Порекло презимена Илић

3. фебруара 2012.

коментара: 188

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (188)

Одговорите

188 коментара

 1. časlav

  Zanima me poreklo Ilića iz sela Jaketića kod Bratunca uRrepublici Srpskoj.

 2. časlav

  Da dodam,krsna slava Sveti Mrato(Mratinjdan)

 3. Aleksandra Ilić Jokić

  Molim Vas za pomoc oko porekla porodice Ilić iz sela Žabare kod Topole (Oplenac). Nije mi ziv ni otac, ni deda, niti jedna baba koje bih mogla da pitam za vise informacija. Slava nam je Sv Toma.
  Otac mi se zvao Zoran Ilić, deda Mita, pradeda Milija Ilić. Dalje ne znam. Hvala unapred!

 4. Dijana Ilic

  ILICI, ili posetioci ovog Foruma- Poreklo prezimena!

  Molim one koji mogu da mi pomognu da dodjem do e-mejla nekog iz sela Prislonice kod Cacka, a koji se prezivaju ILIC., da mi posalju njihove e-mejl-ove ili da proslede moj e-mejl
  [email protected]

  Naime, deo smo falimije i iz privatnih razloga mi je neophodno da stupim sa nekim od njih u kontakt. Ja sada naime mogu samo da komuniciram na ovaj nacin, jer su mi drugi nacini komunikacije osujeceni.

  Svakom se unapred zahvaljujem. Dijana

 5. Jasmina

  Pomaze Bog! Da li neko zna nesto vise o Ilicima koji su se u Negbinu (Nova Varos) doselili u 18.veku iz Crne Gore. Slava je Djurdjevdan. I deda i baba su bili Ilic,a nisu bili familija i ziveli su u istom selu. Ako neko ima informaciju ili smo u rodu neka salje na [email protected]. Pozdrav!