Poreklo prezimena, selo Blace (Višegrad)

10. decembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Blace, opština Višegrad. Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ izdanje Beograd 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Selo se nadazi zapadno od Pozderčića, a severno od Grada Hrtara. Ime je verovatno dobido po blatu koje se u njemu stvaralo za vreme otopljavanja snega i kišnih dana. U Turskom popisu iz 1604. godine upisano je kao Gornje Blašce. Donji Blašci nisu upisani, a to bi po položaju moglo da bude selo Đurević, koje takođe nije upisano pod ovim imenom, adi se da zaključiti da je tu naselje postojao i u srednjem veku, ako ne i ranije. Na južnoj strani Blaca postoji jedno mallo jezerce, koje nikad ne presušuje, a za koje su vezane mnoge Aegende.

Poreklo stanovništva.

U Blacama žive ove porodice:

-Božići (Slave Đurđevdan),

-Joksimovići (Đurđevdan),

-Vojinovići (Jovanjdan),

-Stjepanovići (Stjepanjdan),

-Borići (Mitrovdan) došli sa Sjeverska,

-Jošlovići (Pantelijevdan),

-Ševrtovići (Ševrti, Tripunjdan),

-Ivanovići (Pantelijevdan) došli iz Paočića i:

-Gudovići (Jovanjdan) došli iz Zemljica.

Krajem HIH veka u Blacama su živele i po jedna porodica (kuća) Karača, Petrovića i Pecikoza. Neki su se odselili, a drugi po muškoj liniji izumrli.

Vode i ostali podaci.

U selu imaju tri izvorske vode i pravoslavno groblje.

Devedesetih godina HH veka u selu je podignuta crkva posvećena Sv. Trojici.

IZVOR: Prema knjizi Jelisija Ješe S. Novakovića „Višegradska župa i Borička visoravan“ izdanje Beograd 2008. godine. Pripremio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.