Poreklo prezimena, selo Vića (opština Centar – Sarajevo)

25. novembar 2023.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Vića,  opština Centar (Sarajevo). Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vogošća i Bioče u Bosni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja i vode.

Ovo je malo selo po upravnoj podjeli sastavni dio mahale Vogošće, ali ga od Vogošće dijeli prostrana mahala Tihovići. Selo se službeno zove Večir, a ja sam mu ime slušao samo kao Vića. U nišićskom ljetopisu, pisanom prije dvadeset godina, piše se Ivići.

Selo je na proplanku u strani ispod Stijena (proluženje kose Bjelosave). Glavni je izvor Banjica. Oko sela su šume: Gaj, Baščica, Pleća, Bjelosava, Velika i Hadžina Kosa. U selu su samo tri kuće pravoslavnih Čolića.

Po bilješkama g. Gašića u nišićskom ljetopisu Ivići – Vića su ranije bili vrlo mali čair, i kosili su ga Narevci, a poslije je, u skorašnje vrijeme, na tom mjestu otvoren čitluk.

Pomenuti put s Narevskog Brda naniže u Perca je pokaldrmljen i kažu da je bio i han više Ivića na zaravanku. Govori se, da je to bio put u Kladanj, tj. oni kažu: „tuda se je kladnjevalo“ (išlo u žito u Kladanj i dalje u Posavinu).

Kaldrma je od turskog vremena. Ne znam, na osnovi čega g. Jašić tvrdi: „Pouzdano je da je s Narevskog Brda išao put y srednjem vijeku na Perca, a iz Peraca preko Ubara niz Peraćski Brijeg do pod Vidotinski grad.“

Poreklo stanovništva.

-Čolići. Predak Čolića (3 k.; Nikoljdan) Stojan je doselio od Gacka y Narevo na čitluk Trešnju Hasibovića. Sin Stojanov Marjan s Trešnje preselio u Ivića. Drugi sin Marinko se je s Trešnje krenuo u Aniće niže Tihovića, odatle na Debelj y Koševi, pa u Gornje Biosko. Staro im je prezime Makljeni. Stojan je bio čokalast, i stoga su njegovi sinovi prozvati Čolići (po ljetopisu). U genealoškoj tablici istaknuto je, da ovih Čolića još ima na Trešnji u Narevu, u Biosku i  Sarajevu, a Pero sin Petrov da je umro u Srbiji kao hajduk. Sahranjuju se u Narevu.

IZVOR: Prema knjizi Milenka S. Filipovića „Vogošća i Bioče u Bosni“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.