Poreklo prezimena, selo Livađe (Brus)

23. jul 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Livađe, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Na stranama brda Glamena i Magure dižu se kuće ovoga sela.

Vode.

U selu je Brzećka–Radmanovska reka i Livadski potok. Vode imaju nazive: Izvor u Livada, Izvor u Starom selu, Izvor kod korita, Izvor kod Crvene stene, Marin izvor i Vrelo.

Zemlje i šume.

Pojedini delovi atara nazivaju se: Javor, Livadsko prisoje, Dumovo, Livade, Vlaška ravan, Leševac, Boljačinac.

Tip sela.

Selo je razbijeno u kućne grupe srodnika istoga roda. Seosko groblje je u Radulovićima.

Istorijat sela.

U dubrovačkim arhivskim spisima spominje se 1405. godine trg Livada, u kome je bilo nastanjenih Dubrovčana. Staro ime trga se sačuvalo skoro do naših dana. U Protokolima rođenih “Crkve na Brusu” od 1837–1842. godine zabeleženi su žitelji “livadski”, kao i žitelji “Livade”. U malom selu Livađu, na staru Livadu sećaju toponimi: Livade, Livadski potok i Livadsko prisoje.

Godine 1837. Livađe ima 7 kuća sa 13 poreskih glava; 1844 — 10 kuća sa 45 stanovnika; 1874 – 12 kuća; 1921 — 24 domaćinstva sa 138 članova; 1948 – 21 domaćinstvo sa 170  članova.

Starine u selu.

Na Crkvištu, na mestu nekadašnje crkve, je malo ovalno ulegnuće. Tu je staro groblje s velikim blokovima i pločama od krečnjaka po grobovima. U Starom selu i u Selištu prilikom obrade zemljišta nailazilo se na temelje nekadašnjih kuća i zgrada. “U Livada” niže Crkvišta, u livadskoj travi zemljište je neravno, vide se ulegnuća na mestima negdašnjih kuća i zgrada. Ima predanja da je ovo bilo “selo”, verovatno deo trga Livade.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Kolašinci, Obradovići (Sv. Petka), iz Čajetine, od Kolašinaca. Nedavno su izumrli.

Starinci su:

-Rupljani–Lazići i Mijatovići (4 kuće, Lazarev dan).

-Moračani – Filipovići, Živkovići, Veljkovići i Radulovići (18 kuća, Sv. Arhangel i Veliki Gospođindan) potomci su Filipa Moračanina, starog doseljenika iz Bozoljina na Kopaoniku, od Žura su. U vreme Filipova dolaska iz Beloljina u Livađu bila je samo kuća Rada Mijatovića. Marjan Filipović, rođen oko 1860. godine nabraja kolena (pojaseve): Filip — Milisav – Toma – Marinko, Marjan – Obrad — Radič (dečak).

-Gorčić (1 kuća, Sv. Nikola). Predak je odavno došao odnekud kao sluga. Neko vreme služio je u Mijata, pretka Mijatovića — Rupljana.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. I am M

    Nije tačan podatak da su Gorčići dosli kao sluge. Gorčići su sada familija Milić, doselili su se iz Aleksandrovca Župskog.