Порекло презимена Илић

3. фебруар 2012.

коментара: 214

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Илић

Хаплогрупа: Е1b род Г

Порекло: Лесковац, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Братунац, Република Српска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Београд, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Илић

Хаплогрупа: I2a род L38

Порекло: Лозовик, Велика Плана, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Илић веома је раширено, а портал Порекло као први у низу текстова о Илићима објављјује прилог нашег сарадника Микице Илића о Илићима из села Батковић код Бијељине. Реч је о подацима из његове монографије “Село Босут у Срему”:

Илићи (Стјепањдан) су старином Херцеговци. Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица). Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана. Илићи су једна од најстаријих фамилија у Батковићу, што се види по парцелама на сеоском гробљу на којима су сахрањивали своје претке, јер су та места на самом почетку гробља. Зову их још и Савићи, по претку Сави. Чланови ове фамилије данас живе у: Батковићу, Босуту, Бијељини, Тузли, Београду и Футогу. Презиме Илић је једно од најфреквентнијих у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У Хрватској је презиме Илић најучесталије у селу Пађане у околини Книна, а често је и на подручју целе земље.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ИЛИЋИ

(живе у Пољу Радовића)

Илићи су огранак Милошевића. Презиме су добили по свом претку Илији, који се презивао Кустурић, а живио је у првој половини 18. вијека. Илићи су једно вријеме живјели на Малинску, одакле су их потиснули Ускоци, па су се населили у Поље Радовића, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

___________

ИЛИЋИ у Леденицама, више Рисна, поријеклом су од Илије, сина кнеза Дракуле Мандића, који се из дробњачког села Придворице доселио на Леденице, гдје његови потомци узеше презиме Илићи.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Трнову Петку.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (214)

Одговорите

214 коментара

  1. Јоксим

    Благо Момиру и сличнима на оваквој памети!

  2. Vladan Jovanović

    Kako vidim da ima dosta zainteresovanih za poreklo svoje porodice a sa prezimenom ILIĆ , pošto se lično bavim istraživanjem porekla porodica (i prezimena) u naselju Markovac kod Velike Plane, u mogućnosti sam da doprinesem ovoj potrazi za korenima.
    U tom smislu dajem nekoliko podataka vezanih za prezime ILIĆ a vezano za naselje Markovac u Pomoravlju.
    Kao prvo prezime je formirano po nekom pretku iz porodice koji se zvao ILIJA a u određenom vremenu i to uglavnom polovinom 19.tog veka.
    Tada je često dolazilo do situacije da se jedna porodica rasčlani na više prezimena a veoma su bliski . Na primer : Petar Popović imade sinove Iliju, Stojana i Savu. Njihovo prezime ne bude Popović već Petrović a već njihova deca se prezivaju ILIĆ, STOJANOVIĆ i SAVIĆ.
    Oni su vrlo bliska familija a vremenom je moguće da se porodično udalje.
    Ovo je većini istraživača poznato te onda stupa istraživanje po porodičnoj slavi i tu se nađe njihova porodična veza jer , uglavnom, svi zadrže porodičnog sveca za slavu.
    A u Markovcu ima ILIĆA:
    1. Poreklom od roda Pavlovića (po Pavlu Krnjašu doseljenom iz Kovanice u Resavi pre 1737
    g.) i slave Sv. Nikolu .
    2.Poreklom od roda Gadžića (po Iliji Radovanoviću – Gadži , doseljeni iz Glogovca kod
    Jagodine pre 1803.g.) i slave Sv. Nikolu.
    3. Poreklom od roda Popovića (po Iliji Jovanoviću – Popoviću, doseljeni iz Vel.Popovića u
    Resavi pre 1804.g.) i slave Sv. Nikolu.
    4. Poreklom iz Dubnice u Resavi , doseljeni 1852 , slave Sv. Arhanđele,
    5. Poreklom iz Svilajnca ( U markovac došao 1866. Ilija a braća Milenko i Blagoje ostali u
    Svilajncu i tamo si Milenkovići i Blagojevići) a slave Sv. Đorđa.
    6. Poreklom od Vlasotinca doseljeni 1866. g. i slave Sv. Nikolu.

    Ako neko nađe nekavu vezu svoje porodice sa ovde navedenim drago mi je da sam pomogao a mogu i do sitnica sa sadašnjim porodicama da pomognem kada je Markovac u pitanju.
    Pozdrav svima – Vladan Jovanović Markovčanin

  3. dragan

    ilici konjuh kod krusevca krsna slava arandjelov dan i velika gospoina i nekada jovan krstitelj

  4. dragan

    zanima me poreklo ilica kod mrkonjic grada selo gustovara pre 100 godina se rodio deda milan plavih ociju kao i ja slavio djurdjevdan.hvala.

    • Владимир

      Де нам мало поближе напиши о ономе што знадеш… Одакле су дошли у Густоваре? Ако погледаш изнад, видјећеш да сам, заједно са рођаком Иваном из Канаде, писао о поријеклу Илића из околине Доњег Вакуфа, који славе Светог Ђорђу (као, уосталом, и сви Илићи из Пађена). Е, сад, у књизи Александра Бачка ”Породице Далматинских Срба” се може наћи штошта занимљиво о поријеклу наше лозе. Неке ствари се поклапају са мојим мишљењем (које није засновано толико на подацима, колико на осјећају), а неке баш и не. По његовом, испада да су из Босне дошли у Далмацију Вукобратовићи – од њих су, како он вели, настали Илићи у Пађену и Оћестову (мада није сигуран да ли су из Лике или из Босне, нема о томе податке), па онда опет да су из Далмације (то знамо) у 18. вијеку прешли поново у Босну. Међутим, момак је горе навео да црква у Пађенима потиче из 15. вијека и да на гробљу из тог периода има Илића. Склон сам да вјерујем томе да је тачније ово друго, мада… Иначе, ово да су црнпурасти нема везе с нама. У селу су већина Илића које знам и којих се сјећам плави, мада то и није потпуно мјеродавно, и мајчини гени имају утицаја. Иначе, ја сам риђ, као и сестра. И тата је био, по свједочењу старијих, а и мамина фамилија (Шкрбе, по поријеклу Херцеговци из Стоца) је риђа, тако да нисам могао испасти другачији 😉 Рођака се бави генетиком у Канади и испитивала је поријекло са те тачке гледишта. Поријекло нам је келтско, углавном. Ивана ће ме исправити, ако гријешим. Има ли ико да потврди да ли има Илића око Бенковца, у Буковићу? У књизи не пише, а на нету сам наилазио да их има…

      • Владимир

        Мада, искрено, не слажем се са Бачковом тезом, коју он преписује од Јиречека, а гласи да су Срби дошљаци у Далмацију. Срби су ту аутохтоно становништво и нису никакви дотепенци. С тиме се само даје аргумент хрватима у смислу полагања тапије на српску земљу. И, уопште, нема квалитетног истраживања без големог теренског рада. У горенаведеној књизи ја га не видим. Не видим логику у тврдњи о досељавању Срба из околине Бугојна, Доњег Вакуфа и Јања у Далмацију. Процес је био обрнут. Узгред, Ускопље је Горњи Вакуф. Ово све наводим за оне које интересује ова грана Илића, а и за све оне које интересују коријени Срба у Далмацији и Лици.

  5. Milan Ilic

    Zanima me moje poreklo, i ako ne znam puno o svom poreklu.
    Ono sto znam moze da pomogne.
    Nosim dedovo ime Milan,
    znam da je sahranjen u Cacku, gde je i ziveo i koliko znam tamo potice poreklo porodice.
    Deda Milan je imao dva sina mog oca Obrada i drugog sina Predrag.
    Slavimo krsnu slavu Sv.Ahangela Mihajla 21.novembar.

  6. VLADIMIR ILIĆ

    Lp.Ilići. Molio bih vas za pomoć.Moj otac IlićAnton r.03.021927 mesto Kriva Feja,poginuo kao vojno lice 14.05.1954 g u Beogradu.Moj deda Petar Ilić, baka Zagorka Ilić rođ.Milenković i tatina sestra Stanika svi iz Krive Feje, o njima nemam nikakve podatke niti neznam njihovu krsnu slavu. Voleo bih da saznam više o njima, da mogu porodično stablo da sastavim. Zahvalan unapred za morebitnu pomoć

  7. Maja

    Da li neko zna neśto o poreklu Ilića iz Kuršumlije?Slave Aleksandra Nevskog i Sv.Arhangela Mihajla,hvala na pomoći.

  8. ljuba

    Poštovanje svima.
    Sad sam otkrio ovaj portal i zamolio bih, ukoliko je neko u saznjanju, da mi napiše nešto o poreklu familije Ilić nastanjene u selu Družetić, opština Koceljeva.
    Najstariji predak kojeg znam jeste Mikailo Ilić moj prededa, poginuo herojski na Gučevu 1914.te godine. Tada je bio u mlađoj dobi.
    Njegov rođeni brat Zlatomir, Zlaja, poginuo je na Solunskom frontu.
    Moja mejl adresa je [email protected]

    Unapred hvala i dobro zdravlje prezimenjacima, možda i nekim rođacima ovde.

  9. Slavisa

    Postovanje Zanima me poreklo takodje slavimo Svetog Stefana zadnje sto znam je da mi je cukun deda Zivota rodjen 1888g poginuo u ratu 1915 otac mu je Petar majka Pavlija Ilic selo kamendol opstina grocka. Hvala unapred

  10. Pomoc

    Zna li neko nesto o Ilićima iz Slatine kod Samca?
    Slava Arandjelovdan. Znam samo da su porijeklom negdje iz Hercegovine