Порекло презимена, село Бозољин (Брус)

12. новембра 2018.

коментара: 6

Порекло становништва села Бозољин, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на страни брда Јасена и ћерекарске чуке. У међама села су: Велики Петковац, Друм, Влашка раван, Срњевица, Бозонско пресло.

Воде.

Речица је Бозонска река, а поток је Жижински поток. Пије е вода с извора. Познатији извори су: Извор код врбе и Шиндићка вода.

Земље и шуме.

Потеси су: Блато, Бозонска река, Бозонско поље, Курина ровина (од Куре, личног женског имена), Велика страна, Крст, Врлетница, Гомиле и Дебеоц.

Остали подаци о селу.

Гробље је на Малом Петковцу.

Име селу дао је досељеник Бозон.

Године 1884. У Бозољину је 36 пореских глава; 1948 — 40 домаћинстава са 274 члана.

Порекло становништва.

Родови:

У време општих покрета наших народа током 17. века, из скадарске Малесије четири брата, сви страствени сточари: Бозон, Шинда, Тамо и Ивеза идући за стоком дошли на “Копаоник” и населили се у селу Паради. Браћа су православне вере као и њихови крвни сродници Парађани. Из Параде браћа су се вратила и настанили се на пустом земљишту више данашњег села Ђерекара.

Овде је Бозон засновао село прозвано Бозољин. Ивеза се одселио у Малу Грабовницу крај Бруса. Касније, Ивезин потомак преведе из Бозољина сродника Шинду и насели га на месту Шиндина колиба. Из Бозољина пређе у суседно Ђерекаре “козар” Тато и тамо остави потомство. Из Ђерекаре неки Татови потомци одселе се у Миоковиће.

Из Бозољина неки члан овог великог рода одсели се у Микуљину код Куршумлије. Филип, син једног од браће преселио се у Ливађе и оставио потомство.

Данас у Бозољину су Морачани, познатији по презименима:

-Милетићи, Радивојевићи, Крстовићи, Шиндићи, Благојевићи, Стевовићи, Вулићи, Илићи, Максимовићи, Тодосијевићи (21 кућа, Св. Архангел и Велика Госпојина). Велика Госпојина слави се у свему као “велика” слава.

Пола века после Морачана у селу се настанио Божа, предак:

-Божића (6 кућа, Св. Мина и Богојављање), од светоминаца из Штаве.

-Шљери (9 кућа, Св. Врачеви) доселили су се из Јелакца у Горњем Ибру. Са Шљерима су један род:

-Џиџе – Мијаиловићи (4 куће, Св. Врачеви). За време Карађорђевог војевања избегли су у Лепенац “у Расине”, па су се после 2–3 године вратили у старо место. Даљим су пореклом из Џигоља у Лешку, отуд им надимак Џиџе, док су старином из Ковачице у копоничкој Шаљи (Лапска страна).

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. ivan

  interesuje me odakle se doselio boza bozic moj predak

 2. ivan

  ili ti svetog minu i bogojavljanje

  • Милодан

   Иван!

   Лепо пише и тексту, цитат:

   –Божића (6 кућа, Св. Мина и Богојављање), од светоминаца из Штаве.

   Поздрав!
   Милодан