Poreklo prezimena, selo Velika Gostilja (Višegrad)

12. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Velika Gostilja, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Ovo selo leži između sela Mala Gostilja i Dubova, jugoistočno od Pozderčića. Nastanak imena povezuje se sa postojanjem hana, odnosno ugostiteljskog objekta što je objašnjeno kod Male Gostilje.

U popisu iz 1604. godine selo je popisano kao Gornji Gostilj sa karakterističnim zemljišnim posedima za to vreme (baština vlasnika pravoslavnog Srbina u posedu muslimana i sl).

Celo je prilično veliko za ovdašnje uslove. Po popisu iz 1961. god muslimanske porodice su:

-Bajići, Murtići, Šabanovići, Ferići Aljići, Hodžići, Memići, Bajramovići, Varnice i Zubani. Nekada su Memići, Šehići i Bojići (10 — 12 kuća) pripadali susednom selu Dubovu.

Hrišćanske porodice su:

-Joksimovići (Đurđevdan) i

-Pečeničić, doseljen iz Zaovine.

Na zapadnom dedu sela nalazila se kasarna Austrougarske, ali je u borbama sa srpskom vojskom zapaljena. Stoje samo zidine.

Selo ima dve dobre izvorske vode, muslimansko i pravoslavno groblje. Ispod sela teče potok koji prima manje potočiće čineći tako Lozničku rečicu.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.