Порекло презимене, насеље Гочманци (Ливађе – Брус)

23. јул 2018.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Гочманци* (сада у саставу села Ливађе), општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља.

Гочманци је насеље на стрмим странама уске а дубоке долине Брзећке реке. У међама насеља су узвишења: Мунцело, Лешевац, Палеж, Шапидо, Мала огледна, Влашка раван.

Воде.

Текућица је Гочмански поток. Извор у Палежу и Извор у Лешевцу су изван села – у планини.

Земље и шуме.

Делови атара носе називе: Кошариште, Трлине, Догањића, Селиште, Лазићки до, Пролићка раван, Пландиште, Равељ, Гојанац, Крст. Гочмански зимовници за стоку су у суседном селу Радманову на Пантелети (место). Гробље је у Дрењаку (место).

Постанак насеља и попис становништва.

Гочманци су село Гочманаца, потомка старог досељеника Гочмана и оснивача села.

Године 1837. село Гочманица (тако) имало је 6 кућа са 7 пореских глава; 1874. село Гочманци имало је 4 куће; 1921 – 6 домаћинстава са 34 члана; 1948 – 8 домаћинстава са 62 члана.

Старине у селу.

Има предања да је старо село било у Селишту. Онамо су улегнућа – “рупе од кућа и зграда”. Судећи по имену, Догањица сећа на догању – трговачку радњу. У селу има трагова старог рударства.

Порекло становништва.

Родови су:

-Николићи и Ивановићи (7 кућа, Св. Мина и сеоска слава Св. Никола зимски), потомци су старог Гочмана, давнашњег досељеника из Тушине, села у Дробњаку и од рода Курепа, а старином су од племена Куча. Њихови сродници су: Пролићи и други светоминци у Брзећу; Гочманци у Великом Рибару, Гочманци, Ратковићи, Костићи и друга презимена у Доброљупцима, Љубинцима, Стројинцима, Игрошу, Стублу и Александровцу, у Александровачкој Жупи; Јојићи у Себечевцу (у Расини); Николићи у Церници и Бачини, у Темнићу.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.