Порекло презимена, село Вића (општина Центар – Сарајево)

25. новембар 2023.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Вића,  општина Центар (Сарајево). Према књизи Миленка С. Филиповића „Вогошћа и Биоче у Босни“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај насеља и воде.

Ово је мало село по управној подјели саставни дио махале Вогошће, али га од Вогошће дијели пространа махала Тиховићи. Село се службено зове Вечир, а ја сам му име слушао само као Вића. У нишићском љетопису, писаном прије двадесет година, пише се Ивићи.

Село је на пропланку у страни испод Стијена (пролужење косе Бјелосаве). Главни је извор Бањица. Око села су шуме: Гај, Башчица, Плећа, Бјелосава, Велика и Хаџина Коса. У селу су само три куће православних Чолића.

По биљешкама г. Гашића у нишићском љетопису Ивићи – Вића су раније били врло мали чаир, и косили су га Наревци, а послије је, у скорашње вријеме, на том мјесту отворен читлук.

Поменути пут с Наревског Брда наниже у Перца је покалдрмљен и кажу да је био и хан више Ивића на зараванку. Говори се, да је то био пут у Кладањ, тј. они кажу: „туда се је кладњевало“ (ишло у жито у Кладањ и даље у Посавину).

Калдрма је од турског времена. Не знам, на основи чега г. Јашић тврди: „Поуздано је да је с Наревског Брда ишао пут y средњем вијеку на Перца, а из Пераца преко Убара низ Пераћски Бријег до под Видотински град.“

Порекло становништва.

-Чолићи. Предак Чолића (3 к.; Никољдан) Стојан је доселио од Гацка y Нарево на читлук Трешњу Хасибовића. Син Стојанов Марјан с Трешње преселио у Ивића. Други син Маринко се је с Трешње кренуо у Аниће ниже Тиховића, одатле на Дебељ y Кошеви, па у Горње Биоско. Старо им је презиме Макљени. Стојан је био чокаласт, и стога су његови синови прозвати Чолићи (по љетопису). У генеалошкој таблици истакнуто је, да ових Чолића још има на Трешњи у Нареву, у Биоску и  Сарајеву, а Перо син Петров да је умро у Србији као хајдук. Сахрањују се у Нареву.

ИЗВОР: Према књизи Миленка С. Филиповића „Вогошћа и Биоче у Босни“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.