Порекло презимена, селo Заграђе (Вишеград)

13. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Заграђе, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Село се налази на десној обали Дрине, југозападно од Поздерчића. Налази се у залеђу средњевековног града Хртар, отуда му потиче и име Заграђе.

У попису из 1604. године налазе се села: Доњи Изград, Горњи Изград и Средњи Изград, са укупно 23 баштине и земина. Сва три ова села идентификована су као садашње Заграђе које се, бар званично, не дели.

Истина, доњи део села уз обалу Дрине (као Доње Заграђе) исељено је због потапања обрадивог земљишта језером од хидроцентраде Перућац.

То је српско православно село са свега 6 домова (1961. година). Ту су:

-Кнежевићи (славе Мратињдан, присдављају Стјепањдан), Владисављеви синови: Радојица, Новица и Новак. Старог Владислава брат Миладин преселио се почетком ХХ века у Ријеку (Ливаде) где је подигао кућу и засновао породицу.

Из Доњег Заграћа исељени су:

-Ђокићи (Тиосав и Драго), род су са Ђокићима у Татиници (у Заграћу славе Мратињдан, а у Татиници Ђурђевдан) и:

– Шаренци I (Ђурђевдан) и Шаренци II (Лазаревдан) и

-Полуге (Митровдан).

Село има изворску воду и правосалвно гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ из 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.