Порекло презимена, селo Велика Гостиља (Вишеград)

12. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Велика Гостиља, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Ово село лежи између села Мала Гостиља и Дубова, југоисточно од Поздерчића. Настанак имена повезује се са постојањем хана, односно угоститељског објекта што је објашњено код Мале Гостиље.

У попису из 1604. године село је пописано као Горњи Гостиљ са карактеристичним земљишним поседима за то време (баштина власника православног Србина у поседу муслимана и сл).

Ceло je прилично велико за овдашње услове. По попису из 1961. год муслиманске породице су:

-Бајићи, Муртићи, Шабановићи, Ферићи Аљићи, Хоџићи, Мемићи, Бајрамовићи, Варнице и Зубани. Некада су Мемићи, Шехићи и Бојићи (10 — 12 кућа) припадали суседном селу Дубову.

Хришћанске породице су:

-Јоксимовићи (Ђурђевдан) и

-Печеничић, досељен из Заовине.

На западном деду села налазила се касарна Аустроугарске, али је у борбама са српском војском запаљена. Стоје само зидине.

Село има две добре изворске воде, муслиманско и православно гробље. Испод села тече поток који прима мање поточиће чинећи тако Лозничку речицу.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.