Порекло презимена, село Влаховићи (Вишеград)

13. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Влаховићи, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село се надази југоисточно од Поздерчића између села Кука и Пресјека. Оно се под овим именом не помиње у попису из 1604. године. Поред села Влаховића налази се и топоним Влахово брдо, што иде у прилог мишљењу да је село добило име по власима – сточарима који су ту некад живели.

Село долази у ред већих села на подручју Жупе. У њему је мусдимански живаљ, са изузетком једне породице Шимшића (славе Јовањдан). Овде се доселио Владимир Шимшић са Малог Стоца 1929–30. године, у исто време када се доселио његов брат од стрица Миливоје Шимшић у Жлијеб. Сматра се, а то потврђују и писани извори, да су Шимшићи на Малом Стоцу и Станишевцу најстарије српско братство на подручју Вишеградског среза.

Ту су их Турци затекли у време фете, око 1460. године. По попису из 1961. године у селу је било 47 породица и то 45 муслиманских, а то су: најбројнији Османбеговићи, Ахметагићи и Авдибеговићи, па Муратагићи, Поље, Мамелеџије, Хаџићи, Јунузовићи, Купусовићи, Булатовићи.

Овде је лепа мања џамија. Село има муслиманско гробље и три чисте изворске воде. Кроз село протиче поток који се формира од „суве“ границе код Рајака и текући на запад до Дрине формира Хртарску Реку која дели Жупу на јужни и северни део.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.