Порекло презимена, село Ливађе (Брус)

23. јула 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Ливађе, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

На странама брда Гламена и Магуре дижу се куће овога села.

Воде.

У селу је Брзећка–Радмановска река и Ливадски поток. Воде имају називе: Извор у Ливада, Извор у Старом селу, Извор код корита, Извор код Црвене стене, Марин извор и Врело.

Земље и шуме.

Поједини делови атара називају се: Јавор, Ливадско присоје, Думово, Ливаде, Влашка раван, Лешевац, Бољачинац.

Тип села.

Село је разбијено у кућне групе сродника истога рода. Сеоско гробље је у Радуловићима.

Историјат села.

У дубровачким архивским списима спомиње се 1405. године трг Ливада, у коме је било настањених Дубровчана. Старо име трга се сачувало скоро до наших дана. У Протоколима рођених “Цркве на Брусу” од 1837–1842. године забележени су житељи “ливадски”, као и житељи “Ливаде”. У малом селу Ливађу, на стару Ливаду сећају топоними: Ливаде, Ливадски поток и Ливадско присоје.

Године 1837. Ливађе има 7 кућа са 13 пореских глава; 1844 — 10 кућа са 45 становника; 1874 – 12 кућа; 1921 — 24 домаћинства са 138 чланова; 1948 – 21 домаћинство са 170  чланова.

Старине у селу.

На Црквишту, на месту некадашње цркве, је мало овално улегнуће. Ту је старо гробље с великим блоковима и плочама од кречњака по гробовима. У Старом селу и у Селишту приликом обраде земљишта наилазило се на темеље некадашњих кућа и зграда. “У Ливада” ниже Црквишта, у ливадској трави земљиште је неравно, виде се улегнућа на местима негдашњих кућа и зграда. Има предања да је ово било “село”, вероватно део трга Ливаде.

Порекло становништва.

Родови су:

-Колашинци, Обрадовићи (Св. Петка), из Чајетине, од Колашинаца. Недавно су изумрли.

Старинци су:

-Рупљани–Лазићи и Мијатовићи (4 куће, Лазарев дан).

-Морачани – Филиповићи, Живковићи, Вељковићи и Радуловићи (18 кућа, Св. Архангел и Велики Госпођиндан) потомци су Филипа Морачанина, старог досељеника из Бозољина на Копаонику, од Жура су. У време Филипова доласка из Белољина у Ливађу била је само кућа Рада Мијатовића. Марјан Филиповић, рођен око 1860. године набраја колена (појасеве): Филип — Милисав – Тома – Маринко, Марјан – Обрад — Радич (дечак).

-Горчић (1 кућа, Св. Никола). Предак је одавно дошао однекуд као слуга. Неко време служио је у Мијата, претка Мијатовића — Рупљана.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.