Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Ilic

    Ilic – Dalmacija,Knin,selo Padjane,Crkva Svetog Djurdja ( Sv.Georgija )sagradjena je 1454 godine. Citavo selo slavi Djurdjevdan. Najstarije prezime u selu je ILIC i najbrojniji su. Grobovi ILIC-a su stari najmanje koliko i sam hram.

    • Bojana Ilić

      Pozdrav svima!
      Zanima me poreklo Ilića iz sela Vakup kod Aleksinca.Naša krsna slava je Sveti Đorđe.U Vakupu ima 5 kuća Ilića.
      Unapred hvala!

      • Александар Маринковић

        Бојана,
        Драгослав Антонијевић у делу ”Алексиначко Поморавље” се није бавио пореклом породица већ је уопштено наводио миграције у том делу Поморавља.
        На основу тога, једино се може рећи да је стариначког становништва као и оних који нису знали за своје порекло било око 20%. Остало су досељеници. Највише досељених је било из јужноморавских простора (Врање, Лесковац, Ниш, Пирот) који се насељавају почевши од 1833. године. Има и досељеника са простора Косова и Метохије који су крај почели насељавати већ крајем 18.века. Динарци чине мале заједнице, а досељавају се почетком 19.века. Четврту групу досељеника чине они из тимочко-браничевске области.
        Поред Срба, у Алексинац и околину, насељавају се такође Цинцари и Грци из Македоније.

  2. Драгољуб Јовановић

    Слава свети Лука. Деда ми је из Башина (околина Смедеревске Паланке) од оца Никодија и мајке Драгиње. Дедин рођени брат Живко се презива Илић док је мој деда узео презиме Јовановић наводно по очевом брату Јовану који није имао порода. Тако сам ја Јовановић.

    Молио бих ако би неко могао више да ми каже о нашем пореклу.

    Хвала!

  3. Darko

    Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Jovan Zlatusti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i svi slave tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  4. Nemanja Ilić

    Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim “SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN”, ali vidim da gore medju navedenim ni jedna porodica ilica ne slavi Sv. Petra i Pavla.
    Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi neko dao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

  5. Zoran Ilic

    Pozdrav svima!
    Zanima me poreklo Ilića iz sela Čardak ,opština Zavidovići ,BiH.
    Slavimo vrlo retku slavu “Prepodobni Sava Osvećeni” 18. Decembra .Bio bih Vam zahvalan kada bih imao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prezimena.

  6. Фамилије-презимена Илић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Илић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    Бабајић-1, Бабајић-2, Бабина Лука, Ба (Бах)-1, Ба (Бах)-2, Белошевац,
    Берковац, Братачић-1, Братачић-2, Врачевић, Драгијевица-1, Драгијевица-2, Дупљај, Жабари, Златарић, Кличевац, Козличић, Боговађа (Прњавор)-1, Боговађа (Прњавор)-2, Лесковице, Лопатањ, Маљевић, Миличиница, Мионица, Наномир, Непричава (не припада овом подручју), Оглађеновац, Петница, Придворица, Радобић, Сандаљ, Стрмна Гора, Стрмово, Табановић и Шушовка (Шушеока),

    • Dragana

      Pozdrav za vas vidim dosta znate o poreklu Ilica sa prostora Valjeva, Pocerine moje poreklo je i sela Bukor i Slava je Nikoljdan mislim da su odavno dosli sa prostora Crne Gore i to je sve sto znam. Da li moze neki savet gde o tom

  7. Milan Ilic

    obradovalo me otkrice Vaseg portala. Pripadam Ilicima iz sela Dolac, Zavidovici. Slava nam je Sveti prvomučenik – arhiđakon Stefan. Interesuje me odakle i kada su moji Ilici stigli u Dolac, i ukoliko posedujete podatak o imenima tih prvih. Ulili ste mi veru jer moje istrazivanje po Net-u nije silno urodilo plodom.

    Milan Ilic,
    [email protected]

  8. Петар M. Демић

    Поздрав, Милане.

    Ево ти нешто о Илићима са крсном славом Свети Стефан. Подаци су из 1882. године.
    – парохија Бољанић, протопрезвитерат маглајски
    – парохија Босански Брод, протопрезвитерат дервентски
    – парохија Возућа, протопрезвитерат маглајски
    – парохија Голићи, протопрезвитерат власенички
    – парохија Дубравица, протопрезвитерат сребренички
    – парохија Кравица, протопрезвитерат сребренички
    – парохија Мичијевић, протопрезвитерат маглајски
    – парохија Печеноговци, протопрезвитерат прњаворски
    – парохија Порјечина, протопрезвитерат маглајски
    – парохија Слапашница, протопрезвитерат сребренички
    – парохија Соколовићи – Вишеград, протопрезвитерат вишеградски
    – парохија Сочаница, протопрезвитерат дервентски
    – парохија Хрге, протопрезвитерат маглајски

    Као што видиш, Илићи са овом крсном славом претежно су груписани у маглајском и сребреничком протопрезвитерату, што би могло указивати на поријекло из Херцеговине. Нпр. село Бољанићи постоји на Озрену, а постоји и у Херцеговини код Пљеваља. Од Пљеваља су биле честе сеобе уз Дрину, преко Гласинца, Озрена и даље у Крајину. Ако наиђем на још нешто, јављам ти.
    Овдје можеш преузети књигу Миленка Филиповића о становништву Озрена: http://www.4shared.com/office/nAJ8bSIm/Ozrenjaci.html

    Петар Демић

  9. Богдан Илић

    Поздрав. И ја сам Илић из Ужица. Отац ми је из села Горње Кординце, општина Прокупље. Ту су се доселили у 19-ом веку из села Ресник код Соко Бање. Слава нам је Свети Јован 20-ог јануара. Да ли неко зна нешто више о пореклу тих Илића из Ресника. Унапред хвала.

  10. Stefan Ilic

    JA SAM IZ VRNJACKE BANJE, DEDA I PRADEDA SU MI IZ SABCA, IMAM KUMOVE U BJELJINI, VOLEO BIH DA ZNAM ODAKLE VUKU MOJI KORENI, POZDRAV ZA SVE ILICE, INACE SLAVIM DJURDJEVDAN.