тртић (Јајчанин), Петковић и Јевтановић.

      И у Парохији Слапашница, протопр. сребренчки св. ап.Петра и Павла славе само Илићи. Ову парохију сачињавају још села: Магашићи, Реповац, Суха српска и Љубовија (Б).

      • Dragan ILIC

        Gospodine Milorade,
        Vama hvala na ovom napisanome ali ja i dalje tu ne vidim naselja oko Tuzle tj. Potpec,Smoluca, Mramor itd, ovo zadnje mjesto nije poslednje ali moj djed je rodjen u Mramoru a to je nedje 1900 godina (nisam siguran za godinu ali je tu nedje) tako da sam ubjedjen da je te 1882 god mj pradjed bio u toj regiji. A ne spominje se nidje regija Tuzle. A nidje drugo ni ne mogu naci odakle bi mi mogli doci u Tuzlu. Te stoga i dalje sam u neznanju kao i gore druge osobe (Nemanja i Sladjana) koje su takodje ilic sa istom slavom i iz ne vjerovati iz regije Tuzle. Koju niko ne spominje u ovom dokumentu iz 1882 god.
        S postovanjem ILIC Dragan

        • Милорад Богдановић

          Драгане, овај Шематизам описује само простор митрополије дабробосанске, а у то вријеме постојала је још Зворничка (коме је припадала и Тузла) и Херцеговачка митрополија.

          За сада нисам у могућности да дођем до података Зворничке митрополије. Све ново што сазнамо, објавићемо овдје.

          Свако добро

    • Nemanja

      Dragane javite se na moj mejl [email protected]. Voli bih da stupimo u konfakt!!! 🙂

  8. Презимена-фамилије у Шумадији, Илић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Белосавци
    -Ботуњ
    -Водице
    -Крушево
    -Мраморац
    -Велика Плана
    -Придворица

  9. Аутор : Hercogovacka Površ
    Коментар:
    Ilići iz Hercegovacke Površi,mjesta Zagradinje,Mrnjići,Biograd….su oduvijek slavili Šćepan dan.Dobijali su nadimke Pamučina,Ćukilo….prvih 100 godina drzali su to prezime 1623 do cca 1720….Neka udovica Ilića je dosla oko 1620-1650 iz Crne Gore sa dvojicom sinova Branislavom i Uglješom u Slivnicu.Potisli su tamosnjeg kneza Kudeljicu i zauzeli to selo.Bjelogrlici u Gacku su od Pamučina,po babi Bjelogrli sto je kao udovica posla doma u Lipik,Gacko sa sinovima,bila je od Okiljevića.

    U BIJELJANIMA SU ILIĆI IZ LEDENICA IZNAD RISNA,DOSELIO SE NEKI VASO 1879.SLAVE ĐURĐEV DAN.

    RISNO?

  10. Tanja

    Interesuje me da li neko nesto zna o Ilicima iz Bosanske Dubice,tacnije iz Klekovca? Unuka sam Milke Ilic, koja je rodjena 1938, od majke Bose i oca Jovana.Volela bih da znam imam li nekih rodjaka, posto je baba preminula pre nekoliko god………. ako neko nesto zna neka pise na [email protected]

    • Duhovi

      Pa sta jednostavno ne nazoves na telefon rodbinu,neš ti 70 godina starine :D.
      Bas i nisi bila bliska s babom,očito.Sorry,ali stvar je jednostavna.

      • Tanja

        Nikako ne mogu saznati, jer je bila jedinica, t.j. imala je brata koji je poginuo kao mali, a svojima nikad nije pricala koga je imala, i da li je imala nekog….ceo zivot pokriven velom tajni….. kao majka volela bih da znam da li moje dete ima mozda nekih rodjaka…to je to 🙂