Poreklo prezimena, selo Golubinac (Trebinje)

18. februar 2024.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Golubinac, Trebinje. Prema knjizi Milenka S. Filipovića i Ljube Mićevića „Popovo u Hercegovini“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je istočno od Vale (uvale Zavala–Slano) na brdu Gradini. Nedaleko od sela je živa voda Ubo. Lokve su tri: Mili, Kruševica i Prporoška.

Zemlje i šume.

Zemlje imaju i u polju i u brdu. U polju su Okolišta i Golubinačko Polje, a u brdu su: Ograda, Do, Ćetkovića Vrt, Džardin, Petrov Do, Krivodo i Sjenokos. Oko sela ima „»gore“. Stoku napasaju na pašnjacima: Vranja, Grabovi Do, Čista Strana, Klisura, Žedna Glava, Ivan–Dolac i Brlozi.

Tip sela.

Kuće u selu su na okupu, a ima ih svega 17. Crkva Sv. Marije, sagrađena 1897, je oko 150 m od sela. Oko crkve je zajedničko groblje. Grčkih ploča ima u groblju kod crkve. Gomila ima na Gradini, Milima i Lučinoj Lazini.

Poreklo stanovništva.

Pre 200 godina otselili su se Milići u Grguriće u Dalmaciju, gde ih ima i sada. Pićulin se odselio na Mljet.

Izumrli su Ćetković i Vrabac. Godine 1688. pominje se Miloš Nikolin s Golubinca (slušao sam 1954. da su neki Milići na Mljetu starinom sa Golubinaca, M. S. F.).

Danas u selu žive sami katolici.

-Benići (5 k., sv. Martin) su starosedeoci. Od njih se je jedan bio odselio u Dubrovnik i posle je njegov potomak bio ambasador kod sultana. I sada se u Dubrovniku jedankdeo zove Benića Polje. A drugi se je odselio u  Zagreb.

-Kpalji (4 k., sv. Martin) su takođe starosedeoci. Pre su se zvali Marinovići.

-Lučići (4 k.) su od Benića.

-Balija (2 k. Martincan). Poreklom su Milići c Trebinja, odakle su došli pre nekih 150 godina. Predak je prozvan Balijom, što ce oženio sestrom jednoga koji se kasnije „poturčio“. Slavili su ranije Nikoljdan,  a sada slave kao i ostali u selu.

-Dolina (1 k., Martindan) je iz Orašja u Popovu.

-Andrić (1 k., Mratindan) je donio za zeta kod Benića, iz Zavale.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića i Ljube Mićevića „Popovo u Hercegovini“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.