Аутор

Слободан Зрнић

Порекло презимена Искрић

Српско презиме Искрић је углавном из Војводине (Банатски Карловац). У Врбасу је документовано 1789. Хрвата Искрића има у Великој Врановини код Топуског (Кордун), а Бошњака у Доњој Међеђи (Градачац).

› више информација

Порекло презимена Илишевић

Илишевић је српско презиме из околине Босанске Градишке (Горњи и Доњи Подградци, Врбашка), Босанске Крупе (Добро Село, Рујишка), Бихаћа, Велике Кладуше и Даља (Хрватска). Крсна слава Илијашвића из околине Крупе је углавном Никољдан, а из околине Градишке Ђурђевдан. Хрвати Илишевићи су бројни у Доњој Махали код Орашја (Босна) и у…

› више информација

Порекло презимена Иланић

Иланић је српско презиме из Избишта у Банату. Тамо је још 1806. документован парох Трифун Иланић. У Поличнику код Винковаца и Бераку код Вуковара постоје Иланићи хрватске националности.

› више информација

Порекло презимена Игрић

Игрић је српско презиме из Великих Радинаца код Сремске Митровице. Крсна слава је Лучиндан. У околини Крижеваца (Хрватска) постоје Игрићи хрватске националности.

› више информација

Порекло презимена Инић

Инићи су Срби из села Јагодња Горња и Запужане у Далмацији (Равни Котари). Вероватно је ранија верзија презимена била Хинић. Крсна слава је Стевањдан.

› више информација

Порекло презимена Иковац

Иковац је српско презиме из Бискупије код Книна (Далмација) Крсна слава је Свети Никола. У Бискупији је 1948. било 20 Иковаца (7 домаћинстава).

› више информација

Порекло презимена Избрадић

Избрадић је ретко српско презиме из Барање. Присутно је у Дарди, Кнежевим Виноградима и Бијелом Брду. Вероватно су оптанти из села Бреме (Беременд) у мађарском делу Барање. Стеван Избрадић је био парох у Кнежевим Виноградима за време Другог светског рата. Крсна слава је непозната (ко зна нека напише у коментару).

› више информација

Порекло презимена Изгаревић

Изгаревићи потичу из села Купинова код манастира Острог (Црна Гора). Одатле су насељени у Јагоду код Клине и Пећ (Косово и Метохија). Крсна слава је Петковдан, карактеристична за Бјелопавлиће.

› више информација

Порекло презимена Јешурић

Јешурић је изузетно ретко српско презиме из Бијељине (Семберија). Крсна слава непозната. Ристо и Јово Јешурић су били опанчари у Бијељини 1927. године. Ристин син Петар (1923-1945) је нестао у Другом светском рату.

› више информација

Порекло презимена Ћућуз

Ћућузи су Срби из Горњих Пеуља код Босанског Грахова, а има их и у Крчевинама код Шипова и Брду код Мркоњић Града. Крсна слава је Ђурђевдан.

› више информација