Порекло презимена Илић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Илић Хаплогрупа: Е1b род Г Порекло: Лесковац, Србија Крсна слава: Никољдан Контакт: ___________________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Илић Хаплогрупа: Е1b род Г Порекло: Лесковац, Србија Крсна слава: Никољдан Контакт: ___________________ Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Илић

Порекло презимена Илић

ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије „Село Босут у Срему“:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (182)

 • Lav Gorski

  JA SAM BOJAN IVANOVIC,MOJA FAMILIJA IVANOVIC JE IZ SELA PRCENOVA,U DEZEVI,U STAROM RASU,KOD N.PAZARA.MOJ PRADEDA JE RODJEN U SELU SEBECEVU KOD SOPOCANA KAO SVETOZAR ILIC,PA JE POSTO SE PRIZETIO U DEZEVU,U MARICE,PO DEDI IVANU UZEO PREZIME IVANOVIC.MOJ OTAC GA PAMTI.MI SMO POREKLOM OD ILICA IZ SEBECEVA KOD SOPOCANA,I SLAVIMO SV.LUKU.INACE ILICI IZ SEBECEVA SU OD STARINE IZ ROVACA U CRNOJ GORI,IZ PLEMENA NIKSICA.AKO IMATE INFORMACIJE O OVOME KAZITE MI.0616342834

  Одговори
  • Saša Ilić

   Moj otac Milomir,deda Svetislav i pradeda Vidosav poticu iz sela Plavkova kod Rudnice. takođe slavimo sv. Luku. Od pokojnog dede sam čuo da potičemo iz Rovaca. Zelim da saznam odakle poticemo i upoznam ljude sa kojima sam rod. Unapred zahvalan.

   Одговори
  • dragana

   Postovani, u Niksickoj zupi se nalazi manastir posvecen sv.Luki kao i stopalo sveca.U manastirskim knjigama postoje svi podaci kuda su se selili.Moji Ilici isto slave sv.Luku i u Lazarevacki kraj su dosli za vreme Milosa imamo pisane tragove.Po predanju smo slavili sv.Arhangela Mihaila a kada su kretali uzimali su slavu manastira sv.Luku.Najvise Ilica je otislo u Trebinje,planinu Ozren,Ljuboviju…Posto nisu bas svi iz plemena menjali slavu konfuzno je traziti.. Znaci poreklom smo Hercegovci

   Одговори
 • Miroslav Ilic

  Ja bih takođe da postavim pitanje o Ilićima sa područka Kukavice, selo Donje Jabukovo, opština Vladičin Han. Pradeda se zvao Jovan, deda Nikodije.
  Zanima me poreklo Ilića sa tog prostora, tj mojih bližih predaka. U familiji se ne zna mnogo.
  Hvala.
  [email protected]

  Одговори
  • Aleksandar Ilic

   Moji Ilici su vise od deset narastaja iz sela Belanovce opstina Vladicin Han. Inace pre dobijanja prezimena zvali su se Luke po izvesnom pretku Luki koji je ziveo na podrucju Svinjarnik selo Belanovce. Krsna slava svima je Sv Nikola. Da li neko zna nesto vise?

   Одговори
   • Dragan

    U knjizi Vranjska kotlina iz 1951 godine piše da su 3 brata iz okoline Ćustendila naselila Belanovce a jedan se odselio u Beliševo, od koga vodim poreklo Stevanović familija Padinarci slava Sv Nikola.Ako neko zna nešto više naka javi na [email protected] ili 064 15 96 112.

    Одговори
   • Aleksandar

    Ja sam takodje iz Belanovaca podrucje svinjarski, deda Stanko, pradeda Aleksandar, dedin brat Cvetko. Cukundeda je bio ilija uglavnom samo ova imena kruze celim plemenom. Moze se videti da je izvestan broj stradao prilikom okupacije na spomenici partizanskoj kod Jovackih jezera gde je inače bila skola. Ne znam dalje poreklo ako neko zna neka napise. Krsna slava svima je Sveti Nikola , hvala.

    Одговори
    • Sretenilic

     Ilijin otac mislim da je bio Anta. Inace nije naziv svinjarci vev „svinjarnik“. Ilija je imao tri sina: Aleksandar, Dragutin,Jordan.
     Aleksandar je imao samo sina Stanka.
     Dragutin je imao: sinove Stojan-a, Cvetka i cerke Nada i Jevrosja.

     Одговори
 • vojislav ilic

  Voleo bi da znam nesto o mojoj lozi Ilica. Moji su iz Janja kod Sipova u Republici Srpskoj ali mislim da poticemo iz okoline Nevesinja. Voleo bi da znam vise odakle smo tacno dosli i ko smo i sta smo.

  Одговори
  • Владимир

   То је иста лоза као и лоза Илића из Доњег Вакуфа (славимо Светог Ђорђу).
   Из Јања су прешли на Кошћане, а са Кошћана у Прибраћу.
   Поријекло није из Невесиња, него из Далмације, из околине Бенковца (Буковица и Ервеник). Године селидби не знам тачно, осим да су са Кошћана прешли у Прибраћу око 1880.

   Одговори
   • Владимир

    Тачније: Буковић и Пађене, погријешио сам мало.

    Одговори
    • Ivana

     Pozdrav svim Ilicima. Moji Ilici su sa Koscana. Prema mom pokojnom dedi Novaku ovi Ilici su najprije dosli negdje iz Krajine-Dalmacije i prvo se nastanili u Mednoj pored Mrkonjica u Bosni. Medna inace ima i zaseok koji se zove Ilici u kojem danas nema ljudi sa tim prezimenom. Prema predanju mog dede Ilici koji su dosli sa dedom Perunom Ilicem bili su njegovi sinovi (3 ili 4 sina) od kojih i jedan po imenu Jovan. Ovi Ilici su se prvo nastanili oko Janja ili tacnije izmedju Janja u dolini ponornice Semesnice pored Donjeg Vakufa. Tu su ovi Ilici napravili svoju pilanu za rezanje sume zajedno sa komsijama Vasicima. Komsije su im takodje bile neke Grcke familije koje su se tu skrivale od Turaka. Kad su Turci izgubili Bosnu Grci su se vratili nazad a Ilici i Vasici su se nastanili u Koscane. Moj pokojni otac je rodjen na Koscanima mada su se moji ubrzo odselili u D. Vakuf. Mi slavimo Djurdjevdan. Vladimire i Vojislave mogli bi biti neki rod. Otac mog dede Novaka je bio Jovan koji je pored mog dede imao jos 2 sina Petra i Dobru i jos dvije cerke Nevenku i Bosu.

     Одговори
     • Ivana

      Ispravka pra-deda koji je dosao iz Medne je Jovo i njegov sin Lazo nastanili su se na Koscane. U dolini Semesnice su napravili pilanu i tu radili.

      Одговори
      • Владимир

       Рођаци смо, мој стари је Којо и каже да су била двојица са именом Ново Илић на Кошћанима, а да их се он сјећа. Са једним од њих је близак род. Ја имам скоро потпуно породично стабло Илића који су сишли с Кошћана у Прибраћу (мушких), па би ми било драго да ми доставиш сређену табелу или било шта слично са подацима о твојима. Занима ме све то и драго ми је да се потврђује оно што мислим, а то је да смо поријеклом из Далмације (дознаћу, кад-тад да ли из Пађена или из околине Бенковца).
       [email protected]

  • Marjan

   Ja sam isto ilic brcko selo brezovo polje slavim slavu sv stefan

   Одговори
 • Perica Abadzic

  Volio bi znati da li postoje Ilici koji slave sv.Arandjela Mihaila, a da su iz Hercegovine ili Crne Gore. Moje prezime je Abadzic na Majevici, opstina Lopare, RS.
  Na ovim terenima smo otprilike 200 do 250 godina i po predanju smo negdje iz Hercegovine. Znam osam koljena unazad. Nas predak Nikola se doselio i posto se bavio abadzijskim (krojac narodne nosnje od sukna) zanatom dobili smo prezime Abadzic.
  Od Nikole su nastali Abadzici,Todici i Milici. I naseljeni smo jedni pored drugih.
  Nedavno sam saznao da je Nikola imao prezime Ilic. Da je donio sa sobom gusle i nekakav zig (vjerovatno za zigosanje stoke) ali tome se izgubio trag. Njegovi sinovi su se zvali Ilija, Mila i Todo. Moguce da jedan od njih nosi ocevo ime u Hecegovini. Ako promatram imena njegovih unuka onda su to: Marko, Nikola, Pero,Simo, Jovo,Krsta, Lako; Mitar, Ostoja, Stanko. Uglavnom imena se ponavljaju. Po drugoj verziji je navodno Nikola dosao iz Beograda ali mi se to cini nekako neuvjerljivo.

  Одговори
 • Perica Abadzic

  Samo da dodam selo u kome smo naseljeni se zove Jablanica.Nas kraj je naseljen uglavnom stanovnistvom iz Hecegovine i Crne Gore.Geografski nazivi pojedinih brda i njiva:Medjednik,Gulinovac,Strnca(c-kao cep)brdo,Narancici(naziv za susjedni zasiok a nepostoji takvo prezime ,Gornja i Donja Glavica,Pasije groblje.Nazivi njiva koje su u nasem posjedu sa specificnim imenima:Gravoriste,Utrna,Seliste(neko je prije nas zivio tu),Ivik,Klinic brdo,Topolovac(naziv potoka)koji dijeli Zasiok Abadzice od
  zasika Narancica.

  Одговори
  • Јован Јово Илић

   Господине Абаџићу.До последњег рата живио сам у Тузли, а рођен сам у Бијењанима општина Билећа.Моји даљи преци су из села Горња Дола(Долови) под планином Ситницом, општина Билећа.Наш род је врло бројчан. Има нас широм свијета. Сви славимо Аранђелов дан.Ја сам дуго истраживао поријекло,а пажњу сам усмјерио на потомке браће Глигора, Ђура и Јована, чији су се потомци населили у невесињском, гатачком и ширем билећком крају. О томе сам издао књигу.
   Ако нешто познајеш мога рођеног брата Слободана, који сву Мајевицу познаје ко свој џеп ,јер је врло активан у ловству, ступи у везу па ти он може дати моју књигу на читање. Има индиција да породице Илића из Јегиновог луга код Калесије,Тупковића код Живиница и Бријеста код Прибоја потичу од нашега рода, јер славе Аранђелов дан и нису мијењали старо презиме, а по предању су поријеклом од Билеће.
   Желим Ти свако добро и срдачно те поздрављам.

   Одговори
   • Abadzic Perica

    zamolio bih vas ako neko ima e-mail adresu od gospodina Jovana Jove Ilica
    da mu proslijedi moju e-mail adresu kako bih stupio sa njim u kontakt.
    [email protected]
    Hvala.

    Одговори
   • Nemanja Ilić

    Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“. Ono sto znam da smo par koljena unazad zivjeli na planini OZREN, opstina Lukavacu, regija TUZLE.
    Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi dali bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena. Pozdrav i izvinite na smetnji.

    Одговори
    • Slađana Ilić

     Poštovanje Nemanja, moj djed je rođen u selu Donji Potpeć opština Tuzla. Bio je učesnik NOR-a. Po završetku rata ostao je da živi u Crnoj Gori,u Tivtu.I mi slavimo Petrovdan ali o svom porijeklu skoro da ništa i ne znam, i djed i otac su umrli mladi. Jedino sto znam je da su nam korijeni iz Hercegovine.

     Одговори
     • Dragan ILIC

      [email protected]com evo ti mail pa se javi rodice :)) ja sam ti isto u CG samo u Herceg Novi

      Одговори
     • sladjan ilic

      Postovana Sladjana,hteo bih ti reci da je i moje poreklo iz d.Potpeca.tacnije,tamo smo ziveli do rata92.slavimo istu slavu SV.PETRA I PAVLA.na zalos i moj deda i otac nisu zivi,tako da i ja slabo znam o svome poreklu.ako je tvoj deda rodjen u POTPECU,mi smo verovatno rodjaci.moj deda se zvao PAVLE a otac MILADIN.veliki pozdrav

      Одговори
      • Slađana Ilić

       Poštovani Slađane, evo naše loze:Ilija Pantelić,imao je dva sina Dimitrija i Ilju i ćerku Maru. Mi smo od Dimitrija koji je imao Rista, Stanoja, Marka i Stevu. Vi ste Ristov potomak a ja Stevov!

      • DRAGAn

       sladjan i sladjana ja sam misljenja da su svi Ilici koji slave sv. Petra svojta i svi su nedje oko tuzle a okle su dosli bog sami zna, Moji su bili u Mramoru (Marina glava) djed ILIJA BABA od Milosevica JOKA iz smoluce a imali su 4 sina Drago (nosilac partizanske spomenice) Jerko (radio nesto rudniku kao ing.) Slavko (nista nije radio nikad ja mislim 🙂 i moj otac Nikola(zubar) ali naj manje je ilica sa nasom slavom

 • Djordje

  Ja sam Ilić, slavim Svetog Đorđa, znam da mi je deda iz Međaša u Bosni, a poreklom iz Trebinja navodno. Možete li mi reći nešto više o tim Ilićima?

  Одговори
 • Небојша

  Ђорђе, Ваши Илићи јесу пореклом из Херцеговине. Међу последњима су стигли у Међаше.
  Дошла су три брата, Јован, Благоје и Илија, од којих су Јовановићи, Благојевићи и Илићи. Славе Ђурђевдан, а имали су и надимак „Ере“.

  Одговори
 • Djordje

  Hvala Vam, mogu li da pitam za izvor informacija? Ne zato što sumnjam, nego sam zainteresovan da istražujem i dalje.

  Одговори
  • Небојша

   Ђорђе, у питању је књига „Семберија : етнолошка монографија“, Радмила Кајмаковић.

   Што се Херцеговине тиче, најбоље је да прочитате : „Херцеговина“, Јевто Дедијер и „Херцеговачка презимена“, Ристо Милићевић.

   Одговори
 • Никола

  Добар дан, могу ли добити информацију одакле воде порекло Илићи који славе Светог Николу, који живе у Заплању(село Горњи Барбеш) крај Ниша?

  Одговори
 • Miroslav

  Ja se opet javljam jer nisam dobio odgovor o Ilićima koji su se doselili u Južnu Srbiju i slave Svetog Aranđela.
  Saznao sam da su došli iz zaseoka Dol u Hercegovini, severnije od Trebinja.
  Ja ne znam ništa ranije od pradede Jovana, koji je rođen krajem XIX veka.
  Da li se zna nešto o takvim Ilićima kao i da je neko od njih otišao u Staru Srbiju, današnja Južna Srbija, Vladičin Han.

  Pozdrav

  Одговори
  • Јован Јово Илић

   Мирославе,
   Мислим да си добро чуо о свом поријеклу.Твоји преци су доселили из села Горња Дола (Долови) које се налази, боље рећи налазило, јер по најновијем сазнању тамо сада живи само једно двочлано старачко домаћинство, идући путем од Билеће под планину Ситницу. Тај податак можеш наћи једино на војној топографској карти, или пак на детаној аутокарти. Пред собом имам књигу ог аутора Гаврила Гаша Илића под насловом ИЛИЋИ поријеклом из Дола Билећа.
   На страници 200 пише да је Јован Јеремијин пођен 1906. године у Долима и да је радио на жељезници као надзорник пруге секција Ниш. Такође пише да је имао сина Драгишу, а Драгиша Мирослава. Можда су то Твоји.
   Буди поздрављен и желим Ти свако добро.

   Одговори
  • Gorgana

   Moja familija Ilic potice sa planine Kukavica ,ali slave Sv.Nikolu.

   Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  ИЛИЋ
  -Звиздар*, стара породица, Никољдан.
  *Ова стара породица била је први пут код Водице, а данас се растурила по целом селу и има општа презимена још: Адамовићи, Костадиновићи и Петровићи.
  -Дрен-1, прва половина 18. века, Клинци у Колубари, Аранђеловдан, уз Алимпиће и Васиљевиће.
  -Непричава-1, прва половина 18. века, Горњи Лајковац у Колубари, Ђурђиц.
  -Црвена Јабука, прва половина 18. века, Ребељ у Подгорици, Јовањдан.
  -Бањани-1, Друга половина 18. века, Тодисавац у Рађевини, Алимпијевдан.
  -Бањани-2, друга половина 18. века, Завлака у Рађевини, Алимпијевдан.
  -Бело Поље, друга половина 18. века, Бањалука, Јовањдан, уз Кузмановиће*.
  *Предак Кузман доселио се као воденичар прво на Сави, а после и на КОлубари где су га Карићи из овог села, као свога сељака, довели у село за своју одиву и окућили.
  -Бргуле-1, друга половина 18. века, Бајице у Црној Гори, Јовањдан.
  -Грабовац-1, друга половина 18. века, Осат, Никољдан.
  -Гуњевац, друга половина 18. века, Љештанско-округ ужички, Јовањдан, уз Марковиће, велика и угледна задруга.
  -Дрен-2, друга половина 18. века, Сушица у Подгорини, Јовањдан, уљези у Гавриће.
  -Каленић, друга половина 18. века, Брезовица у Подгорини, Михољдан, уз Јевремовиће.
  -Кртинска, друга половина 18. века, Осат, Томиндан.
  -Љубинић, друга половина 18. века, Грачаница у Азбуковици, Ђурђевдан, уз Аћимовиће.
  -Љутице, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Никољдан, уз Живковиће.
  -Орашац, друга половина 18. века, Бабина Лука у Колубари, Пантелијевдан, уз Ћебиће.
  -Пироман, друга половина 18. века, Шљивова у Рађевини, Јовањдан.
  -Тврдојевац, друга половина 18. века, Семетљево-Стари Влах, Јовањдан, повећа и виђена задруга.
  -Црниљево-1, друга половина 18. века, Шљивова у Рађевини, Аранђеловдан, уз Сукоњиће.
  -Црниљево-2, друга половина 18. века, Врбић у Рађевини, Нокољдан, уз Мићиће.
  -Шарбане, друга половина 18. века, Срем, Ђурђиц, уз Гајиће.
  -Бајевац, после 1827. године, Љештанско-округ ужички, Марковдан.
  -Бргуле-2, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.
  -Грабовац-2, после 1827. године, Дубица, Никољдан.
  -Дрен-3, после 1827. године, Лика, Томиндан, доводци.
  -Јабучје, после 1827. године, Тврдојевац у области, Лазаревдан.
  -Калиновац, после 1827. године, Костојевићи-округ ужички, Св. Јован Златоусти.
  -Лисо Поље, после 1827. године, Отањ код Пожеге, Никољдан.
  -Непричава-2, после 1827. године, Годечево-округ ужички, Јовањдан.
  -Непричава-3, после 1827. године, Висока-Стари Влах, Ђурђевдан.
  -Паљуви-2, после 1827. године, Срем, Никољдан.
  -Радљево, после 1827. године, Б. Крајина, Јовањдан.
  -Таково, после 1827. године, Красава у Рађевини, Стевањдан.
  -Трлић, после 1827. године, Банат, Аранђеловдан, покрштени Цигани-Роми.
  -Трстеница, после 1827. године, Слатина код Чачка, Никољдан уљези у Кариће.
  -Стублине. после 1827. године, Сијеча Ријека-округ ужички, Никољдан, уљези.
  -Црниљево-3, после 1827. године, Матијевац у Посавској Тамнави, Св. Стефан Дечански.
  -Ушће, после 1827. године, Власаница у Посавској Тамнави, Алимпијевдан, уљези у Лазиће.

  Одговори
  • Nemanja Ilić

   Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“. Ono sto znam da smo par koljena unazad zivjeli na planini OZREN u okolini TUZLE.
   Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi dali bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

   Одговори
  • Ana

   Molim vas recite mi nesto o poreklu prezimena Ilic,moj deda Bozidar Ilic je ziveo u Kotrazi kod Guce ,slava Arandjelovdan

   Одговори
 • Dragan Ilic

  Dragan Ilic
  Selo Trubarevo (srez Krusevac). Slava: Sv. Jovan. Po predanju vode poreklo od Djurdjije koji se doselio u ovaj kraj krajem 18-og ili pocetkom 19-og veka. Imao je cetiri sina ( Stajko, Miloje, Ilija i Aleksa) a po jednom od njih Iliji smo dobili prezime Ilic. Pre toga u centralnoj Srbiji prezimena su se cesto menjala (tek uredbom A. KAradjordjevica iz 1851.god uvedena je obaveza stalnih prezimena).
  Ilija je verovatno rodjen 1810-1826.god. Najverovatnije su doseljeni iz stare Srbije ili Bugarske. Zahvaljujem za komentar.

  Одговори
  • Bojana

   Prica koju sam cula od prabake se poklapa sa ovim. Mi smo od Dragoljuba Ilica koji se iz Trubareva doselio u Poslon. Slavimo Svetog Jovana. Pozdrav!

   Одговори
   • Dragan Ilic

    Bojana, mi smo rodjaci. Tvoj predaak Dragoljub je rodjeni brat moga pradede Milojka. Imali su brata Stanislava i sestre Staniju udatu u Praskovce i Sandu udatu u Trubarevo. Njihovi roditelji su: Jovan i Jelica a zatim Ilija, Djordjija, Pavle , Stevan. Ovo je uglavnom provereno na osnovu dokumenataDrzavnog arhiva Srbije i delom turskih popisnih knjiga. Napravio sam kartu rodoslova (koji naravno ukljucuje i Dragoljuba). Ukoliko zelis mogu ti poslati ove podatke kao i fotokopije dokumenta iz DAS. pozdrav Dragan ilic e-mail: [email protected]

    Одговори
 • Dalibor Ilic

  Dobar dan, voleo bih da saznam sto vise o poreklu svoga prezimena ILIC, otac Stojan, deda Svetozar i pradeda Petar iz Krive Feje kod Vranja, slava Arandjelovdan.

  Одговори
  • Lazar

   Kakva slucajnost poreklo mojih Ilica je iz Cestelina isto kod Vranja mozda smo povezani nekako.Otac Miodrag deda Vasilije i pradeda Stojan

   Одговори
  • VLADIMIR ILIĆ

   gDalibore Iliću .Moj deda Petar Ilić živio je u Krivoj Feji sa bakom Zagorka Ilić rođ. Milenković, imali sina Ilić Antona poginuo kao vojno lice 1954, i imali su ćerku Staniku ,svi su iz Krive Feje .Vaš pradeda Petar i moj deda isto PETAR to mi je zanimljivo. Vaša slava Aranđelovdan a ja moju neznam zato me sada zanima dali ima moj deda i vaš pradeda išta skupnega. Lp

   Одговори
  • Latinka Ilic Maksimovic

   Dobar dan i pomaze Bog! I ja sam iz familije Ilic, a znam tako malo o njenom poreklu. Moji Ilici zive u selu Stapari kod Uzica, slave Sv. Arhangela Mihaila. Otac Milos, ziveo i radio u Uzicu, a deda Mihailo koji je kao zarobljenik odveden u Nemacku, a po okonacnju rata otisao za Ameriku. U Stapare se vratio 70-ih godina. U Cikagu je ostao njegov brat koji tamo ima porodicu, o kojoj nista ne znam. Zanima me da li imamo jos rodjaka u Srbiji i sire. Hvala na ovoj divnoj prilici da spoznamo svoje korene.

   Одговори
 • Jova Ilic

  Buo bih zahvalan ako neko zna nesto o Ilicima koji slave slavu Sv.Ilija.Moj deda se u Beograd doselio iz Kragujevca.Zna se da su moji iz Sumadije,ali dalje nista.

  Unapred hvala

  Одговори
 • Jova Ilic

  Buo bih zahvalan ako neko zna nesto o Ilicima koji slave slavu Sv.Ilija.Moj deda MIlivoje se u Beograd doselio iz Kragujevca.Zna se da su moji iz Sumadije,ali dalje nista.

  Unapred hvala

  Одговори
 • Урош

  Да ли неко зна нешто о Илићима који живе у селу Суви До код Тутина. Крсна слава је Св. Никола? Унапред хвала.

  Одговори
  • Jovana

   Uroše, ja živim u Podgorici, a moj djed i njegov rodjeni brat, kao i braca od strica su se prije pedesetak godina preselili iz Suvog Dola i došli u Bijelo Polje i Berane… Slavimo Sv. Nikolu i jedino što znam jeste da imamo rođake po Srbiji, mada ne znam gdje tačno..

   Одговори
  • Сладимир

   Уроше,моји су досељени у Краљево,место Метикош, 71г.,из Сувог Дола,где сам и ја рођен.
   Отац Лазар,деда Јован.
   Срдачан поздрав

   Одговори
 • Vojislav

  Илићи ,Узовница -Љубовија славимо Светог Аврамија,интересује ме порекло ? 🙂

  Одговори
  • Александар Маринковић

   Војиславе,
   обратите се Млађи, он ће такође бити врло заинтересован за ваше порекло. Врло је могуће да припадате истом роду који живи у Подрињу, али нека вам боље објасни. Свако добро!!!

   Одговори
  • млађо

   Здраво Војиславе,
   ја тренутно истражујем поријекло породица које славе Аврамијевдан (то је иначе и моја крсна слава), познати су ми Илићи из Узовнице који славе св.Аврамија, можеш ми послати мејл на: [email protected]

   Одговори
  • Nenad

   Postovanje Vojislave.
   I ja sam Ilic. Moji su ispod brda Bodnjika Kod Selanca.Tamo sam isao u prvi razred osnovne skole. Pa je moj otac odselio u macvanski Prnjavor 1963.Ja sam krsten u crkvi u Selancu.U Crkvi u Selancu cemo naci najbolje podatke o nama Ilicima odakle smo i odakle smo dosli.Ja se nameravam naleto da odem u Selanac u crkvu jer tamo u crkvenim knjigama mozemo naci podatke o nama.
   I ja slavim sv Avramija.
   Pozdrav Nenad.

   Одговори
   • Vojislav

    и моји су из Бодњика ја сам праунук прабабе Косе и прадеде Марка,можда си и чуо за њих ,имам и кућу горе ,али сада станујем у Срему .

    Одговори
 • Perica Abadzic

  Hvala svima na pruzenoj pomoci.Sto vise trazim podataka dublje padam u ponor.
  Citajuci knjigu: Milenko Filipovic Majevica dolazim do podatka da smo se prezivali Todic.A starinom Cirkovic.Sada neznam kuda i kako dalje.Zamolio bih gospodina Jovu Ilica
  da mi se javi na e-mail adresu. [email protected] Bilo bi mi zadovoljstvo stupiti sa vama u kontakt.

  Одговори
 • Perica Abadzic

  Da nebi doslo do zabune zbog dvojice jova Ilica mislim na Jovana Jovu Ilica.
  Hvala

  Одговори
 • Dragan Ilić

  Prezivam se Ilić,živim u s.Radalj i slavim sv Jovana i zanima me poreklo i ako ko zna molim vas neka mi odgovori.Unapred hvala………

  Одговори
  • Небојша

   За Драгана Илића:

   Село Радаљ, општина Мали Зворник

   Старији су родови: Радићи, дошли пре 150 година у Горње Кошље уз тамошње Тадиће из Пиве, па тек после дошли у ово село. Овде су дошла четири брата: Паун, Мирко,
   Бранко и Станко Радићи, чије се презиме и данас, као и Тадића, очувало у Пиви. Сва су се четворица поделила и засновала четири породице на четири брда око садашње школе, управо старе црквине, која је некад била у близини школе.

   Мирко није имао мушке деце, још за живота је посинир једног Пауновог сина. Браћа су овде помрла, а деца Паунова се одселе у Табановиће и од њих су Максићи и Радићи тога села, Бранкова оду у мачвавски Причиновић и оставе потомства, а Марков посинак и Станкова деца остану у селу и од њих су породице:
   Васићи, Ћирићи, Цвијићи, Станковићи и Лазићи, сви између себе и изван села Радићи (27 к.; Св. Јован).

   У старе Жарковиће рударе, одсељене у Олово и Фенек дошли су Кевићи. Кевићи су Кучи и дошли уз своје земљаке Човиће у Вољевце, па их нека Кева довела у Жарковиће под Радаковац. Кева је била у добрим односима са Зворничанима и није се с њима терала, те су се њени потомци само појединачно селили. Овде се између себе зову Кевићи, докле им се цео крај зове Жарковићи, а иначе су Теодоровићи, Јовановићи и Ву-
   ковићи (19 к.; Св. Димитрије).

   Јокићи су преко Горњих Кошаља и преко Тадића дошли из Пиве и населили се уз
   Радиће. Овде су дошла три брата, а потомци једног од њих сишли у Табановић. У селу се зову Зељићи, Давинићи, Крсмановићи и Мићићи, сви између себе и изван села Јокићи (38 к.; Св. Јован).

   Живановићи су дошли кумовима Радићима у село и населили се испод Лескове Равни по Лепеници. Они су испели и на брда над Дрином зову се: Илићи, Павловићи
   и Марковићи, сви изван села Живановићи. И од њих се једна породица одселила у Табановић (26 к.; Св. Ђурђе).

   Лазића предак је хајдуковао по Бирчу и нашим странама, био се стално настанио под Јелечем и отуда га отерали, па су га јатаци овог села довели и високо у планину подигли. Лазић хајдук је био родом из села Пијука код Власенице. Његови су потомци и доцније били немирноги борбеног карактера (18 к.; Св. Ђурђе).

   Познији су досељеници: Јовићи према школи у југоисточном правцу више Радића, дошли из Рујевца (9 к.; Св. Јован).

   Костадиновићи су добегли од Татића из Горње Љубовиђе (8 к.; Св. Ђурђе).

   Гошнићи су дошли из рађевске Церове на имања сродника Жарковића (5 к.; Св. Ђурђе).

   Вуковић је из Будишића од Матића (1 к.; Св. Ђурђе).

   Пантић је из Борине (1 к.; Св. Никола). Ерић је из Д. Тријешњице (1 к.; Св. Арханђел).

   У Радаљу има 11 родова са 153 дома.

   Извор: Љуба Павловић, Соколска Нахија, 1930. године

   Видимо да се помињу два велика рода која славе Св. Јована. У питању су Радићи и Јокићи. Јовањштаци су још и Јовићи, који су нешто касније стигли у село.

   Илићи који се помињу у селу су огранак Живановића и славе Ђурђевдан.

   Одговори
 • Ilic

  Ilic – Dalmacija,Knin,selo Padjane,Crkva Svetog Djurdja ( Sv.Georgija )sagradjena je 1454 godine. Citavo selo slavi Djurdjevdan. Najstarije prezime u selu je ILIC i najbrojniji su. Grobovi ILIC-a su stari najmanje koliko i sam hram.

  Одговори
  • Bojana Ilić

   Pozdrav svima!
   Zanima me poreklo Ilića iz sela Vakup kod Aleksinca.Naša krsna slava je Sveti Đorđe.U Vakupu ima 5 kuća Ilića.
   Unapred hvala!

   Одговори
   • Aleksandar I1

    Бојана,
    Драгослав Антонијевић у делу “Алексиначко Поморавље“ се није бавио пореклом породица већ је уопштено наводио миграције у том делу Поморавља.
    На основу тога, једино се може рећи да је стариначког становништва као и оних који нису знали за своје порекло било око 20%. Остало су досељеници. Највише досељених је било из јужноморавских простора (Врање, Лесковац, Ниш, Пирот) који се насељавају почевши од 1833. године. Има и досељеника са простора Косова и Метохије који су крај почели насељавати већ крајем 18.века. Динарци чине мале заједнице, а досељавају се почетком 19.века. Четврту групу досељеника чине они из тимочко-браничевске области.
    Поред Срба, у Алексинац и околину, насељавају се такође Цинцари и Грци из Македоније.

    Одговори
 • Драгољуб Јовановић

  Слава свети Лука. Деда ми је из Башина (околина Смедеревске Паланке) од оца Никодија и мајке Драгиње. Дедин рођени брат Живко се презива Илић док је мој деда узео презиме Јовановић наводно по очевом брату Јовану који није имао порода. Тако сам ја Јовановић.

  Молио бих ако би неко могао више да ми каже о нашем пореклу.

  Хвала!

  Одговори
 • Darko

  Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Jovan Zlatusti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i svi slave tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  Одговори
 • Nemanja Ilić

  Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim „SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN“, ali vidim da gore medju navedenim ni jedna porodica ilica ne slavi Sv. Petra i Pavla.
  Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi neko dao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

  Одговори
 • Zoran Ilic

  Pozdrav svima!
  Zanima me poreklo Ilića iz sela Čardak ,opština Zavidovići ,BiH.
  Slavimo vrlo retku slavu „Prepodobni Sava Osvećeni“ 18. Decembra .Bio bih Vam zahvalan kada bih imao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prezimena.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Илић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  Бабајић-1, Бабајић-2, Бабина Лука, Ба (Бах)-1, Ба (Бах)-2, Белошевац,
  Берковац, Братачић-1, Братачић-2, Врачевић, Драгијевица-1, Драгијевица-2, Дупљај, Жабари, Златарић, Кличевац, Козличић, Боговађа (Прњавор)-1, Боговађа (Прњавор)-2, Лесковице, Лопатањ, Маљевић, Миличиница, Мионица, Наномир, Непричава (не припада овом подручју), Оглађеновац, Петница, Придворица, Радобић, Сандаљ, Стрмна Гора, Стрмово, Табановић и Шушовка (Шушеока),

  Одговори
  • Dragana

   Pozdrav za vas vidim dosta znate o poreklu Ilica sa prostora Valjeva, Pocerine moje poreklo je i sela Bukor i Slava je Nikoljdan mislim da su odavno dosli sa prostora Crne Gore i to je sve sto znam. Da li moze neki savet gde o tom

   Одговори
 • Milan Ilic

  obradovalo me otkrice Vaseg portala. Pripadam Ilicima iz sela Dolac, Zavidovici. Slava nam je Sveti prvomučenik – arhiđakon Stefan. Interesuje me odakle i kada su moji Ilici stigli u Dolac, i ukoliko posedujete podatak o imenima tih prvih. Ulili ste mi veru jer moje istrazivanje po Net-u nije silno urodilo plodom.

  Milan Ilic,
  [email protected]

  Одговори
 • Окир

  Поздрав, Милане.

  Ево ти нешто о Илићима са крсном славом Свети Стефан. Подаци су из 1882. године.
  – парохија Бољанић, протопрезвитерат маглајски
  – парохија Босански Брод, протопрезвитерат дервентски
  – парохија Возућа, протопрезвитерат маглајски
  – парохија Голићи, протопрезвитерат власенички
  – парохија Дубравица, протопрезвитерат сребренички
  – парохија Кравица, протопрезвитерат сребренички
  – парохија Мичијевић, протопрезвитерат маглајски
  – парохија Печеноговци, протопрезвитерат прњаворски
  – парохија Порјечина, протопрезвитерат маглајски
  – парохија Слапашница, протопрезвитерат сребренички
  – парохија Соколовићи – Вишеград, протопрезвитерат вишеградски
  – парохија Сочаница, протопрезвитерат дервентски
  – парохија Хрге, протопрезвитерат маглајски

  Као што видиш, Илићи са овом крсном славом претежно су груписани у маглајском и сребреничком протопрезвитерату, што би могло указивати на поријекло из Херцеговине. Нпр. село Бољанићи постоји на Озрену, а постоји и у Херцеговини код Пљеваља. Од Пљеваља су биле честе сеобе уз Дрину, преко Гласинца, Озрена и даље у Крајину. Ако наиђем на још нешто, јављам ти.
  Овдје можеш преузети књигу Миленка Филиповића о становништву Озрена: http://www.4shared.com/office/nAJ8bSIm/Ozrenjaci.html

  Петар Демић

  Одговори
 • Богдан Илић

  Поздрав. И ја сам Илић из Ужица. Отац ми је из села Горње Кординце, општина Прокупље. Ту су се доселили у 19-ом веку из села Ресник код Соко Бање. Слава нам је Свети Јован 20-ог јануара. Да ли неко зна нешто више о пореклу тих Илића из Ресника. Унапред хвала.

  Одговори
 • Stefan Ilic

  JA SAM IZ VRNJACKE BANJE, DEDA I PRADEDA SU MI IZ SABCA, IMAM KUMOVE U BJELJINI, VOLEO BIH DA ZNAM ODAKLE VUKU MOJI KORENI, POZDRAV ZA SVE ILICE, INACE SLAVIM DJURDJEVDAN.

  Одговори
 • Jelena Ilić

  Pozdrav! Ilici iz Klekovaca kod Kozarske Dubice,BIH. Moji Ilici su se doselili iz Kaća poslije 1.svj. rata. Cukundeda koji se doselio zvao se Dusan. Dusan je imao 3 kceri i 5 sinova Radu,Uroša,Đoku,Stevu i mog pradedu Savu. Da li neko zna nesto vise o porijeklu tih Ilića iz Kaća? Unapred hvala.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Јелена, а можемо ли макар знати коју су славу славили преци ваши, да нам мало олакшате претраживања.
  Моја је претпоставка да су Илићи из Клековаца?, ако сам добро прочитао шта сте написали (латиница није читка као ћирилица),онда сте слављеници Јовањдана, који припадају парохији Драксенић, и више нигдје ови слављеници не спомињу се у дубичком крају, у том времену. Ову парохију 1882 године чинила су још села Гуњевци и Пуцари. Село Клековац? те године чинило је 76 кућа са 459 душа.
  Препис: ШЕМАТИЗАМ дабробосански за 1882 годину, стр.36 и 143.

  Илићи, слављеници Јовањдана у Митрополији дабробосанској за 1882 годину, спомињу се још у парохијама Брусница, Порјечина, Ступари (Маглај); Вишеград; Градишка-Ламинци; Гудавац (Крупа); Кравица, Прибојевићи,Сасе, Сребреница (Сребреница); Приједор; Прњавор-Смртић; Рудница (Бихаћ) и Суваја (Петровац).
  Препис:Ђорђе Јањатовић-ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ, стр.146

  Свако добро. Поздрав из Поткозарја, ваших прадједова родног краја.

  Одговори
 • Jelena Ilić

  Milorade,hvala Vam na odgovoru. Jeste, slava nam je Jovanjdan.

  Одговори
 • Милодан

  Породична презимена у Качеру, Илић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

  Остале податке породица Илић– порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Драгољ
  -Бољковци
  -Бранчићи
  -Гукоши
  -Лалинци

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Илић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Илић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Арнајево, Медошевац, Баљевац, Барајево, Барич, Барошевац, Велики Борак, Велики Црљени, Вранић, Гунцате, Жупањац, Јасенак, Јунковац, Конатице, Лазаревац, Лесковац, Лукавица, Мали Црљени, Медошевац, Миросаљци, Петка, Соколово, Степојевац, Трбушница, Тулеж, Шиљаковац и Шопић.

  Одговори
 • borislav

  molim vas da mi nesto kazete o poreklu ilica iz sela pridvorice opstina bojnik slava sv.arhangel mihajlo

  Одговори
 • Dragan ILIC

  E ovako ja pokusa ali nidje ne pise o ILICIMA koji slave Petrovdan a pradjedovi su iz okoline tuzle Mramor, Smoluca, Potpec itd. pa ako ikako mozete nebilo Vam zapovjedjeno da napisete Vase misljenje odakle smo starinom. Unaprjed hvala

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Илићи 1882 година, који славе Петровдан

   Драгане, Илићи који славе Петровдан спомињу се у ШЕМАТИЗМУ дабробосанском за 1882 годину, по парохијама.

   Парохија Маглај коју сачињавају још Тумаре, Вуковине, Хрге, Свињашнца, Лозна, Ораховица српска и Бријесница доња. Поред Илића, Петровдан славе: Мијаиловићи, Ристићи, Ђурићи, Лазићи, Блажановићи, Демоњићи, Станићи, Јањићи и Сарајлићи.

   Парохија Високо у чјем саставу је још 22 села: Топузово Поље, Дубрава, Бискупићи, Мухашимовићи, Озраковићи, Кула, Бањер,Копачи, Дољно Поље, Кути, Чекрчићи, Љубњићи, Оџак, Вратница, Чифлук, Збиље, Град, Моштре Горње, Арнаутовићи, Врбовик и Сврљин, гдје је свеукупно било 293 дома са 1909 душа. Петровдан су славили парохијани Дидо и Илићи (Крлета).

   Парохја Печеноговци, протопрезвитерат прњаворски
   Ову парохију сачињавала су још села:Кобаш, Сеферовача, Трстенци и Корови. Петровдан су славили само Илићи.

   У парохији Сарајево град Петровдан славе парохијани: Илићи ( Керлоте), Наход, Балабан, Андрић, Благојевић (Врачалија), Тртић (Јајчанин), Петковић и Јевтановић.

   И у Парохији Слапашница, протопр. сребренчки св. ап.Петра и Павла славе само Илићи. Ову парохију сачињавају још села: Магашићи, Реповац, Суха српска и Љубовија (Б).

   Одговори
   • Dragan ILIC

    Gospodine Milorade,
    Vama hvala na ovom napisanome ali ja i dalje tu ne vidim naselja oko Tuzle tj. Potpec,Smoluca, Mramor itd, ovo zadnje mjesto nije poslednje ali moj djed je rodjen u Mramoru a to je nedje 1900 godina (nisam siguran za godinu ali je tu nedje) tako da sam ubjedjen da je te 1882 god mj pradjed bio u toj regiji. A ne spominje se nidje regija Tuzle. A nidje drugo ni ne mogu naci odakle bi mi mogli doci u Tuzlu. Te stoga i dalje sam u neznanju kao i gore druge osobe (Nemanja i Sladjana) koje su takodje ilic sa istom slavom i iz ne vjerovati iz regije Tuzle. Koju niko ne spominje u ovom dokumentu iz 1882 god.
    S postovanjem ILIC Dragan

    Одговори
    • Милорад Богдановић

     Драгане, овај Шематизам описује само простор митрополије дабробосанске, а у то вријеме постојала је још Зворничка (коме је припадала и Тузла) и Херцеговачка митрополија.

     За сада нисам у могућности да дођем до података Зворничке митрополије. Све ново што сазнамо, објавићемо овдје.

     Свако добро

     Одговори
  • Nemanja

   Dragane javite se na moj mejl [email protected]. Voli bih da stupimo u konfakt!!! 🙂

   Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Илић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Белосавци
  -Ботуњ
  -Водице
  -Крушево
  -Мраморац
  -Велика Плана
  -Придворица

  Одговори
 • administrator

  Аутор : Hercogovacka Površ
  Коментар:
  Ilići iz Hercegovacke Površi,mjesta Zagradinje,Mrnjići,Biograd….su oduvijek slavili Šćepan dan.Dobijali su nadimke Pamučina,Ćukilo….prvih 100 godina drzali su to prezime 1623 do cca 1720….Neka udovica Ilića je dosla oko 1620-1650 iz Crne Gore sa dvojicom sinova Branislavom i Uglješom u Slivnicu.Potisli su tamosnjeg kneza Kudeljicu i zauzeli to selo.Bjelogrlici u Gacku su od Pamučina,po babi Bjelogrli sto je kao udovica posla doma u Lipik,Gacko sa sinovima,bila je od Okiljevića.

  U BIJELJANIMA SU ILIĆI IZ LEDENICA IZNAD RISNA,DOSELIO SE NEKI VASO 1879.SLAVE ĐURĐEV DAN.

  RISNO?

  Одговори
 • Tanja

  Interesuje me da li neko nesto zna o Ilicima iz Bosanske Dubice,tacnije iz Klekovca? Unuka sam Milke Ilic, koja je rodjena 1938, od majke Bose i oca Jovana.Volela bih da znam imam li nekih rodjaka, posto je baba preminula pre nekoliko god………. ako neko nesto zna neka pise na [email protected]

  Одговори
  • Duhovi

   Pa sta jednostavno ne nazoves na telefon rodbinu,neš ti 70 godina starine :D.
   Bas i nisi bila bliska s babom,očito.Sorry,ali stvar je jednostavna.

   Одговори
   • Tanja

    Nikako ne mogu saznati, jer je bila jedinica, t.j. imala je brata koji je poginuo kao mali, a svojima nikad nije pricala koga je imala, i da li je imala nekog….ceo zivot pokriven velom tajni….. kao majka volela bih da znam da li moje dete ima mozda nekih rodjaka…to je to 🙂

    Одговори
 • Duh hercegovacke Površi

  Htio bi da ispravim Mikicu Ilića iz glavnog teksta,koji je spomenuo Iliće koji slave Stefan (Šćepanjdan).Ilići su starinom Crnogorci,a nisu starohercegovci ni hercegovci.Ovi koji slave Šćepanjdan su ogranak Kaluđerovića.Dobar dio ih se naselio u Hercegovackoj Površi (blizu Trebinja).Imali su svoje nadimke i priču o udovici koja ja je sa sinovima(djeca) krenula prema Župi dubrovačkoj,na magarcu iz Ćeklića (Crna Gora,kraj Cetinja).Zaustavio ju je knez Kuđelica i rekao joj da ce joj dati da se nastani u rupnim dolima kraj Slivnice.Djeca odrasla posvađala su se nesto sa knezom.Pozvao ih je na slavu,a u meduvremenu je dogovorio da ce ih zaskocit i ubit.Njegova žena,kuma Branislava i Uglješe upozorila ih je na njega.Kad Kuđelica zaviče:U oro momci,u kolo đevojke…skocit ce svi da ih ubiju.Jedan se napio,drugi nije…i kad je taj Kuđelica zavikao…ovaj jedan skoči na njega,i bio je jači i pocerao kneza i njegove ljude naspram Ljekove….i stigo je jednog na NIikoljem brijegu,pokraj Ljekove…ubili kneza kneza Kuđelicu sabljom,na mramoru još piše.I to se selo Slivnicu potisli,tj zauzeli.Od njih su Drobljenci,Pamučine(znaju da su starinom iz Ćeklića),Šilobadi,Ćurtovići,Marinovići,te čini se i Bjelogrlići u Gacku koji su od Pamučina ili Kaluđerovića koji je dosao u posjetu iz Čeova(kraj Cetinja)

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Брасина
  -Радаљ
  -Вољевци
  -Селанац
  -Лоњин
  -Љубовија
  -Читлук
  -Пецка
  -Царина
  -Доња Ораховица
  -Дрлаче
  -Својдруг
  -Драксин
  -Бајина Башта

  Одговори
 • Ilic

  Sve mi se cini da smo mi Ilici potomci nekog turcina. Sa oceve strane imaju crnu put. Pogledajte sta sam nasao:
  İliç Kaymakamlığı (http://www.ilic.gov.tr/)
  Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0li%C3%A7)

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић, по местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића „Доње Драгачево“.

  -Турица
  -Граб
  -Зеоке
  -Лис
  -Горњој Краварици
  -Негришори
  -Дучаловићи

  Одговори
  • Boban Ilic

   Pozdrav svim Ilićima! Ja sam iz Guče, otac mi se doselio iz sela Donja Kravarica, izmedju Guče i Arilja. Znam da se pradeda zvao Bogosav, a čukundeda Milija i da smo se valjda doselili iz Herceg Novog. Takodje imam neproverene podatke da su tamo Ilići bili trgovci, da su trgovali sa Mletačkom republikom, a kasnije Francuskom, pa tako svi potomci imaju po jedan zlatnik, ja konkretno francuski franak iz 1878. i to se prenosi sa kolena na koleno. Inače, slavimo Arandjelovdan! U Dragačevu postoji mnogo porodica Ilića, ali niko nikom nije rod, doseljavali su se sa različitih strana. Kod mene u komšiluku imaju josš 2 porodice, ali nisu mi rod. Zanimljivo.. P.S. @Milodan, samo da napomenem da si propustio da kažeš da ima Ilića i u Donjoj Kravarici!

   Одговори
   • Pomozi

    U Jugovićima(Nevesinje),Bijeljanima i Davidovićima(Bileća),Pustom Polju (Gacko).Starinom su iz Risna.Živjeli su u Dolu,Poljicu i Strujičima(Popovo).Iz SELA DOL presli su u Vrijeske (Bileća), oko 1830.godine „na handžarev čitluk“ u Jugoviće.

    SLAVE ARANĐELOV DAN.

    Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић, по местима живљења. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

  -Прељина
  -Прислоница
  -Лађевци, уз Корићанце
  -Тамник, уз Ћубрке

  Одговори
 • Dado Ilić

  Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Sveti Jovan Zlatousti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i vecina slavi tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дрбоњаковића „Космај“.

  -Амерић
  -Бабе
  -Бељина
  -Влашка
  -Дучина
  -Велика Иванча
  -Кораћица
  -Међулужје
  -Парцани
  -Рајковац
  -Раља
  -Рожанци.

  Одговори
 • Душица 79

  Zelela bih da znam nesto o poreklu moje porodice Ilic. Slava nam je sv. Ilija. Moj pradeda se zvao Vladimir. Nisam bas sigurna odakle je-cini mi se Kremna.

  Одговори
 • Verica

  Volela bih da saznam nesto o mom poreklu.Moj deda se zvao Nikola Ilic iz sela Lesane kod Suve reke opstina Prizren.Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice….Pozdrav

  Одговори
 • Pomozi

  Jel ima neko skeniranu ovu knjigu:
  Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Трешњевица
  -Сињи Вир
  -Шуљковац
  -Багрдан
  -Горњи Штипаљ
  -Милошево
  -Ковачевац
  -Међуреч
  -Буковче

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Илић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  Градац, Корман, Црни Кал, Драча, Брзан, Адровац, Рача, Доња Рача, Ботуњ, Драгобраћа, Корићани (Петковчани), Корићани (Никољци), Маршић, Радовање, Ресник (Петковчани) Ресник (Никољци), Ресник (Ђорђевци), Ракинац, Велики Шењ, Марковац (Аранђеловци), Марковци (Никољци), Лапово, Баточчина Варош, Рогојевац, Нови Милановац, Рача (Свилајничани), Рача (Сипићани), Доња Рача и Дивостин

  Одговори
 • Мирослава Илић

  Поздрав 🙂
  и мене занима моје поријекло.Живим у околини Бијељине(Република Српска)
  Прандјед ми се звао Танасије имао је 5 дјеце, од којих су два сина Перо и Лазар.
  Ми смо потомци Перини, док преко пута нас живе Лазареви потомци.
  Славимо Савиндан.Само те двије куће Илића имају.

  Одговори
 • Marijana

  Postovani, zanima me poreklo Ilica, zivim u Vrcinu (Beograd), krsna slava nam je Djurdjevdan. Jedino sto znam i sto moj deda pamti, da nam je poreklo od deda Jevrema (od njega ima jos 5 generacija). Veliki pozdrav!

  Одговори
 • Miroslav

  Poštovani,
  Čitao sam vaše komentare i nisam našao nikgog da slavi Lazarevu subotu ( Vrbicu ). To je naša slava, mi smo Ilići iz Buđanovaca ( kod Rume ). Moj pradeda se zvao Radovan i nije imao braće i sestara. Od skoro sam počeo da se zanimam za dalje poreklo, jer od mojih niko ne zna za dalju istoriju prezimena i porekla.
  Pozdrav…

  Одговори
  • Vladimir Ilic

   Moja porodica je sa Majevice planine iz sela rozanj Slavimo Lazarevu subotu.
   poslednjih 150-200 godina smo bili na prostorima majevice koliko ja znam,a koreni poticu negde iz danasnje crne gore

   Одговори
 • Jovana

  Zanima me da li neko zna Poreklo Ilica iz Srebrenice? Krsna slava Sveti Jovan?

  Одговори
 • Milan

  pozdrav. da li neko zna nesto vise o Ilićima iz sela Metlic kod Šabca, krsna slava sv. Luka ćale mi je rekao da smo potomci Neje Ilića sto sam i ovde procitao ali me zanima jos detalja ako neko slucajno zna.

  Одговори
 • Mile Ilic

  Pozdrav svima , zovem se Mile Ilic rodjen sam u N Sadu od oca Dusana i majke Save devojacko Ilic.Moji roditellji su u krvnom srodstvu i to im je poznato bilo i pre nego su stupili u brak.Oboje su rodjeni u Lokvarima selo Ilici (Kauri) na Manjaci (B Luka)Moj pradeda sa oceve strane Mile i Jovan sa majcine strane su bili su rodjena braca od oca Petra koji se oko 1850 god doselio iz mesta Padjeni kod Knina.U isto vreme je njegov rodjeni brat (ime mi nije poznato) odselio za Beograd i poznato mi je iz price moga deda DJordja da je njegov otac ,a moj pradeda Mile odlazio kod strica u Beograd u vise navrata ali se posle ta veza prekinula!Moj deda sa Majcine strane Milan mi je pricao o svojim odlascima u Padjene i o tome da nam je tamo ostala familija.Inace krsna slava nam je Djurdjev dan!Takodje deda nam je pricao da smo starinom iz Crne Gore cak je pominjao mesto Kralji! Trenutno najveci deo familije Ilica zivi u N sadu i okolini i jedan deo u Vognju kod Rume.Ima ih i u B Luci tacnije svuda!Moj otac je meni pricao da Ilica iz Padjena ima i kod Sombora u mestu Prigrevici i da su oni naseljeni u 20 veku ne secam se tacno da li su Solunci ili iz 8 ofanzive! Toliko ja znam o mojem poreklu!Inace neko je napisao da smo crne puti sto jeste tacno cak imamo i deo familije (to nisam spomenuo ranije) naseljen u Omoljici koji smo zvali Crnkici .Kod nas su svi imali nekakav nadimak tako da su postojali i danas fala bogu postoje Pusulici (moji) Kicici (moji po zenskoj liniji) Jovici, Simici, Tonjici, Romici.Pozdrav iz Bukovca!

  Одговори
 • slavisa

  Zivim u Sapcu moj deda je donet u selo petkovica sa 4 godine oko1920 doneo ga je ujak Jezdimir Ilic(imao sina jelenka mislim) iz sela Zajace mislim okolina Loznice njegova sestra se zvala Soka Ilic a moj deda je vanbracno dete i tu gubim svaki dalji trag . Ako neko zna nesto vise nek posalje e mail [email protected]

  Одговори
 • Sanja Ilic

  Zivim u Loznici,prezivam se ilic,moj otac je poreklom iz sela Matijavac opstina Vladimirci,deda Ilija, Pradeda Milorad,krsna slava sv.Jovan,molim Vas ako nesto zna o nasem poreklu da mi posalje na mejl [email protected]

  Одговори
 • Томислав Илић

  Рођен сам у Весковићу,општина Сјеница славим Св.архангела Михаила,мој прадеда је био свештеник,звао се Илија а дошао је из околине Колашина.

  Одговори
 • Томислав Илић

  У општини Сјеница Илића има 3 куће у селу Драгојловићи и они славе Св.архангела Михаила тако да мислим да смо рођаци?Ако неко зна нешто више нека напише о томе.

  Одговори
  • Илић

   Драги Томиславе, моји Илићи су се доселили из Драгојловића у село Сталаћ код Варварина пре много година. Имам заиста слабо познавање својих предака због разноразних прилика. Можеш ли ми, рођаче, рећи нешто више о Илићима, одакле долазе, када долазе у Драгојловиће и сл? Чуо сам неке приче да су се давно доселили из Црне горе.
   Прађед ми се звао Секула.
   Све најбоље, рођаче!

   Одговори
 • Томислав Илић

  Поздрављам све Илиће широм Србије,Србских земаља и оне широм света,нека су им са срећом све крсне славе које славе а и оне који су настали од нас Илића.

  Одговори
 • ljuba.

  ljubomir ilić kalinče đorinski selo ladovica vlasotince.živimo u smederevu slava sveti JOVAN,prezime je od čukun čukun dede,najstariji predak đora osnivač sela imate li podataka još starijeg datuma,što znam na par kilometara od ladovica je postojalo mesto lukovica ili lokvica,selo ga zove lukovica,selo je bilo pored puta i zbog turaka je familija morala da se povuče prema planini kosovici odnosno to je sada ladovica ispod kosovice

  Одговори
 • Ilija Stojkovic

  Moji Ilici zive u selu Donja Devca opstina Merosina inace nas zovu Ere.Zanima me poreklo.

  Одговори
 • Александар Илић

  Поздрав свим Илићима. Читајући Ваше коментаре видим да ни са ким нисам у сродству. Пореклом сам из Босне, област Осат, општина Братунац, село Јакетић. Славимо светог Стефана Дечанског или како неки кажу Мратиндан, а преслава нам је Млада недеља (по Спасовдану). Читајућу шематизам Дабробосанске митрополије видео сам да иако је презиме Илић десето по учесталости само моја породица и још једни Илићи из околине Сребренице славимо ову славу, а колико ја знам са њима нисам у сродству. Другим речима, Слава открива да нисам у сродству ни са једним Илићима у Босни. Зато ме интересује одакле су моји дошли у Осат. Волео бих више него ишта да било шта сазнам.

  Одговори
  • Defendor

   Не треба сметнути с ума да је презиме Илић патронимичког порекла и да је с обзиром на учесталост имена Илија и само презиме доста учестало. Такође је могуће да сте се некада раније другачије и презивали, те да због тога баш ни са једним Илићима не налазите додирне тачке, бар гледано кроз призму крсне славе. Ако не знате да сте се раније другачије презивали, а до сада нисте погледали матичне књиге у парохији из које потичете, то бих вам свакако препоручио, уколико су оне наравно сачуване и уколико се воде од неког колико толико старијег времена (крај XIX века). Нешто што је можда најбржи начин утврђивања даљег порекла, јесте тестирање по мушкој линији, које би вам требало у најмању руку обезбедити податке о приближном географском пореклу и сродности са неким до сада тестираним родовима. Ако се ти подаци поклопе још са вашом ретком славом, бићете на добром трагу да продубите своје истраживање порекла, што ће вам потврдити већина до тестираних. А свакако потражите и да ли нешто више има у Дигиталној библиотеци портала „Порекло“.

   Одговори
   • Александар Илић

    Хвала Вам Дефендор на брзом и искреном одговору. Ето, и сами сте скептично поменули књиге, јер свака парохија мора да води евиденцију о рођеним и умрлим, али у томе и јесте проблем, све је то изгорело у 2. светском рату. Црква у Факовићима у којој су се водиле књиге о мом селу је спаљена. Само који тренутак раније, у порти цркве, мој прадеда је ставио своју сељачку главу на пањ да му је усташе брадвом одсеку. Можда ако су подаци преживели у књигама епархије Зворничко-Тузланске али и то је питање шта је код њих претекло… Не бих да будем погрешно схваћен, али не видим себе како куцам на врата Владичанског двора са тим питањем.
    Е сад, пошто поменусте као старије време с краја 19. века, то знам и сам: наврдеда Милан – чукундеда Петар, (Петко) – прадеда Радосав – деда Милан – отац Чедомир, а додао бих и курђел Петар(?) али то није сигурно. Мени треба оно раније, одакле смо дошли? У Осату се зна да су неки са Косова а неки из Херцеговине, али то је нажалост све. За моје интересовање недовољно.
    Ако не будем могао ништа више да сазнам послушаћу Ваш савет и отићи на тестирање.

    Срдачан поздрав и све најбоље.

    Одговори
    • Defendor

     Нема на чему Александре. Како смо пореклом из исте епархије, оно што важи за мене, отприлике би важило и за вас. Нема потребе још увек да куцате на врата Владичанског двора, јер и кад би тамо било воље да се помогне, вероватно вам не би имали чиме помоћи. Нажалост, многе српске цркве и црквене матичне књиге су попаљене, што у Другом светском рату, што у овом последњем. Али с обзиром да ви и тако вероватно знате једнако, ако не и више од оног штоје некада у тим књигама писало, како мени тко и вама су једина нада пописи и архивска грађа. То наравно захтева рад на терену, или консултовање литературе која је можда обрадила неке пописе, због тог вам и препоручих да погледате шта има у Дигиталној библиотеци портала Порекло. А пре него се упустите у истраживање те врсте, моја је препорука да се тестирате, било у земљи или иностранству, јер ти резултати ће вас усмерити и у ком правцу да истражујете. Нешто више о том можете наћи на страницама Српског ДНК пројекта.

     Одговори
  • Milovan Ilic

   Postovani,
   moja familija Ilic je iz Donjeg Dobrica kod Loznice, deda je imao dosta brace i sestara koji su se odselili, tako da nas ima i u Dobricu i selu pored, zove se Straza. Slavimo Stefana Decanskog, sigurno postoji mogucnost da smo rodbinski povezani, jer retko ko slavi Mratindan, a da se preziva Ilic.
   Moj pradeda je bio Lazar. Toliko znam za sada.

   Одговори
   • Milovan Ilic

    Pisite na moj mail, ako zelite da se cujemo.
    [email protected]

    Одговори
   • Александар Илић

    Поштовани Миловане, извините што се јављам са закашњењем јер сам Вашу поруку видео тек малопре. Верујем да Вам је заједнички светац дао трачак наде да би могли да будемо у родбинским везама али моје знање Вас неће одвести даље у прошлост Ваше породице јер је веома оскудно. Видите драги презимењаче, питање порекла је авантура кроз коју се путује с колена на колено, из века у век, а Ви и ја своје путешествије, нажалост, завршавамо врло брзо. Ја не знам да је неко од побочних сродника моје породице прешао Дрину и населио се у околини Лознице. Ако се то десило то је морало бити у 19. веку или још раније јер ја памтим приче само из двадесетог. Наиме, мој прадеда је био малолетан када су му аустријанци одвели оца и стрица у концентрациони логор Арад из кога се нису вратили, док је мој деда такође био млад момак када су му оца усташе убиле, тако да и један и други нису имали старијег у кући који би им приповедао о старини, па се отуд и памћење о пореклу и сродницима који су отишли прекинуло. Архивска грађа је спаљена или однешена а није враћена, тако да је мој случај двоструко у мртвом углу. Чак и на овако богатим порталима као што је „Порекло“ ја нисам мрднуо даље од почетка. Исто као и Ви надам се да би неко са истом славом могао знати, или је начуо, да су његови далеки сродници отишли у источну Босну, што би, без обзира на неодређеност свакако био траг. Дотад, мрка капа!
    Да ли неко из тих села које сте поменули зна одакле су вам преци дошли? У мом крају сва села „знају“ да су са Косова или Хецеговине што је, признаћете, врло неодређено и неубедљиво. Питајте их Миловане, у Србији је траг порекла много оштрији него у пустој турској Босни. Ако би Вам рекли да су из Осата то би већ био добар знак о заједничком пореклу.
    Свако добро!

    Одговори
 • Dušan Ilić

  Zna li neko nesto o Ilicima koji slave Svetu Petku. Inace iz Valjeva smo, oko 1850e je jedan predak dosao ovde, kako kazu, iz Crne Gore (najverovatnije sa Cetinja), mada nemamo pouzdane podatke o poreklu jer je bilo vise brakova… Ako neko zna nesto nek odgovori

  Одговори
 • dragan

  Da li postoje Ilici da im je slava sv Jovan Krstitelj,ako ima takvih neka se jave,mozda zajedno otktijemo nesto vise o poreklu,Ja sam iz okoline Krusevca i znam dosta o svom poreklu,ali bih voleo da saznam jos vise.

  Одговори
 • dragan

  Ilici koji slave Jovana Krstitelja,javite se na mail [email protected]

  Одговори
 • momir ilić

  Prezime ILIĆ potiče od prezimena OBILIĆ iz vremena turske vladavine. Kada je miloš Obilić ubio murata, izdato je naređenje da se zatare svako ko nosi prezime OBILIĆ. Tako da su Obilići bili priniđeni da menjaju prezime, pa su se prvo odrekli slova O da bi se prezivali BILIĆ. Pošto je to prezime turcima opet bilo slično OBILIĆ odrekli su se još jednog slova ito slova B tako da je ostalo prezime ILIĆ… O-B-ILIĆ ovo je podatak iz crkveni knjiga a za tačnost ovog podatka navodim primer da malo ko zna ijednog OBILIĆA , možda negde postoi neko ko je sam sebi dao ovo prezime ali još nikad nisam čuo ni za jednog OBILIĆA prezime BILIĆ postoi ali u dosta manjoj mjeri od prezimena ILIĆ!!!!! pozdrav za sve O-B-ILIĆE

  Like · Reply · 15 mins

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Ееее Момире Момире, очито да си погријешио мјесто гдје ћеш се обратити.
   Ово је врло озбиљан Портал, и имјесто гдје се износе ваљана и провјерена сазнања.
   На које Илиће се ово односи? Коју славу славе? У којим црквеним књигама и у коме времену се Илићи спомињу?
   Презиме Илић настало је од имена Илија. Славе преко двадесет различитих слава.

   Одговори
 • Јоксим

  Благо Момиру и сличнима на оваквој памети!

  Одговори
 • Vladan Jovanović

  Kako vidim da ima dosta zainteresovanih za poreklo svoje porodice a sa prezimenom ILIĆ , pošto se lično bavim istraživanjem porekla porodica (i prezimena) u naselju Markovac kod Velike Plane, u mogućnosti sam da doprinesem ovoj potrazi za korenima.
  U tom smislu dajem nekoliko podataka vezanih za prezime ILIĆ a vezano za naselje Markovac u Pomoravlju.
  Kao prvo prezime je formirano po nekom pretku iz porodice koji se zvao ILIJA a u određenom vremenu i to uglavnom polovinom 19.tog veka.
  Tada je često dolazilo do situacije da se jedna porodica rasčlani na više prezimena a veoma su bliski . Na primer : Petar Popović imade sinove Iliju, Stojana i Savu. Njihovo prezime ne bude Popović već Petrović a već njihova deca se prezivaju ILIĆ, STOJANOVIĆ i SAVIĆ.
  Oni su vrlo bliska familija a vremenom je moguće da se porodično udalje.
  Ovo je većini istraživača poznato te onda stupa istraživanje po porodičnoj slavi i tu se nađe njihova porodična veza jer , uglavnom, svi zadrže porodičnog sveca za slavu.
  A u Markovcu ima ILIĆA:
  1. Poreklom od roda Pavlovića (po Pavlu Krnjašu doseljenom iz Kovanice u Resavi pre 1737
  g.) i slave Sv. Nikolu .
  2.Poreklom od roda Gadžića (po Iliji Radovanoviću – Gadži , doseljeni iz Glogovca kod
  Jagodine pre 1803.g.) i slave Sv. Nikolu.
  3. Poreklom od roda Popovića (po Iliji Jovanoviću – Popoviću, doseljeni iz Vel.Popovića u
  Resavi pre 1804.g.) i slave Sv. Nikolu.
  4. Poreklom iz Dubnice u Resavi , doseljeni 1852 , slave Sv. Arhanđele,
  5. Poreklom iz Svilajnca ( U markovac došao 1866. Ilija a braća Milenko i Blagoje ostali u
  Svilajncu i tamo si Milenkovići i Blagojevići) a slave Sv. Đorđa.
  6. Poreklom od Vlasotinca doseljeni 1866. g. i slave Sv. Nikolu.

  Ako neko nađe nekavu vezu svoje porodice sa ovde navedenim drago mi je da sam pomogao a mogu i do sitnica sa sadašnjim porodicama da pomognem kada je Markovac u pitanju.
  Pozdrav svima – Vladan Jovanović Markovčanin

  Одговори
 • dragan

  ilici konjuh kod krusevca krsna slava arandjelov dan i velika gospoina i nekada jovan krstitelj

  Одговори
 • dragan

  zanima me poreklo ilica kod mrkonjic grada selo gustovara pre 100 godina se rodio deda milan plavih ociju kao i ja slavio djurdjevdan.hvala.

  Одговори
  • Владимир

   Де нам мало поближе напиши о ономе што знадеш… Одакле су дошли у Густоваре? Ако погледаш изнад, видјећеш да сам, заједно са рођаком Иваном из Канаде, писао о поријеклу Илића из околине Доњег Вакуфа, који славе Светог Ђорђу (као, уосталом, и сви Илићи из Пађена). Е, сад, у књизи Александра Бачка “Породице Далматинских Срба“ се може наћи штошта занимљиво о поријеклу наше лозе. Неке ствари се поклапају са мојим мишљењем (које није засновано толико на подацима, колико на осјећају), а неке баш и не. По његовом, испада да су из Босне дошли у Далмацију Вукобратовићи – од њих су, како он вели, настали Илићи у Пађену и Оћестову (мада није сигуран да ли су из Лике или из Босне, нема о томе податке), па онда опет да су из Далмације (то знамо) у 18. вијеку прешли поново у Босну. Међутим, момак је горе навео да црква у Пађенима потиче из 15. вијека и да на гробљу из тог периода има Илића. Склон сам да вјерујем томе да је тачније ово друго, мада… Иначе, ово да су црнпурасти нема везе с нама. У селу су већина Илића које знам и којих се сјећам плави, мада то и није потпуно мјеродавно, и мајчини гени имају утицаја. Иначе, ја сам риђ, као и сестра. И тата је био, по свједочењу старијих, а и мамина фамилија (Шкрбе, по поријеклу Херцеговци из Стоца) је риђа, тако да нисам могао испасти другачији 😉 Рођака се бави генетиком у Канади и испитивала је поријекло са те тачке гледишта. Поријекло нам је келтско, углавном. Ивана ће ме исправити, ако гријешим. Има ли ико да потврди да ли има Илића око Бенковца, у Буковићу? У књизи не пише, а на нету сам наилазио да их има…

   Одговори
   • Владимир

    Мада, искрено, не слажем се са Бачковом тезом, коју он преписује од Јиречека, а гласи да су Срби дошљаци у Далмацију. Срби су ту аутохтоно становништво и нису никакви дотепенци. С тиме се само даје аргумент хрватима у смислу полагања тапије на српску земљу. И, уопште, нема квалитетног истраживања без големог теренског рада. У горенаведеној књизи ја га не видим. Не видим логику у тврдњи о досељавању Срба из околине Бугојна, Доњег Вакуфа и Јања у Далмацију. Процес је био обрнут. Узгред, Ускопље је Горњи Вакуф. Ово све наводим за оне које интересује ова грана Илића, а и за све оне које интересују коријени Срба у Далмацији и Лици.

    Одговори
 • Milan Ilic

  Zanima me moje poreklo, i ako ne znam puno o svom poreklu.
  Ono sto znam moze da pomogne.
  Nosim dedovo ime Milan,
  znam da je sahranjen u Cacku, gde je i ziveo i koliko znam tamo potice poreklo porodice.
  Deda Milan je imao dva sina mog oca Obrada i drugog sina Predrag.
  Slavimo krsnu slavu Sv.Ahangela Mihajla 21.novembar.

  Одговори
 • VLADIMIR ILIĆ

  Lp.Ilići. Molio bih vas za pomoć.Moj otac IlićAnton r.03.021927 mesto Kriva Feja,poginuo kao vojno lice 14.05.1954 g u Beogradu.Moj deda Petar Ilić, baka Zagorka Ilić rođ.Milenković i tatina sestra Stanika svi iz Krive Feje, o njima nemam nikakve podatke niti neznam njihovu krsnu slavu. Voleo bih da saznam više o njima, da mogu porodično stablo da sastavim. Zahvalan unapred za morebitnu pomoć

  Одговори
 • Maja

  Da li neko zna neśto o poreklu Ilića iz Kuršumlije?Slave Aleksandra Nevskog i Sv.Arhangela Mihajla,hvala na pomoći.

  Одговори
 • ljuba

  Poštovanje svima.
  Sad sam otkrio ovaj portal i zamolio bih, ukoliko je neko u saznjanju, da mi napiše nešto o poreklu familije Ilić nastanjene u selu Družetić, opština Koceljeva.
  Najstariji predak kojeg znam jeste Mikailo Ilić moj prededa, poginuo herojski na Gučevu 1914.te godine. Tada je bio u mlađoj dobi.
  Njegov rođeni brat Zlatomir, Zlaja, poginuo je na Solunskom frontu.
  Moja mejl adresa je [email protected]

  Unapred hvala i dobro zdravlje prezimenjacima, možda i nekim rođacima ovde.

  Одговори
 • Slavisa

  Postovanje Zanima me poreklo takodje slavimo Svetog Stefana zadnje sto znam je da mi je cukun deda Zivota rodjen 1888g poginuo u ratu 1915 otac mu je Petar majka Pavlija Ilic selo kamendol opstina grocka. Hvala unapred

  Одговори
 • Pomoc

  Zna li neko nesto o Ilićima iz Slatine kod Samca?
  Slava Arandjelovdan. Znam samo da su porijeklom negdje iz Hercegovine

  Одговори
 • Milan

  Поштовани, да ли неко зна нешто о Илићима из Доње Сабанте. Постоје неке приче да су дошли из крушевачке жупе и да су тада имали презиме немањић. У доњу сабанту код крагујевца су дошли око 1800.године…

  Одговори
 • Миладин Илић

  Моје презиме потиче из Возуће, село Предрази, општина Завидовићи.
  Сви славимо Св. Илију.

  Одговори
 • Илић

  Да ли неко нешто зна о Илићима из Драгојловића, слава свети Архангел? Знам да су дошли из Црне Горе, али ме интересује: када су дошли из Црне Горе и зашто су дошли? Да ли се зна од кога потиче презиме? Које је племе у питању и који део Црне Горе? Да ли и даље тамо има Илића и колико их је?
  Поздрав свим Илићима колико нас има!

  Одговори
 • Aleksandra ilic

  Dobro vece..zanima me poreklo Ilica iz sela Pukovac opstina Doljevac…krsna slava sv.Nikola

  Одговори
 • Milutin

  Odakle su došli Ilići u Barič?Slavimo Svetog arhiđakona Stefana. Pročitao sam da smo verovatno doselili iz Bosne. Zatim sam čitao o Ilićima iz Batkovića. Ali ne mogu da pronađem ništa preciznije.

  Одговори
 • ljuba

  interesuje me odakle su ilići došli u vlasinu stojkovićeu slave svetog nikolu.kasnije su se preselili u staro momčilovo opština žitorađa.

  Одговори
 • Nemanja

  Moj cukun deda ziveo je u Tresnjici,zvao se Ivan i umro je mlad,iza sebe je ostavio mog pradedu Jovana,koji se preselio u Vrhpolje.Slavimo djurdjevdan.
  Imam plavu/ridju kosu i svetao ten.
  Posto pre Ivana nastaje magla,a i o njegovoj smrti se malo zna,zanima me ako neko zna nesto vise o poreklu ili nesto vezano za poreklo da mi javi. [email protected]

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ИЛИЋ (п), у Југовићима (Невесиње). Бијељанима и Давидовићима (Билећа), Пустом Пољу (Гацко). Старином су из Рисна. Живјели су у Долу, Пољицу и Струјићима (Попово) и Сливници (Површ, Требиње). Из села До прешли су у Вријеске (Билећа), а одатле око 1830. године „на Ханџарев читлук“ у Југовиће. Славе Аранђеловдан, У Пољицу су „дијелом смрли“, а дијелом одселили „уназад 150 година“. Као сјећање на њих у селу се задржао назив Илићева чатрња. Из Струјића су преселили у До, а из Дола у Чваљину, гдје су се прозвали Гашићи. Под овим презименом дуго су живјели у Сливници (Површ), гдје је „пре 200-300 година“ дошла из Ћеклића у Црној Гори удовица неког Илића са својим синовима. Некада их је било и у Горогашама (Бобани), али су изумрли у том селу. У Бијељанима су Илићи „из Леденица изнад Рисна: доселио се Васо 1879. Године“. Славе Ђурђевдан (59:221, 267,268:84:76,181:248:27). Илићи у Пустом Пољу су доселили из Билеће у 19. вијеку, „на имање војводе Богдана Зимоњића“ (147:579).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Bojan

  Zanima me poreklo Ilica iz Crvene Jabuke pored Uba. Pradeda mi se zvao Branko Ilic a slavimo Sv. Jovana?

  Одговори
 • Milan Ilic

  Pozdrav za svu bracu Ilice. Da li neko zna ista o Ilicima sa podrucja Sladna(Gradačac/BIH). Slavimo Miholjdan. Unapred hvala.

  Одговори
 • časlav

  Zanima me poreklo Ilića iz sela Jaketića kod Bratunca uRrepublici Srpskoj.

  Одговори
 • časlav

  Da dodam,krsna slava Sveti Mrato(Mratinjdan)

  Одговори
 • Aleksandra Ilić Jokić

  Molim Vas za pomoc oko porekla porodice Ilić iz sela Žabare kod Topole (Oplenac). Nije mi ziv ni otac, ni deda, niti jedna baba koje bih mogla da pitam za vise informacija. Slava nam je Sv Toma.
  Otac mi se zvao Zoran Ilić, deda Mita, pradeda Milija Ilić. Dalje ne znam. Hvala unapred!

  Одговори
 • Dijana Ilic

  ILICI, ili posetioci ovog Foruma- Poreklo prezimena!

  Molim one koji mogu da mi pomognu da dodjem do e-mejla nekog iz sela Prislonice kod Cacka, a koji se prezivaju ILIC., da mi posalju njihove e-mejl-ove ili da proslede moj e-mejl
  [email protected]

  Naime, deo smo falimije i iz privatnih razloga mi je neophodno da stupim sa nekim od njih u kontakt. Ja sada naime mogu samo da komuniciram na ovaj nacin, jer su mi drugi nacini komunikacije osujeceni.

  Svakom se unapred zahvaljujem. Dijana

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top