Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. Joksim

    Blago Momiru i sličnima na ovakvoj pameti!

  2. Vladan Jovanović

    Kako vidim da ima dosta zainteresovanih za poreklo svoje porodice a sa prezimenom ILIĆ , pošto se lično bavim istraživanjem porekla porodica (i prezimena) u naselju Markovac kod Velike Plane, u mogućnosti sam da doprinesem ovoj potrazi za korenima.
    U tom smislu dajem nekoliko podataka vezanih za prezime ILIĆ a vezano za naselje Markovac u Pomoravlju.
    Kao prvo prezime je formirano po nekom pretku iz porodice koji se zvao ILIJA a u određenom vremenu i to uglavnom polovinom 19.tog veka.
    Tada je često dolazilo do situacije da se jedna porodica rasčlani na više prezimena a veoma su bliski . Na primer : Petar Popović imade sinove Iliju, Stojana i Savu. Njihovo prezime ne bude Popović već Petrović a već njihova deca se prezivaju ILIĆ, STOJANOVIĆ i SAVIĆ.
    Oni su vrlo bliska familija a vremenom je moguće da se porodično udalje.
    Ovo je većini istraživača poznato te onda stupa istraživanje po porodičnoj slavi i tu se nađe njihova porodična veza jer , uglavnom, svi zadrže porodičnog sveca za slavu.
    A u Markovcu ima ILIĆA:
    1. Poreklom od roda Pavlovića (po Pavlu Krnjašu doseljenom iz Kovanice u Resavi pre 1737
    g.) i slave Sv. Nikolu .
    2.Poreklom od roda Gadžića (po Iliji Radovanoviću – Gadži , doseljeni iz Glogovca kod
    Jagodine pre 1803.g.) i slave Sv. Nikolu.
    3. Poreklom od roda Popovića (po Iliji Jovanoviću – Popoviću, doseljeni iz Vel.Popovića u
    Resavi pre 1804.g.) i slave Sv. Nikolu.
    4. Poreklom iz Dubnice u Resavi , doseljeni 1852 , slave Sv. Arhanđele,
    5. Poreklom iz Svilajnca ( U markovac došao 1866. Ilija a braća Milenko i Blagoje ostali u
    Svilajncu i tamo si Milenkovići i Blagojevići) a slave Sv. Đorđa.
    6. Poreklom od Vlasotinca doseljeni 1866. g. i slave Sv. Nikolu.

    Ako neko nađe nekavu vezu svoje porodice sa ovde navedenim drago mi je da sam pomogao a mogu i do sitnica sa sadašnjim porodicama da pomognem kada je Markovac u pitanju.
    Pozdrav svima – Vladan Jovanović Markovčanin

  3. dragan

    ilici konjuh kod krusevca krsna slava arandjelov dan i velika gospoina i nekada jovan krstitelj

  4. dragan

    zanima me poreklo ilica kod mrkonjic grada selo gustovara pre 100 godina se rodio deda milan plavih ociju kao i ja slavio djurdjevdan.hvala.

    • Vladimir

      De nam malo pobliže napiši o onome što znadeš… Odakle su došli u Gustovare? Ako pogledaš iznad, vidjećeš da sam, zajedno sa rođakom Ivanom iz Kanade, pisao o porijeklu Ilića iz okoline Donjeg Vakufa, koji slave Svetog Đorđu (kao, uostalom, i svi Ilići iz Pađena). E, sad, u knjizi Aleksandra Bačka ”Porodice Dalmatinskih Srba” se može naći štošta zanimljivo o porijeklu naše loze. Neke stvari se poklapaju sa mojim mišljenjem (koje nije zasnovano toliko na podacima, koliko na osjećaju), a neke baš i ne. Po njegovom, ispada da su iz Bosne došli u Dalmaciju Vukobratovići – od njih su, kako on veli, nastali Ilići u Pađenu i Oćestovu (mada nije siguran da li su iz Like ili iz Bosne, nema o tome podatke), pa onda opet da su iz Dalmacije (to znamo) u 18. vijeku prešli ponovo u Bosnu. Međutim, momak je gore naveo da crkva u Pađenima potiče iz 15. vijeka i da na groblju iz tog perioda ima Ilića. Sklon sam da vjerujem tome da je tačnije ovo drugo, mada… Inače, ovo da su crnpurasti nema veze s nama. U selu su većina Ilića koje znam i kojih se sjećam plavi, mada to i nije potpuno mjerodavno, i majčini geni imaju uticaja. Inače, ja sam riđ, kao i sestra. I tata je bio, po svjedočenju starijih, a i mamina familija (Škrbe, po porijeklu Hercegovci iz Stoca) je riđa, tako da nisam mogao ispasti drugačiji 😉 Rođaka se bavi genetikom u Kanadi i ispitivala je porijeklo sa te tačke gledišta. Porijeklo nam je keltsko, uglavnom. Ivana će me ispraviti, ako griješim. Ima li iko da potvrdi da li ima Ilića oko Benkovca, u Bukoviću? U knjizi ne piše, a na netu sam nailazio da ih ima…

      • Vladimir

        Mada, iskreno, ne slažem se sa Bačkovom tezom, koju on prepisuje od Jirečeka, a glasi da su Srbi došljaci u Dalmaciju. Srbi su tu autohtono stanovništvo i nisu nikakvi dotepenci. S time se samo daje argument hrvatima u smislu polaganja tapije na srpsku zemlju. I, uopšte, nema kvalitetnog istraživanja bez golemog terenskog rada. U gorenavedenoj knjizi ja ga ne vidim. Ne vidim logiku u tvrdnji o doseljavanju Srba iz okoline Bugojna, Donjeg Vakufa i Janja u Dalmaciju. Proces je bio obrnut. Uzgred, Uskoplje je Gornji Vakuf. Ovo sve navodim za one koje interesuje ova grana Ilića, a i za sve one koje interesuju korijeni Srba u Dalmaciji i Lici.

  5. Milan Ilic

    Zanima me moje poreklo, i ako ne znam puno o svom poreklu.
    Ono sto znam moze da pomogne.
    Nosim dedovo ime Milan,
    znam da je sahranjen u Cacku, gde je i ziveo i koliko znam tamo potice poreklo porodice.
    Deda Milan je imao dva sina mog oca Obrada i drugog sina Predrag.
    Slavimo krsnu slavu Sv.Ahangela Mihajla 21.novembar.

    • Milan Ilic

      Ako je ovaj Ministar Velimir Ilic iz Cacka mozda ima neke veze sa njime,
      a cuo sam neku pricu da ima daljna srostva sa pevacem Miroslavom Ilicem.
      Ko ce znati bas me intresuje poreklo.

  6. VLADIMIR ILIĆ

    Lp.Ilići. Molio bih vas za pomoć.Moj otac IlićAnton r.03.021927 mesto Kriva Feja,poginuo kao vojno lice 14.05.1954 g u Beogradu.Moj deda Petar Ilić, baka Zagorka Ilić rođ.Milenković i tatina sestra Stanika svi iz Krive Feje, o njima nemam nikakve podatke niti neznam njihovu krsnu slavu. Voleo bih da saznam više o njima, da mogu porodično stablo da sastavim. Zahvalan unapred za morebitnu pomoć

    • Ilic

      Slava je Nikoljdan svim Ilicima od Vlasine do Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Vlasotinca i Leskovca. Imaš i haplo grupu ispita u.

  7. Maja

    Da li neko zna neśto o poreklu Ilića iz Kuršumlije?Slave Aleksandra Nevskog i Sv.Arhangela Mihajla,hvala na pomoći.

  8. ljuba

    Poštovanje svima.
    Sad sam otkrio ovaj portal i zamolio bih, ukoliko je neko u saznjanju, da mi napiše nešto o poreklu familije Ilić nastanjene u selu Družetić, opština Koceljeva.
    Najstariji predak kojeg znam jeste Mikailo Ilić moj prededa, poginuo herojski na Gučevu 1914.te godine. Tada je bio u mlađoj dobi.
    Njegov rođeni brat Zlatomir, Zlaja, poginuo je na Solunskom frontu.
    Moja mejl adresa je [email protected]

    Unapred hvala i dobro zdravlje prezimenjacima, možda i nekim rođacima ovde.

  9. Slavisa

    Postovanje Zanima me poreklo takodje slavimo Svetog Stefana zadnje sto znam je da mi je cukun deda Zivota rodjen 1888g poginuo u ratu 1915 otac mu je Petar majka Pavlija Ilic selo kamendol opstina grocka. Hvala unapred

  10. Pomoc

    Zna li neko nesto o Ilićima iz Slatine kod Samca?
    Slava Arandjelovdan. Znam samo da su porijeklom negdje iz Hercegovine