Порекло презимена Филиповић

3. фебруар 2012.

коментара: 186

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ФИЛИПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Филиповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска
Један род са Васићима, Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима, Милошевићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним)

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Филиповић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Узовница, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (186)

Одговорите

186 коментара

  1. Stefan Filipović

    Pozdrav,
    Interesuje me poreklo mojih Filipovića iz Bradića u okolini Bajine Bašte; slavim Sv. Nikolu. Poznata mi je jedna legenda o braći Filipu i Malešu koji su od Turaka pobegli u ove krajeve.
    Hvala unapred

  2. Mladen

    Poštovanje,
    želeo bih da saznam više o poreklu svog prezimena, odnosno rodoslova.. Ja sam iz Ništa, ali potičem iz sela Ravna Dubrava, Opština Gadžin Han poznatija pod nazivom Zaplanje, Nišavski okrug, Najdalje što znam jeste moj čukundeda Viden Filipović koji je poginuo u I s.ratu. Slavimo Svetog Nikolu.. Hvala unapred.

    • Filip Filipović

      Pozdrav

      Možda smo rođaci Mladene, moji su iz Velikog Vrtopa iz Zaplanja, selo baš blizu Ravne Dubrave. Takođe me zanima poreklo prezimena Filipović, svi rođaci su se odselili jos pre par decenija, ostala je samo moja kuća. Najdalje što znam je askurđel Filip, po kome kažu i da smo dobili prezime (ili smo i ranije bili Filipovići ili od tada, to nisam siguran), oko 1830 godine je živeo Filip. Ima i indicija da su selo osnovali popovi i da smo poreklom iz Hercegovine. Slavimo Svetog Nikolu.

      Ako ima i neka tema na forumu o Filipovićima , rado bi se priključio, javite mi

      Ako neko ima

    • Simona

      Pozdrav, slucajno Sam pronasla tekst na googlu I videla vas komentar. Moja porodica se preziva Filipovic I sa tatine strane su bas iz Sela Ravna Dubrava, tako da je vrlo moguce da smo rodjaci, ja Sam rodjena u Beogradu Ali tatina Familija je bas iz Ravne Dubrave.

  3. Marica

    Zanima me poreklo prezimena filipovic sa majevice djed bosko otac bozo navodno doselil iz kolasina slava djurdjevdan

  4. Aca

    Zdravo ja sam iz livadja od prezimena Filipović od Filipa koji se doselio iz crne gore moji pradedovi Filip-marinko-toma-marjan-obrad- pradeda radic-deda miroslav-otac milan-aleksandar slava sv arandjel i gospodin dan

  5. Milutin

    Pozdrav prezimenjaci,
    Zanima me može li mi neko pomoći da saznam nešto o mojima.
    Ime sam dobio po dedi koji je rođen 1937 na Kosovu i Metohiji u selu Podujevo. Krajem 50-ih se doselio u Beograd gde i danas živi nekoliko kuća.
    Krsna slava sv. Alimpije
    Pradeda mi je bio Trajko ali ga i deda slabo pamti, kao mali ostao siroče.
    Slušao sam priče o relaciji Crna Gora i okolina Kruševca pa bi voleo da čujem još nešto ako znate.
    Pozdrav

    • Luka

      Pozdrav Milutine ja sam Filipovic iz okoline Beograda takodje slavim sv.Alimpija 9 decembar.Otac Goran,Deda Radosav(sibin),pradeda čiveni u Jugosaliviji Bora kovač poznat po tome da je promenio mnogo zena i da je sa svakom imao dete inace ziveo je u porodicnoj kuci,njegov otac Salko i njegov otac Sarafil Filipovski koji je doso iz Makedonije.

  6. Aleksandar Filipović

    Interesuje me poreklo prezimena Filipović okolina Vranja (selo Slivnica) slavimo Sv. Nikolu. Deda Borivoje Filipović je 1946. u potrazi za poslom (radio na železnici) došao u Lapovo gde se oženio i ostao da živi. Imao je još 2 brata i 3 sestre, on je bio najmlađi. Pradeda se zvao Mladen, a sva familija koliko znam iz priča se iz sela naselila većinom u Vranje i Vranjsku Banju, mada imam i neku familiju po Beogradu po priči koju pamtim, možda i po drugim mestima. Imam i dve rođakinje kojima deda dođe rođeni ujak i još jednog rođaka koji su se takođe iz Vranja doselili u Lapovo.

  7. Ilija S. Filipović

    Svi Filipovići,srpskog roda,imaju poreklo iz Crne Gore. Oni koji slave Svetog Nikolu korene vuku sa Žabljaka,Durmitor. Moj rod. Selili su se najviše u Užice,Valjevo,Hercegovinu,Niš… Oni koji slave Aranđelovdan potiču sa Cetinja. Najviše su se selili na Kosovo, Beograd,Požarevac… Grb plemena(sa Žabljaka)iz 1672 godine možete videti na mojoj naslovnoj fotografiji fb naloga.

    • Predrag Filippvić

      Inače nam je krsna slava Sveti Vrači Kozma i Damjan

    • Vlada Filipovic

      Druze moje poreklo je sa Cetinja pleme Ceklici iz Ceklica
      Slavimo svetog iliju
      Takodje imamo svoj porodican grb koji se prenosi sa kolena na koleno
      Moj pra pra pra je imao knezevsku titulu ali zbog krvne osvete moralo je celo pleme da se odseli

      Pravac u Srbiju neseliki su se pored reke UBace kod Uba
      Posto je reka bila poplavna nasellili su jedno brdo 5 km od Valjeva i nazvase ga STRMNA GORA
      Selo koje asocira na Crnu Goru

      • Slavisa Filipovic

        Zdravo Filipovici. Ja sam iz sl Pasjane opstina Gnjilane. Moj otac Blagoje deda Sava pradeda Vasa, jos uvek zivimo u Pasjane, krsna slava Sveti Vraci.
        Spominje se Bilince to je blizu, a mucibaba od moje selo je 4 km.
        Znam da je jedan od pradede odseljen u Vranje a drugi u Leskovac a mi smo ostali u Pasjane
        Moze li neko da mi pomogne poreklo Filipovici u selo Pasjane, gde i dan danas zivimo

    • Milan Filipović

      Zdravo Ilija, molim vas da me kontaktirate na [email protected] u vezi teme. Pozdrav!

  8. Milovam

    Poštovani
    Hteo bih da najpre pozdravim i ukoliko postoji mogućnost da me bliže upoznate o mom poreklu koje potoce iz sela Bilinca(prema recima mojih starijih)
    Odnosno prezivamo se Aleksic pre ovog prezimena moj deda se prezivao Pesic a ime Ilija(Solunski borac,ako Vam to nešto znaci)?
    Slavimo slavu Aranđelovdan
    Inače su doseljeni iz Preševske opstine iz sela Raince pre toga prema recima starijih iz sela Bilince,mesto prebivališta mog već pokojnog dede Ilije Pešića je bilo selo Oslare opstina Bujanovac.
    Znaci sad smo Aleksici,dok je moj deda nosio prezime Pesic
    E sad ako se dobro sećam moj pra deda se zvao Velicko.

    • V.D

      Pozdrav citam komentare povodom porekla prezimena Filipovic i naisao sam na tvoj post . Interesantno je to da su moji koreni odatle npr moj otac je rodjen u tom selu bilince prezime Filipovic i slavi slavu Arandjelovdan .Sto se tice porekla mogu da te povezem sa covekom koji zna mnoge familije sela Bilince pa ako si zainteresovan javi se

  9. Bojan Filipovic

    Postovanje svim Filipovicima. Zovem se Bojan rodom iz sela Vrbica kod Aranjelovca,krsna slava sv.Miholjdan. Sve sto znam je da ovde postojimo od 1800 -i neke a voleo bih da saznam odakle su se doselili. Ako neko ima neko saznanje molio bih da pise. Hvala i pozdrav svima.

  10. Filip

    Poštovani, moje prezime je Filipović, potičemo iz Livađa (selo u podnožju Kopaonika)., ali čukundeda se doselio u Blace (Toplički kraj) i slavimo slavu Sv Aranđel. Zanima me poreklo prezimena. Hvala

    • Копа(о)ник

      Филипе, припадаш највероватније роду Морачана Богићеваца. Шаљем ти линкове који ти могу објасни порекло https://www.poreklo.rs/2018/11/12/poreklo-prezimena-selo-bozoljin-brus/, https://www.poreklo.rs/2018/07/23/poreklo-prezimena-selo-livadje-brus/. У прилог тврдњи да припадаш роду Морачана Богићеваца је и следећи резултат 90. Тодосијевић, Аранђеловдан, преслава В. Госпојина, Бозољин, Брус

      Припада хаплогрупи R1b>P312>U152>Z36>Z67, роду Морачана Богићеваца.

      Иако су веома бројни на ширем простору Копаоника, ово је прва генетска потврда да породице са славом Аранђеловдани преславом В. Госпојина припадају овом роду. Једина необична вредност у односу на модални хаплотип Морачана код Тодосијевића је 26 на дис 19.

      Претпостављам да су на простор Копаоника дошли етапно, преко Ибарског Колашина, где такође много породица слави те две славе.

      Тодосијевићи су иначе део најбројније фамилије у Бозољину.

      Филиповићи и Тодосијевићи потичу од заједничког ретка, а касније су се раздвојили. У које селе код Блаца су одсељени Филиповићи из Ливађа?