Порекло презимена, село Голубинац (Требиње)

18. фебруар 2024.

коментара: 0

Порекло становништва села Голубинац, Требиње. Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је источно од Вале (увале Завала–Слано) на брду Градини. Недалеко од села је жива вода Убо. Локве су три: Мили, Крушевица и Прпорошка.

Земље и шуме.

Земље имају и у пољу и у брду. У пољу су Околишта и Голубиначко Поље, а у брду су: Ограда, До, Ћетковића Врт, Џардин, Петров До, Криводо и Сјенокос. Око села има „»горе“. Стоку напасају на пашњацима: Врања, Грабови До, Чиста Страна, Клисура, Жедна Глава, Иван–Долац и Брлози.

Тип села.

Куће у селу су на окупу, а има их свега 17. Црква Св. Марије, саграђена 1897, је око 150 м од села. Око цркве је заједничко гробље. Грчких плоча има у гробљу код цркве. Гомила има на Градини, Милима и Лучиној Лазини.

Порекло становништва.

Пре 200 година отселили су се Милићи у Гргуриће у Далмацију, где их има и сада. Пићулин се одселио на Мљет.

Изумрли су Ћетковић и Врабац. Године 1688. помиње се Милош Николин с Голубинца (слушао сам 1954. да су неки Милићи на Мљету старином са Голубинаца, М. С. Ф.).

Данас у селу живе сами католици.

-Бенићи (5 к., св. Мартин) су староседеоци. Од њих се је један био одселио у Дубровник и после је његов потомак био амбасадор код султана. И сада се у Дубровнику једанкдео зове Бенића Поље. A други се је одселио у  Загреб.

-Kpаљи (4 к., св. Мартин) су такође староседеоци. Пре су се звали Мариновићи.

-Лучићи (4 к.) су од Бенића.

-Балија (2 к. Мартинцан). Пореклом су Милићи c Требиња, одакле су дошли пре неких 150 година. Предак је прозван Балијом, што ce оженио сестром једнога који се касније „потурчио“. Славили су раније Никољдан,  а сада славе као и остали у селу.

-Долина (1 к., Мартиндан) је из Орашја у Попову.

-Андрић (1 к., Мратиндан) је донио за зета код Бенића, из Завале.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.