Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. časlav

    Zanima me poreklo Ilića iz sela Jaketića kod Bratunca uRrepublici Srpskoj.

  2. časlav

    Da dodam,krsna slava Sveti Mrato(Mratinjdan)

  3. Aleksandra Ilić Jokić

    Molim Vas za pomoc oko porekla porodice Ilić iz sela Žabare kod Topole (Oplenac). Nije mi ziv ni otac, ni deda, niti jedna baba koje bih mogla da pitam za vise informacija. Slava nam je Sv Toma.
    Otac mi se zvao Zoran Ilić, deda Mita, pradeda Milija Ilić. Dalje ne znam. Hvala unapred!

    • Aleksandar Ilić

      I ja bih voleo da saznam nešto više 🙂
      Takođe selo Žabare, otac Radoslav deda Dragomir, pradeda Aleksandar (Leka), slava Sv. Toma.

      • Slaviša

        Mi smo poreklom Ilići iz Kuršumlije, čukun deda mi se zvao Novica Ilić, kasnije je pradeda 1800-ih godina promenio prezime u Novičić po čukundedi i do dan danas mo Novičić. Krsna slava nam je svt.Toma.
        Po prici moga dede preci su se doselili iz Morace Crna Gora u Leposavić selo Borčane a kasnije čukun deda Novica u toplicu opstina Kursumlija selo Sagonjevo.

  4. Dijana Ilic

    ILICI, ili posetioci ovog Foruma- Poreklo prezimena!

    Molim one koji mogu da mi pomognu da dodjem do e-mejla nekog iz sela Prislonice kod Cacka, a koji se prezivaju ILIC., da mi posalju njihove e-mejl-ove ili da proslede moj e-mejl
    [email protected]

    Naime, deo smo falimije i iz privatnih razloga mi je neophodno da stupim sa nekim od njih u kontakt. Ja sada naime mogu samo da komuniciram na ovaj nacin, jer su mi drugi nacini komunikacije osujeceni.

    Svakom se unapred zahvaljujem. Dijana

  5. Jasmina

    Pomaze Bog! Da li neko zna nesto vise o Ilicima koji su se u Negbinu (Nova Varos) doselili u 18.veku iz Crne Gore. Slava je Djurdjevdan. I deda i baba su bili Ilic,a nisu bili familija i ziveli su u istom selu. Ako neko ima informaciju ili smo u rodu neka salje na [email protected]. Pozdrav!

  6. Mirko

    Zdravo,

    Moji su Ilići došli za Kovin oko 1820 godine. Po porodičnom predanju smo dosli iz okoline Kragujevca mesto Ilićevo.

    Od tada imam sve zapise.

    Slavimo Sv. Nikolu.

    Zanimljivo je na porodica nosi nadimak “Janaćevi” ili “Janačevi”.

    Ukoliko neko ima neki podatak molim podelite samnom.

    Da li neko od Ilića živi u okolini Kragujevca?

  7. Isidora Ilić

    Ilići iz Dervente (selo G.Cerani), Republika Srpska. Slavimo Lazarevu Subotu. Pradjed mi se zvao Djordjo i zena Bosiljka djevojacki Gojić. Cukundjed Aleksa. Da li neko zna vise o nasem porijeklu?

    • Darko Ilić

      Ja sam takođe Ilić moji preci su bežali iz cg tačnije okolina zeta od krvne osvete pa smo preuzeli prezime ilic inače smo poreklom Otaši.

      Doseleli smo se u kuršumliji toplicki okrug jug Srbije.

      Slava: Nikoljdan

      A čukundeda bio solunac Nikola i brat gojak

      Pozdrav

    • Sasa

      I ja sam Ilić iz sela G. Cerani, Derventa

  8. Svetlana Ilic

    Ja sam Ilic iz sela Padjene kod Knina Dalmacija. Ima mnogo zapisa o porjeklu prezimena Ilic , jedan od zapisa je da su Ilici porjeklom sa otoka Visa , cak imaju i svoj grb.
    Ilici iz Padjena su jedini pravoslavni Ilici u Hrvatskoj i slave Sv.Georgija. Kada upitate Padjence odakle dolazimo, svi ce vam odgovoriti iz Dalmacije. Crkva Sv.Georgije je ranjena 1456 godine.
    Srdačan pozdrav svim Ilicima

    • Vladimir Ilić

      Pozdrav Ilićima iz Pađena. Imate jednu granu, tj. rođake u Bosni – okolina Donjeg Vakufa (sada raseljeni svukuda po Republici Srpskoj) i u Janju. Jedini smo od Ilića u Bosni koji slavimo Svetog Đorđa, a postoji i pamćenje o doseljavanju iz Pađena, u drugoj polovini 18-og vijeka.

      • Marija

        Postovani, gde bih mogla da pronadjem podatke za porodicu Ilic,selo Zavlaka,Radjevina. Krsna slava sv.Nikola. hvala

      • aloha

        moj deda je ilic, selo koscani donji vakuf..imas ilice i na pribraci ,ruskoj pilani..vecinom nisu u rodbinskoj vezi..svima je krsna slava djurdjevdan sto znaci da su svi iz iste loze ilica ..

  9. Nikolina Radenković

    Poštovani, ja sam Nikolina Radenković iz Novog Pazara. Saznala sam da imamo rođake koji se prezivaju Ilić, to jest da potičemo od istog pretka. Naime, bila su tri brata Radenko, Damljan i Fićo, koji su imali i dve sestre Janu i Maksjanu. Živeli su u zaseoku Šljivnje nadomak Novog Pazara, na obroncima planine Rogozna. Radenko se odvojio od braće i uzeo prezime Radenković i nastavio sa porodicom da živi tu, kao i Damljan samo što je on ostavio prezime Ilić. Fićo je odselio negde kod Kopaonika i ostavio prezime Ilić. Slavimo slavu Sveti Ignjatije Bogonosac.Nažalost, ne znam više, ako neko zna volela bih da saznam detaljnije.