Порекло презимена, село Блаце (Вишеград)

10. децембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва села Блаце, општина Вишеград. Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ издање Београд 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Село се надази западно од Поздерчића, а северно од Града Хртара. Име је вероватно добидо по блату које се у њему стварало за време отопљавања снега и кишних дана. У Турском попису из 1604. године уписано је као Горње Блашце. Доњи Блашци нису уписани, а то би по положају могло да буде село Ђуревић, које такође није уписано под овим именом, ади се да закључити да је ту насеље постојао и у средњем веку, ако не и раније. На јужној страни Блаца постоји једно малло језерце, које никад не пресушује, а за које су везане многе Аегенде.

Порекло становништва.

У Блацама живе ове породице:

-Божићи (Славе Ђурђевдан),

-Јоксимовићи (Ђурђевдан),

-Војиновићи (Јовањдан),

-Стјепановићи (Стјепањдан),

-Борићи (Митровдан) дошли са Сјеверска,

-Јошловићи (Пантелијевдан),

-Шевртовићи (Шеврти, Трипуњдан),

-Ивановићи (Пантелијевдан) дошли из Паочића и:

-Гудовићи (Јовањдан) дошли из Земљица.

Крајем ХIХ века у Блацама су живеле и по једна породица (кућа) Карача, Петровића и Пецикоза. Неки су се одселили, а други по мушкој линији изумрли.

Воде и остали подаци.

У селу имају три изворске воде и православно гробље.

Деведесетих година ХХ века у селу је подигнута црква посвећена Св. Тројици.

ИЗВОР: Према књизи Јелисија Јеше С. Новаковића „Вишеградска жупа и Боричка висораван“ издање Београд 2008. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.