Poreklo prezimene, naselje Gočmanci (Livađe – Brus)

23. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Gočmanci* (sada u sastavu sela Livađe), opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Gočmanci je naselje na strmim stranama uske a duboke doline Brzećke reke. U međama naselja su uzvišenja: Muncelo, Leševac, Palež, Šapido, Mala ogledna, Vlaška ravan.

Vode.

Tekućica je Gočmanski potok. Izvor u Paležu i Izvor u Leševcu su izvan sela – u planini.

Zemlje i šume.

Delovi atara nose nazive: Košarište, Trline, Doganjića, Selište, Lazićki do, Prolićka ravan, Plandište, Ravelj, Gojanac, Krst. Gočmanski zimovnici za stoku su u susednom selu Radmanovu na Panteleti (mesto). Groblje je u Drenjaku (mesto).

Postanak naselja i popis stanovništva.

Gočmanci su selo Gočmanaca, potomka starog doseljenika Gočmana i osnivača sela.

Godine 1837. selo Gočmanica (tako) imalo je 6 kuća sa 7 poreskih glava; 1874. selo Gočmanci imalo je 4 kuće; 1921 – 6 domaćinstava sa 34 člana; 1948 – 8 domaćinstava sa 62 člana.

Starine u selu.

Ima predanja da je staro selo bilo u Selištu. Onamo su ulegnuća – “rupe od kuća i zgrada”. Sudeći po imenu, Doganjica seća na doganju – trgovačku radnju. U selu ima tragova starog rudarstva.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Nikolići i Ivanovići (7 kuća, Sv. Mina i seoska slava Sv. Nikola zimski), potomci su starog Gočmana, davnašnjeg doseljenika iz Tušine, sela u Drobnjaku i od roda Kurepa, a starinom su od plemena Kuča. Njihovi srodnici su: Prolići i drugi svetominci u Brzeću; Gočmanci u Velikom Ribaru, Gočmanci, Ratkovići, Kostići i druga prezimena u Dobroljupcima, Ljubincima, Strojincima, Igrošu, Stublu i Aleksandrovcu, u Aleksandrovačkoj Župi; Jojići u Sebečevcu (u Rasini); Nikolići u Cernici i Bačini, u Temniću.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.