Poreklo prezimena, selo Bozoljin (Brus)

12. novembar 2018.

komentara: 10

Poreklo stanovništva sela Bozoljin, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na strani brda Jasena i ćerekarske čuke. U međama sela su: Veliki Petkovac, Drum, Vlaška ravan, Srnjevica, Bozonsko preslo.

Vode.

Rečica je Bozonska reka, a potok je Žižinski potok. Pije e voda s izvora. Poznatiji izvori su: Izvor kod vrbe i Šindićka voda.

Zemlje i šume.

Potesi su: Blato, Bozonska reka, Bozonsko polje, Kurina rovina (od Kure, ličnog ženskog imena), Velika strana, Krst, Vrletnica, Gomile i Debeoc.

Ostali podaci o selu.

Groblje je na Malom Petkovcu.

Ime selu dao je doseljenik Bozon.

Godine 1884. U Bozoljinu je 36 poreskih glava; 1948 — 40 domaćinstava sa 274 člana.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U vreme opštih pokreta naših naroda tokom 17. veka, iz skadarske Malesije četiri brata, svi strastveni stočari: Bozon, Šinda, Tamo i Iveza idući za stokom došli na “Kopaonik” i naselili se u selu Paradi. Braća su pravoslavne vere kao i njihovi krvni srodnici Parađani. Iz Parade braća su se vratila i nastanili se na pustom zemljištu više današnjeg sela Đerekara.

Ovde je Bozon zasnovao selo prozvano Bozoljin. Iveza se odselio u Malu Grabovnicu kraj Brusa. Kasnije, Ivezin potomak prevede iz Bozoljina srodnika Šindu i naseli ga na mestu Šindina koliba. Iz Bozoljina pređe u susedno Đerekare “kozar” Tato i tamo ostavi potomstvo. Iz Đerekare neki Tatovi potomci odsele se u Miokoviće.

Iz Bozoljina neki član ovog velikog roda odseli se u Mikuljinu kod Kuršumlije. Filip, sin jednog od braće preselio se u Livađe i ostavio potomstvo.

Danas u Bozoljinu su Moračani, poznatiji po prezimenima:

-Miletići, Radivojevići, Krstovići, Šindići, Blagojevići, Stevovići, Vulići, Ilići, Maksimovići, Todosijevići (21 kuća, Sv. Arhangel i Velika Gospojina). Velika Gospojina slavi se u svemu kao “velika” slava.

Pola veka posle Moračana u selu se nastanio Boža, predak:

-Božića (6 kuća, Sv. Mina i Bogojavljanje), od svetominaca iz Štave.

-Šljeri (9 kuća, Sv. Vračevi) doselili su se iz Jelakca u Gornjem Ibru. Sa Šljerima su jedan rod:

-Džidže – Mijailovići (4 kuće, Sv. Vračevi). Za vreme Karađorđevog vojevanja izbegli su u Lepenac “u Rasine”, pa su se posle 2–3 godine vratili u staro mesto. Daljim su poreklom iz Džigolja u Lešku, otud im nadimak Džidže, dok su starinom iz Kovačice u koponičkoj Šalji (Lapska strana).

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. ivan

    interesuje me odakle se doselio boza bozic moj predak

  2. ivan

    ili ti svetog minu i bogojavljanje

  3. Igo

    Slavimo Svetog Tomu i Preobraženje. Poreklo za koje znamo je Selo Iričiće, opština Brus. Novo prezime Milisavljević a staro moguće da je bilo Vučić. U knjizi piše da smo poreklom od plemena Bušeta. Možete li mi reći nešto više o tom plemenu? Pozdrav i svako dobro.

    • Gorštak

      Igo, dobro veče. Na osnovu mojih saznanja iz literature, Bušete nisu pleme već velik i razgranat rod, prepoznatljiv upravo po slavama koje ste spomenuli. Radoslav Pavlović u svojim delima navodi da su starinom iz Prizrenske gore odakle su se kasnije naseljavali pre svega po Kopaoniku i Gornjem Ibru. Sa prostora Kopaonika i Gornjeg Ibra, pripadnici ovog brojnog roda, iseljavali su se u Župu, Rasinu,Temnić, Levač,Toplicu. Vaša porodica je u Iričiće došla posle 1878.g. iz Kurelja kod Leška. Najpouzdanija metoda koja će vam dati rezultate jeste pre svega Y-DNK test (testiranje genetičkog porekla po ocu). Zbog obilja rezultata, preporučujem vam testiranje preko Porekla. Na osnovu postojećih rezultata pripadnika ovog roda iz određenih mesta, rekao bi da pripadate haplogrupi I2a-PH908 tj. haplogrupi Dinarik Jug. Sve ovo je najbolje proveriti kroz testiranje, koje će vam dati najviše odgovora. Nakon testiranih iz Belog Polja, Bozoljina, Đerekara i Vitoša, bilo bi lepo imati i nekog iz Iričića. Svako dobro

  4. bojan jovanovic-sljeric

    Molim da mi se jave svi oni koji su poreklom sljeri-sljerici , moji su starinom iz Kovizla -kod Blazeva naseljeni u Toplici selo Barbatovac u periodu od 1879 do 1884.
    Svi koji su sljerici nek mi se jave na mejl [email protected] ili tel.062 385 334

  5. Radmila

    Mene zanima kako iz ovih spisa da izvucem odakle su moji pretci sa prezimenom Krstovic.Deda je 1911 rodjen,a gde ne znam.Doselio iz Crne Gore kazu iz Bjelopavlica ali to su spekulacije nikakvu pravu informaciju nemam.Naselili su se u selu Samokovo Kursumlija (Toplicki okrug)Po nekim pricama dedu je doveo njegov stric sa porodicom.Deda je dosao kao siroce posto su mu Bugari sve pobili.Momcilo Krstovic.Slava je sv.Petka i mala slava je Trnova Petka.Slave se i dan danas.Molim Vas ako imate neku informaciju bila bih Vam zahvalna