Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. Familije-prezimena Ilić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Trešnjevica
    -Sinji Vir
    -Šuljkovac
    -Bagrdan
    -Gornji Štipalj
    -Miloševo
    -Kovačevac
    -Međureč
    -Bukovče

  2. Familije-prezimena Ilić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    Gradac, Korman, Crni Kal, Drača, Brzan, Adrovac, Rača, Donja Rača, Botunj, Dragobraća, Korićani (Petkovčani), Korićani (Nikoljci), Maršić, Radovanje, Resnik (Petkovčani) Resnik (Nikoljci), Resnik (Đorđevci), Rakinac, Veliki Šenj, Markovac (Aranđelovci), Markovci (Nikoljci), Lapovo, Batoččina Varoš, Rogojevac, Novi Milanovac, Rača (Svilajničani), Rača (Sipićani), Donja Rača i Divostin

  3. Miroslava Ilić

    Pozdrav 🙂
    i mene zanima moje porijeklo.Živim u okolini Bijeljine(Republika Srpska)
    Prandjed mi se zvao Tanasije imao je 5 djece, od kojih su dva sina Pero i Lazar.
    Mi smo potomci Perini, dok preko puta nas žive Lazarevi potomci.
    Slavimo Savindan.Samo te dvije kuće Ilića imaju.

  4. Marijana

    Postovani, zanima me poreklo Ilica, zivim u Vrcinu (Beograd), krsna slava nam je Djurdjevdan. Jedino sto znam i sto moj deda pamti, da nam je poreklo od deda Jevrema (od njega ima jos 5 generacija). Veliki pozdrav!

  5. Miroslav

    Poštovani,
    Čitao sam vaše komentare i nisam našao nikgog da slavi Lazarevu subotu ( Vrbicu ). To je naša slava, mi smo Ilići iz Buđanovaca ( kod Rume ). Moj pradeda se zvao Radovan i nije imao braće i sestara. Od skoro sam počeo da se zanimam za dalje poreklo, jer od mojih niko ne zna za dalju istoriju prezimena i porekla.
    Pozdrav…

  6. Jovana

    Zanima me da li neko zna Poreklo Ilica iz Srebrenice? Krsna slava Sveti Jovan?

  7. Milan

    pozdrav. da li neko zna nesto vise o Ilićima iz sela Metlic kod Šabca, krsna slava sv. Luka ćale mi je rekao da smo potomci Neje Ilića sto sam i ovde procitao ali me zanima jos detalja ako neko slucajno zna.

  8. Mile Ilic

    Pozdrav svima , zovem se Mile Ilic rodjen sam u N Sadu od oca Dusana i majke Save devojacko Ilic.Moji roditellji su u krvnom srodstvu i to im je poznato bilo i pre nego su stupili u brak.Oboje su rodjeni u Lokvarima selo Ilici (Kauri) na Manjaci (B Luka)Moj pradeda sa oceve strane Mile i Jovan sa majcine strane su bili su rodjena braca od oca Petra koji se oko 1850 god doselio iz mesta Padjeni kod Knina.U isto vreme je njegov rodjeni brat (ime mi nije poznato) odselio za Beograd i poznato mi je iz price moga deda DJordja da je njegov otac ,a moj pradeda Mile odlazio kod strica u Beograd u vise navrata ali se posle ta veza prekinula!Moj deda sa Majcine strane Milan mi je pricao o svojim odlascima u Padjene i o tome da nam je tamo ostala familija.Inace krsna slava nam je Djurdjev dan!Takodje deda nam je pricao da smo starinom iz Crne Gore cak je pominjao mesto Kralji! Trenutno najveci deo familije Ilica zivi u N sadu i okolini i jedan deo u Vognju kod Rume.Ima ih i u B Luci tacnije svuda!Moj otac je meni pricao da Ilica iz Padjena ima i kod Sombora u mestu Prigrevici i da su oni naseljeni u 20 veku ne secam se tacno da li su Solunci ili iz 8 ofanzive! Toliko ja znam o mojem poreklu!Inace neko je napisao da smo crne puti sto jeste tacno cak imamo i deo familije (to nisam spomenuo ranije) naseljen u Omoljici koji smo zvali Crnkici .Kod nas su svi imali nekakav nadimak tako da su postojali i danas fala bogu postoje Pusulici (moji) Kicici (moji po zenskoj liniji) Jovici, Simici, Tonjici, Romici.Pozdrav iz Bukovca!

  9. slavisa

    Zivim u Sapcu moj deda je donet u selo petkovica sa 4 godine oko1920 doneo ga je ujak Jezdimir Ilic(imao sina jelenka mislim) iz sela Zajace mislim okolina Loznice njegova sestra se zvala Soka Ilic a moj deda je vanbracno dete i tu gubim svaki dalji trag . Ako neko zna nesto vise nek posalje e mail [email protected]

  10. Sanja Ilic

    Zivim u Loznici,prezivam se ilic,moj otac je poreklom iz sela Matijavac opstina Vladimirci,deda Ilija, Pradeda Milorad,krsna slava sv.Jovan,molim Vas ako nesto zna o nasem poreklu da mi posalje na mejl [email protected]