Poreklo prezimena, selo Kijev Do (Trebinje)

18. februar 2024.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kijev Do, Trebinje. Prema knjizi Milenka S. Filipovića i Ljube Mićevića „Popovo u Hercegovini“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je oko 2 km istočno od Vale (uvale Zavala—Slana) na jednoj visokoj zaravni. Nedaleko od sela je živa voda Radova. Čatrnja ima sedam, od kojih neke nose posebna imena: Gornja i Donja Čatrnja i Miletino. Lokve su tri: Lokanji, Trnovica i Hrljipe.

Zemlje i šume.

Radne zemlje. su u polju: Dužice, Polutki, Grude, Do, Kališta, Glok, Lipa, Knežev Do, Šenokosi, Maklje, Pavlov Do, Družbin Do, Vrtijeljke i Kočin Do. U brdu su: Međe, Pavlov Vrt, Miljanović Dolina, Konoplja Dolina, Vinograd i Glavica. To su vrtače i manji dolovi po brdima. „Gorom“ su obrasla brda: Krkalin Do, Bačevo Brdo, Trovrh, Zažarbino, Vrtijeljka, Iza Roješa.

Pašnjaci su: Rudina, Mratna Dolina, Grude, Dužine i Poluti

Poreklo stanovništva.

U selu žive pomešani katolici i pravoslavni.

Selo ima 31 kuću. Katolici imaju zajedničku crkvu sa selom Belenićima. Katoličko groblje je oko same crkve Sv. Ilije, a pravoslavno je kod crkve; a deli ga samo zid.

„Grčkih ploča“ ima na Rudinama, a gomila na Ulištu, Mratinoj Dolini, Pod Prlom i Šenokosu. Pre nekoliko godina za vreme Drugog svetskog rata, voda je otvorila jedan grob pod pločom. U grobu je nađen čitav mumifikovan leš, na kom je bilo očuvane odeće. Neki su ga smatrali svetinjom i dovedili sveštenika da čita molitvu, a drugi su ga smatrali vukodlakom pa ga probadali trnovim kocem i tako ga upropastili.

Zna se da su se Džamonje iz sela preselile na Beleniće.

Katolici.

-Dubelji (8 k., Mratindan) su starinom Raičevići odnekle iz Crne Gore. Dubeljima su prozvani po tome što je jednog njihovog pretka majka bila sakrila od turskog zuluma u dub. Njihov ogranak su i:

-Krkići (4 k.).

-Hapani (3 k., Mratindan) su poreklom iz nekog mesta u Bekiji.

Pravoslavni.

-Misite (4 k., sv. Vrači) se smatraju starosedeocima. Ima ih iseljenih u Mostaru, Banjoj Luci, Gabeli i Zvorniku.

-Vujinovići (7 k., sv. Vrači) su ce doselili iz Drapića, pre 120 godina.

-Ćebedžije (4 k., sv. Vrači). Njihov predak je došao s Drapića i udo se za neku katoličku Debeljušu i tako ostao ovde.

-Bakmazi (1 k., sv. Vrači) su se doselili ca Požarnog, pre više od 100 godina.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića i Ljube Mićevića „Popovo u Hercegovini“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.