Порекло презимена, село Бозољин (Брус)

12. новембар 2018.

коментара: 10

Порекло становништва села Бозољин, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на страни брда Јасена и ћерекарске чуке. У међама села су: Велики Петковац, Друм, Влашка раван, Срњевица, Бозонско пресло.

Воде.

Речица је Бозонска река, а поток је Жижински поток. Пије е вода с извора. Познатији извори су: Извор код врбе и Шиндићка вода.

Земље и шуме.

Потеси су: Блато, Бозонска река, Бозонско поље, Курина ровина (од Куре, личног женског имена), Велика страна, Крст, Врлетница, Гомиле и Дебеоц.

Остали подаци о селу.

Гробље је на Малом Петковцу.

Име селу дао је досељеник Бозон.

Године 1884. У Бозољину је 36 пореских глава; 1948 — 40 домаћинстава са 274 члана.

Порекло становништва.

Родови:

У време општих покрета наших народа током 17. века, из скадарске Малесије четири брата, сви страствени сточари: Бозон, Шинда, Тамо и Ивеза идући за стоком дошли на “Копаоник” и населили се у селу Паради. Браћа су православне вере као и њихови крвни сродници Парађани. Из Параде браћа су се вратила и настанили се на пустом земљишту више данашњег села Ђерекара.

Овде је Бозон засновао село прозвано Бозољин. Ивеза се одселио у Малу Грабовницу крај Бруса. Касније, Ивезин потомак преведе из Бозољина сродника Шинду и насели га на месту Шиндина колиба. Из Бозољина пређе у суседно Ђерекаре “козар” Тато и тамо остави потомство. Из Ђерекаре неки Татови потомци одселе се у Миоковиће.

Из Бозољина неки члан овог великог рода одсели се у Микуљину код Куршумлије. Филип, син једног од браће преселио се у Ливађе и оставио потомство.

Данас у Бозољину су Морачани, познатији по презименима:

-Милетићи, Радивојевићи, Крстовићи, Шиндићи, Благојевићи, Стевовићи, Вулићи, Илићи, Максимовићи, Тодосијевићи (21 кућа, Св. Архангел и Велика Госпојина). Велика Госпојина слави се у свему као “велика” слава.

Пола века после Морачана у селу се настанио Божа, предак:

-Божића (6 кућа, Св. Мина и Богојављање), од светоминаца из Штаве.

-Шљери (9 кућа, Св. Врачеви) доселили су се из Јелакца у Горњем Ибру. Са Шљерима су један род:

-Џиџе – Мијаиловићи (4 куће, Св. Врачеви). За време Карађорђевог војевања избегли су у Лепенац “у Расине”, па су се после 2–3 године вратили у старо место. Даљим су пореклом из Џигоља у Лешку, отуд им надимак Џиџе, док су старином из Ковачице у копоничкој Шаљи (Лапска страна).

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. ivan

  interesuje me odakle se doselio boza bozic moj predak

 2. ivan

  ili ti svetog minu i bogojavljanje

  • Милодан

   Иван!

   Лепо пише и тексту, цитат:

   –Божића (6 кућа, Св. Мина и Богојављање), од светоминаца из Штаве.

   Поздрав!
   Милодан

 3. Иго

  Славимо Светог Тому и Преображење. Порекло за које знамо је Село Иричиће, општина Брус. Ново презиме Милисављевић а старо могуће да је било Вучић. У књизи пише да смо пореклом од племена Бушета. Можете ли ми рећи нешто више о том племену? Поздрав и свако добро.

  • Горштак

   Иго, добро вече. На основу мојих сазнања из литературе, Бушете нису племе већ велик и разгранат род, препознатљив управо по славама које сте споменули. Радослав Павловић у својим делима наводи да су старином из Призренске горе одакле су се касније насељавали пре свега по Копаонику и Горњем Ибру. Са простора Копаоника и Горњег Ибра, припадници овог бројног рода, исељавали су се у Жупу, Расину,Темнић, Левач,Топлицу. Ваша породица је у Иричиће дошла после 1878.г. из Куреља код Лешка. Најпоузданија метода која ће вам дати резултате јесте пре свега Y-ДНК тест (тестирање генетичког порекла по оцу). Због обиља резултата, препоручујем вам тестирање преко Порекла. На основу постојећих резултата припадника овог рода из одређених места, рекао би да припадате хаплогрупи I2a-PH908 тј. хаплогрупи Динарик Југ. Све ово је најбоље проверити кроз тестирање, које ће вам дати највише одговора. Након тестираних из Белог Поља, Бозољина, Ђерекара и Витоша, било би лепо имати и неког из Иричића. Свако добро

 4. bojan jovanovic-sljeric

  Molim da mi se jave svi oni koji su poreklom sljeri-sljerici , moji su starinom iz Kovizla -kod Blazeva naseljeni u Toplici selo Barbatovac u periodu od 1879 do 1884.
  Svi koji su sljerici nek mi se jave na mejl [email protected] ili tel.062 385 334

 5. Radmila

  Mene zanima kako iz ovih spisa da izvucem odakle su moji pretci sa prezimenom Krstovic.Deda je 1911 rodjen,a gde ne znam.Doselio iz Crne Gore kazu iz Bjelopavlica ali to su spekulacije nikakvu pravu informaciju nemam.Naselili su se u selu Samokovo Kursumlija (Toplicki okrug)Po nekim pricama dedu je doveo njegov stric sa porodicom.Deda je dosao kao siroce posto su mu Bugari sve pobili.Momcilo Krstovic.Slava je sv.Petka i mala slava je Trnova Petka.Slave se i dan danas.Molim Vas ako imate neku informaciju bila bih Vam zahvalna