Poreklo prezimena, selo Pozderčići (Višegrad)

9. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pozderčići, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novaković „Višegradska župa i Borička visoravan“ izdanje Beograd, 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan

Ime sela po mitologiji, a i prema Vukovim tumačenjima potiče od pozdera, otpatka koji se dobija preradom konoplje u kudeljna vdakna. Objašnjavajući reč pozder u svome Rečniku, Vuk kaže: „Upada mu pozderka u oko“. Inače, konoplja je sve do šezdesetih godina HH veka bida vrdo zastupljena kultura od koje su masovno izrađivani odevni predmeti (košulje, gaće i sl.). Nije bilo industrijskih proizvoda ove namene, ili uslovi života i besparica nisu dozvoljavadi njihovu kupovinu.

Selo je mnogo starije od vremena doseljavanja predaka sadašnjih žitelja (oko 250 g.), što se može zaključiti i po postojanju dve srednjevekovne nekropole sa 26 stećaka na južnoj strani Krstića (Bojadžija) kuća od kojih su udaljene do 1500 metara. U popisu iz 1604. godine ime ovog sela se ne pominje, mi se sa velikom dozom sigurnosti može reći da je popisano kao selo Prevoj.

Prilazeći selu sa istočne strane (od Odžaka) imamo prevoj Pogdedine. Dodazeći sa severozapadne strane (od Klašnika) imamo prevoj Rastovi. U pomenutom popisu iskazana su baštinom 53 muslimanska i 8 hrišćanskih domaćinstava. Sve ovo odgovara podožaju pa i sadašnjoj brojnosti poljoprivrednih domaćinstava, što se ne može primeniti ni na jedno drugo naselje u čitavoj Župi.

Iako se radi o relativno maloj oblasti, ipak ćemo reći da se geografske koordinate „matične“ Župe stiču u Pozderčićima. Evo njihovih vrednosti: 43° 52′ 3″ severne geografske širine i 19° 10′ 15″ istočne geografske dužine.

Selo se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini od 750 m.

U veku žive pravoslavni i muslimani. Muslimani su u zaseoku Orašlje gde ih ima 10 domaćinstava:

Mušanovići, Osmanagići, Šete, Avdići, Ahmetspahići i Bajići.

U selu imaju dobru izvorsku vodu i seosko – muslimansko groblje. Oranice, Livade i voćnjaci su u pitomini koja omogućava raznovrstan i dobar prinos.

Pravosdavnih domaćinstava ima 45, a porodice su:

Filipovići (Filipovci, Slave Jovanjdan 20. januara),

Inđići (Đurđevdan),

Mitrašinovići (Pantelijevdan),

Stevanovići — Alići, Lipovci (Pantelijevdan),

Karače (Nikoljdan),

Đuričići (Nikoljdan),

Novakovići (Jovanjdan),

Rosići (Lučinjdan),

Krstići (Stjepanjdan),

Vasiljevići (Stjepanjdan, pa Đurđevdan).

Selo je bogato izvorskom vodom. Ima čak 12 izvora u svome ataru, od kojih je najjači u centru sela, Novakovića voda, koja prikuplja sve te izvorske vode i kao Novakovića potok teče u Hrtarsku rijeku.

U gornjem delu sela nalazi se dosta veliko pravoslavno groblje. U njemu će se teško naći spomenik stariji od 100 godina.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novaković „Višegradska župa i Borička visoravan“ izdanje Beograd 2008. Godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.