Порекло презимена, село Кијев До (Требиње)

18. фебруар 2024.

коментара: 0

Порекло становништва села Кијев До, Требиње. Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је око 2 км источно од Вале (увале Завала—Слана) на једној високој заравни. Недалеко од села је жива вода Радова. Чатрња има седам, од којих неке носе посебна имена: Горња и Доња Чатрња и Милетино. Локве су три: Локањи, Трновица и Хрљипе.

Земље и шуме.

Радне земље. су у пољу: Дужице, Полутки, Груде, До, Калишта, Глок, Липа, Кнежев До, Шенокоси, Макље, Павлов До, Дружбин До, Вртијељке и Кочин До. У брду су: Међе, Павлов Врт, Миљановић Долина, Конопља Долина, Виноград и Главица. То су вртаче и мањи долови по брдима. „Гором“ су обрасла брда: Кркалин До, Бачево Брдо, Троврх, Зажарбино, Вртијељка, Иза Ројеша.

Пашњаци су: Рудина, Мратна Долина, Груде, Дужине и Полути

Порекло становништва.

У селу живе помешани католици и православни.

Село има 31 кућу. Католици имају заједничку цркву са селом Беленићима. Католичко гробље је око саме цркве Св. Илије, а православно је код цркве; а дели га само зид.

„Грчких плоча“ има на Рудинама, а гомила на Улишту, Мратиној Долини, Под Прлом и Шенокосу. Пре неколико година за време Другог светског рата, вода је отворила један гроб под плочом. У гробу је нађен читав мумификован леш, на ком је било очуване одеће. Неки су га сматрали светињом и доведили свештеника да чита молитву, а други су га сматрали вукодлаком па га пробадали трновим коцем и тако га упропастили.

Зна се да су се Џамоње из села преселиле на Белениће.

Католици.

-Дубељи (8 к., Мратиндан) су старином Раичевићи однекле из Црне Горе. Дубељима су прозвани по томе што je једног њиховог претка мајка била сакрила од турског зулума у дуб. Њихов огранак су и:

-Кркићи (4 к.).

-Хапани (3 к., Мратиндан) су пореклом из неког места у Бекији.

Православни.

-Мисите (4 к., св. Врачи) се сматрају староседеоцима. Има их исељених у Мостару, Бањој Луци, Габели и Зворнику.

-Вујиновићи (7 к., св. Врачи) су ce доселили из Драпића, пре 120 година.

-Ћебеџије (4 к., св. Врачи). Њихов предак је дошао с Драпића и удо се за неку католичку Дебељушу и тако остао овде.

-Бакмази (1 к., св. Врачи) су се доселили ca Пожарног, пре више од 100 година.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића и Љубе Мићевића „Попово у Херцеговини“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.