Poreklo prezimena, selo Vlahovići (Višegrad)

13. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vlahovići, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Selo se nadazi jugoistočno od Pozderčića između sela Kuka i Presjeka. Ono se pod ovim imenom ne pominje u popisu iz 1604. godine. Pored sela Vlahovića nalazi se i toponim Vlahovo brdo, što ide u prilog mišljenju da je selo dobilo ime po vlasima – stočarima koji su tu nekad živeli.

Selo dolazi u red većih sela na području Župe. U njemu je musdimanski živalj, sa izuzetkom jedne porodice Šimšića (slave Jovanjdan). Ovde se doselio Vladimir Šimšić sa Malog Stoca 1929–30. godine, u isto vreme kada se doselio njegov brat od strica Milivoje Šimšić u Žlijeb. Smatra se, a to potvrđuju i pisani izvori, da su Šimšići na Malom Stocu i Staniševcu najstarije srpsko bratstvo na području Višegradskog sreza.

Tu su ih Turci zatekli u vreme fete, oko 1460. godine. Po popisu iz 1961. godine u selu je bilo 47 porodica i to 45 muslimanskih, a to su: najbrojniji Osmanbegovići, Ahmetagići i Avdibegovići, pa Muratagići, Polje, Mameledžije, Hadžići, Junuzovići, Kupusovići, Bulatovići.

Ovde je lepa manja džamija. Selo ima muslimansko groblje i tri čiste izvorske vode. Kroz selo protiče potok koji se formira od „suve“ granice kod Rajaka i tekući na zapad do Drine formira Hrtarsku Reku koja deli Župu na južni i severni deo.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ iz 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.