Poreklo prezimena, selo Zagrađe (Višegrad)

13. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zagrađe, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo se nalazi na desnoj obali Drine, jugozapadno od Pozderčića. Nalazi se u zaleđu srednjevekovnog grada Hrtar, otuda mu potiče i ime Zagrađe.

U popisu iz 1604. godine nalaze se sela: Donji Izgrad, Gornji Izgrad i Srednji Izgrad, sa ukupno 23 baštine i zemina. Sva tri ova sela identifikovana su kao sadašnje Zagrađe koje se, bar zvanično, ne deli.

Istina, donji deo sela uz obalu Drine (kao Donje Zagrađe) iseljeno je zbog potapanja obradivog zemljišta jezerom od hidrocentrade Perućac.

To je srpsko pravoslavno selo sa svega 6 domova (1961. godina). Tu su:

-Kneževići (slave Mratinjdan, prisdavljaju Stjepanjdan), Vladisavljevi sinovi: Radojica, Novica i Novak. Starog Vladislava brat Miladin preselio se početkom HH veka u Rijeku (Livade) gde je podigao kuću i zasnovao porodicu.

Iz Donjeg Zagraća iseljeni su:

-Đokići (Tiosav i Drago), rod su sa Đokićima u Tatinici (u Zagraću slave Mratinjdan, a u Tatinici Đurđevdan) i:

– Šarenci I (Đurđevdan) i Šarenci II (Lazarevdan) i

-Poluge (Mitrovdan).

Selo ima izvorsku vodu i pravosalvno groblje.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.